USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.94

Унікальні історичні альбоми про Волинь опублікували в РФ

11 Серпня 2015 15:15
У Росії опублікували унікальні історичні альбоми про Волинь, - інформують Хроніки Любарта.

Оцифровані у великій роздільній якості книги-альбоми опублікували на сайті Державної публічної історичної бібліотеки Росії.

У російському інтернеті стали доступні унікальні історичні книги про Волинь, видані у середині ХІХ століття.

Це - відомий восьмитомник «Памятники русской старины в западных губерниях», який видавався у 1868-1885 роках. Перші чотири томи 1868-1869 років присвячені Волині. У них містяться хромолітографії (кольорові малюнки, виготовлені спеціальним методом) з виглядами місцевостей та окремих пам’яток Володимира-Волинського, Луцька, Острога та Овруча. Крім того, в альбомах можна знайти карти цих міст часу формування книг.

Особливістю розміщених на сайті бібліотеки альбомів є те, що вони відскановані у високій якості. Можна роздивитися навіть шорсткість паперу. Новизна у тому, що раніше в інтернеті не були доступними ці альбоми з такою деталізацію і з натуральними кольорами. Тепер же побачити це все зможе кожен на сайті бібліотеки.

Цікаво, що на інтернет-аукціонах за два томи цієї серії в хорошому стані дають до 10 тисяч доларів.

Мстиславський собор у Володимирі-Волинському
Храм Йосафата Кунцевича у Володимирі-Волинському
Руїни Дмитрівської церкви на вулиці Кафедральній у Луцьку
Панорама Луцька зі Святої гірки (тепер вулиця Гаврилюка)
Фрагмент панорами Луцька зі Святої гірки
Покровська церква на нинішній вулиці Данила Галицького у Луцьку
Фрагмент

Хто і чому створив ці книги

Основним автором текстів видання є професор Київської духовної академії, церковний історик і літературознавець Микола Петров. Проте ініціатива випуску таких альбомів належить іншій людині.

Восени 1866 року західними краями Російської імперії мандрував дійсний і таємний радник Помпей Батюшков. Разом із ним «съ Высочайшаго свѣдѣнія» перебував художник Московської оружейної палати Дмитро Струков. Саме він зробив малюнки, за якими потім у петербурзькій майстерні Олександр Беггров виконав кольорові літографії волинських і не тільки пам’ятників старовини. Проте підбір змальованих об’єктів був ідеологічним. Як пояснювали пізніше Батюшков з Петровим, вони підбирали лише ті факти й об’єкти, які стосуються православ’я, які сприяли або перешкоджали йому. Дуже характерна цитата, яка пояснює мету цього та деяких інших видань.

«Въ настоящее время къ числу важнѣйшихъ задачъ русскаго государства и общества въ отношеніи къ Волыни относится и та, чтобы представить въ ясномъ свѣтѣ коренныя начала русской народности и православія, развивавшіеся на Волыни въ первый періодъ ея исторіи, обозначить сторонніе и наружные наслоенія на коренной пластъ мѣстнаго русскаго населенія, наложенные на него литовскимъ и особенно польскимъ владычествомъ, и ослабить ихъ дѣйствіе , и, наконецъ, провести въ сознаніе различныхъ слоевъ мѣстнаго населенія мысль о необходимости и неизбѣжности полнѣйшаго объединенія этой окраины Россіи съ другими коренными ея частями».



Костел в Овручі, який перетворили у православну церкву

План Овруча
Руїни замкової церкви в Острозі
План Острога

Фактично, автори збирали тільки вибіркову історію, яка була цікава їм як представникам російської держави. Це правда, зовсім не знецінює художньої та історичної вартості альбомів і книг цих авторів. Просто про ідеологічний фактор не треба забувати.

«Памятники русской старины в западных губерниях» описують міста Волині, Холмщини та міста Вільнюса. Всього томів. У волинській частині видання – 27 малюнків.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Корінна волинячка Показати IP 11 Березня 2016 21:57
Щось цей "тайний совєтнік" зовсім заплутався:"корєнниє начала русскай народнасті. І православія..развівающійся на Волині в пєрвой період єйо становленія...і прісоєдєніть ету акраіну к "астальнии карєним.". Даруйте, ми волиняни- начала руськой народності, це він сам констатував, а "астальниє карєниє",до яких він планував нас "приєднати", це рнзношерстий зброд на мокшанських болотах??дикі орди москалів на чолі з андрієм богохульником(боголюбським), які розграбували древній Київ, спалили і пограбували дивної краси величні київські храми, вирізали більше половини населення- православних християн, ще сміють щось говорити про ідентичність і називати себе "русічами"?!?. Москалі-це зграї голодранців, які вирізали під корінь южноруське населення Новгорода, Пскова, Смоленська, частково і вибірково -Рязані і Суздаля. Москалі- це дикі змішані орди тайожних племен, які розграбували могили наших предків, вивізши їх в своє болото під назвою Моксєль і представивши, їх як своїх предків. Безродний підступний і безликий зброд, який донедавна мешкав у землянках і курних ізбах, неміг ховати 2-3 тис. років тому покійників в гаптованому золором одязі та кам'яних гробницях. Зокрема, свідком цьому є моя родина. На границі Білогірського(Хмельн.обл), Шумського(Тернопік.обл), Острозького(Рівнен.обл)районів приблизно сто років назад були землеволодіння моєї родини і на одному з наших полів було виявленно білу кам'яну могилу з дохристиянським похованням багатого чоловіка і жінки, яку ймовірно поховали живою . Поховання фракійсько-фриґійського типу: одяг чоловіка багато оздобленний та орнаментованний, прикраси, речі з тодішнього побутту, стілещь для сидіння, посудини із закам'янілою їжею, яка збереглася внаслідок збереження вакууму в камері з майстерно і тонко відшліфованних плит. Викликали науковців з краєзнавчого музею, які це "добро" вивезли в "невідомому" напрямку- напрямку москви. Москалі- це паталогічні брехуни і злодії, Хай повернуть могили наших предків, а ні то самі в них ляжуть. Хай повернуть вкрадену у нас історі, хай повернуть вкрадену у нас спадщину. Так що, літографіям з Волині виданним у столиці захланних варварів і грабіжників вже зовсім не дивуюсь.
Лучанин Показати IP 29 Січня 2020 23:20
Остання азійська Орда світу

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus