USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.71 9.93

Уперше звання «Почесного громадянина Луцька» може отримати жінка

26 Серпня 2020 11:56
Лише одна особа з усіх запропонованих громадськістю кандидатур, нині живих, отримає цього року звання «Почесний громадянин міста Луцька». Нагороду вручать на День міста, який цьогоріч відзначатимуть 12-13 вересня. Попередньо більшість депутатів підтримали до відзначення активну громадську діячку Любов Ганейчук. Ще почесне звання посмертно можуть присвоїти відомому музиканту та композитору В’ячеславу Хурсенку.

Про це йшлося 26 серпня під час спільного засідання комісій Луцької міської ради.

Депутати розглянули проєкти рішення про присвоєння звання «Почесний громадянин міста Луцька».

Відзначимо, що це звання може бути присвоєне конкретній особі, зокрема посмертно, за особливі заслуги та значний внесок в соціальний, економічний та культурний розвиток Луцька, становлення та розбудову незалежної Української держави; утвердження української національної свідомості; вагомі досягнення у галузях науки, освіти, культури, спорту, охорони здоров’я, охорони громадського порядку, будівництва та житлово-комунального господарства, підприємництва; активну громадську та благодійну діяльність; інші заслуги перед Луцьком та Україною.

Керівниця відділу кадрової роботи та нагород міської ради Віра Гудима повідомила, що громадськість подала дев’ять кандидатур на присвоєння звання «Почесний громадянин міста Луцька».

Серед них – голова ГО «Волинський відділ Союзу українок» Любов Ганейчук, керівник камерного хору Луцького Свято-Троїцького кафедрального собору «Оранта» Василь Мойсіюк, заслужений діяч мистецтва України, монументаліст, квітникар, підприємець Василь Рижук, адвокат та волонтер Василь Нагорний, історикиня, громадська діячка, музеєзнавиця Галина Марчук, музиканти В’ячеслав Хурсенко (посмертно), Дмитро Гершензон, Анатолій Говорадло та Олександр Положинський.

Як відзначила Віра Гудима, положення про присвоєння звання «Почесний громадянин міста Луцька» не передбачають, що організації, особи, які подають кандидатури, мають узгоджувати це з людьми, яких вони хочуть бачити почесними громадянами.

Депутатка Юлія Дацюк розповіла, що всі кандидатури перевірялися, у тому числі під час засідання комісії законності, зокрема на відповідність потрібних документів. Вона нагадала, що відзначити почесним званням міська рада може одну живу особу, а посмертно – необмежену кількість осіб.

Тому кожного кандидата обговорили окремо.

Представниця ГО «Волинський відділ Союзу українок» зазначила, що очільниця громадської організації Любов Ганейчук незмінно очолює Союз українок із 1992 року.

«У неї дуже багато заслуг», – сказала представниця організації та додала, що поки немає жодної жінки, відзначеної званням «Почесний громадянин міста Луцька».

Так, Любов Ганейчук нагороджена орденом Княгині Ольги 1-2 ступенів, занесена в золоту книгу України тощо.

Депутатка Майя Шостак поділилася, що особисто знайома з Любов’ю Ганейчук, і знає, що ця жінка дуже багато зробила для позитивного іміджу України за кордоном. Також, починаючи з 2014 року, вона посприяла, аби діти, батьки яких загинули на сході України, отримували стипендії від Союзу українок Америки.

Радник міського голови, депутат Ігор Поліщук поділився, що особисто підтримуватиме кандидатуру Любові Ганейчук.

Урешті кандидатуру Любові Ганейчук на голосуванні підтримали 24 депутати.

Голова ГВО «Спілка в’язнів жертв нацизму» Валентина Лазарук представила кандидатуру заслуженого діяча мистецтва України, монументаліста, квітникаря, підприємця Василя Рижука, відомого як Василь Чорнобривець.

Вона нагадала, що протягом більше 20 років Василь Рижук власноруч реалізовує проєкт «Квітучий прапор України», у рамках якого висаджує квіти вздовж доріг, біля зупинок, знаків тощо. Загалом чоловік висадив більше 700 кілометрів квітів. Діяч неодноразово був нагороджений різноманітними відзнаками та був внесений у Книгу рекордів України.

Кандидатуру Василя Рижука підтримали три обранця громади.

Представник ГО «Принцип» Віктор Грисюк розказав, що адвокат та волонтер Василь Нагорний допоміг тисячам волинянам і сотні лучан, у тому числі членам родин героїв, які воюють на сході країни.

Цю кандидатуру підтримали 10 депутатів.

Членкиня ГО «Волинська обласна організація Українського товариства охорони пам’яток історії та культури» Оксана Сущук представила кандидатуру історикині, громадської діячки, музеєзнавиці Галини Марчук, яка була фундаторкою Музею дзвонів у Луцькому замку.

Галина Марчук – авторка книг, монографій, історичних публікацій, організаторка численних мистецьких проєктів, лауреатка різноманітних премій тощо.

«Я вважаю її гідної звання «Почесний громадянин міста Луцька», – сказала Оксана Сущук.

Кандидатуру Галини Марчук на голосуванні підтримали шість обранців громади.

Кандидатуру керівника камерного хору Луцького Свято-Троїцького кафедрального собору «Оранта» Василя Мойсіюка подав митрополит Луцький і Волинський Михаїл.

Цю кандидатуру підтримали 4 депутати.

Своєю чергою, від Інституту соціальної ініціативи надійшли пропозиції відзначити почесним званням музикантів В’ячеслава Хурсенка (посмертно), Дмитра Гершензона, Анатолія Говорадла та Олександра Положинського.

Кандидатуру В’ячеслава Хурсенка (посмертно) підтримали 23 депутати, Дмитра Гершензона – двоє депутатів, Анатолія Говорадла – двоє депутатів, Олександра Положинського – четверо депутатів.

На сесії депутати остаточно визначаться й оберуть до відзначення званням «Почесний громадянин міста Луцька» лише одну особу.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Ггіга-20 Показати IP 11 Січня 2021 05:51
Хто став Почесним громадянином Луцька в 2020 році?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus