USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Уряд має негайно забезпечити соціальні та медичні гарантії постраждалим внаслідок аварії на ЧАЕС, – волинська нардепка

16 Квітня 2021 07:20
Під час брифінгу у Верховній Раді України народна депутатка України Ірина Констанкевич порушила питання щодо забезпечення соціальних і медичних гарантій для громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи та виконання «Чорнобильського законодавства», яке було скасоване урядом Яценюка у 2015 році. 2,5 млн потерпілих від наслідків ЧАЕС не отримують кошти на пільги і компенсації, які були гарантовані ЗУ у 1991 р.

На прикладі Волинської області, яка є однією із п’яти областей України, що найбільше постраждали від наслідків аварії на ЧАЕС, Ірина Констанкевич розповідає про критичний стан невиконання законів. І зокрема, на 23 окрузі: практично 90% мешканців визнано потерпілими від аварії на ЧАЕС. На сьогодні потерпілими визнано понад 121 тисячу волинян, із них майже 2 тисячі ліквідаторів. Це мешканці трьох колишніх районів – Любешівського, Маневицького, Камінь-Каширського. Чисельність потерпілих дітей складає понад 41 тис., найбільше – віком з 10 до 14 років, з них 284 дитини з інвалідністю, йдеться на фейсбук-сторінці нардепки.

«До прикладу, ситуація із харчуванням школярів, які проживають на забрудненій території. Нам вдалося у 2021 році добитися збільшення коштів на харчування школярів на 100 млн грн. Законом передбачено кошти на реалізацію цих норм. Але процедура настільки недолуга, що й уже збільшені кошти у 2021 році ситуацію не рятують. Постійно зриваються тендери, а якщо і відбуваються – то виграють якісь столичні фірми. І питань, до якості харчувань дуже багато і в батьків, і в адміністрації закладів освіти. Ось уже три роки роки, як нами законопроєкт було зареєстровано, а ситуація лишається незмінною. Подібна історія і з відшкодуванням коштів за дороговартісне лікування. Ліквідатори помирають, а кошти так і не повертаються. Це ганебно », – зазначає Ірина Констанкевич.

Нардепка наголосила: «2021 рік – це 35-ті роковини Чорнобильської катастрофи. Депутатська група «Партія «ЗА Майбутнє» звертається до Уряду і Президента з проханням негайно вирішити проблемні питання щодо чорнобильського законодавства, які були законсервовані попередньою владою, але не втратили своєї актуальності і гостроти на тепер. Адже обов’язок держави – захищати конституційні права тих, хто ризикував власним життям та здоров’ям задля неї».

Які блоки питань мають бути вирішені першочергово?

Законодавчі:

– необхідно відновити усі пільги громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи і виконати рішення КС № 6-р від 17.07. 2018, яке визнало неконституційні рішення (Закон № 76 від 28.12.2014 про скасування пільг і компенсації чорнобильцям);

– розглянути усі «чорнобильські законопроєкти» і зокрема про безоплатне харчування дітей-чорнобильців, який передбачає зміну механізмів фінансування харчування дітей та збільшення розміру коштів на харчування.

Медичні гарантії:

– відшкодувати кошти громадянам, які постраждали внаслідок ЧАЕС за самостійно оплачені високовартісні операції та лікування;

– відновити Програму «Комплексне медико-санітарне забезпечення та лікування онкологічних захворювань із застосуванням високовартісних медичних технологій громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи»;

– розробити окремий медичний пакет, який би покривав витрати на лікування громадянам, потерпілим внаслідок аварії на ЧАЕС.

Соціальні:

– збільшити видатки на пенсійне забезпечення усіх осіб, яким встановлено інвалідність, пов’язану з наслідками Чорнобильської катастрофи;

– підвищити розміри грошової компенсації вартості продуктів харчування громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, віднесеним до категорій 1 та 2, щорічної допомоги на оздоровлення.

Судові рішення та їх виконання:

Забезпечити виконання усіх судових рішень КСУ, ВСУ щодо порушення прав громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи та здійснити грошові виплати.

«Виборці мого 23 округу делегували донести інформацію про критичний стан невиконання законів», – підсумувала Ірина Констанкевич.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Сергій Показати IP 17 Квітня 2021 08:23
Відповідно до статті 7 Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту” до осіб з інвалідністю внаслідок війни належать також особи з інвалідністю з числа ліквідаторів наслідків Чорнобильської катастрофи. Тобто інваліди Чорнобиля - інваліди війни. Тобто Чорнобильська трагедія це війна. Тільки для інвалідів? А для ліквідаторів наслідків Чорнобильської катастрофи? Вважаю справедливим надати ліквідаторам аварії на ЧАЕС статус учасника війни (учасника бойових дій) з числа ліквідаторів наслідків Чорнобильської катастрофи (відповідно до статті 10 Закону України “Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи”).

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus