USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Уряд планує карати українців за неповну податкову декларацію

11 Травня 2017 08:40
Уряд розробляє законопроект, який зобов'яже все населення України декларувати доходи.

Кабінет міністрів України ініціюватиме розгляд та ухвалення законопроекту, який зробить декларування отриманих прибутків обов'язковим для кожного громадянина нашої держави. Про це йдеться у статті Наталії Лебідь для сайту «24».

Багато положень цього законопроекту перебувають наразі на стадії обговорення.

«Дискусійним є момент відносно того, з якої суми має стартувати загальне оподаткування. Одні пропонують зробити «порогом» 500 тисяч гривень, які власник відобразить у «нульовій» декларації, інші – мільйон або два. Окрема тема для суперечок: що саме має входити в умовні 500 тисяч? Пропонується включити в цю суму вартість житла, а також – особисті заощадження та зарплату, отриману протягом року», - пише автор статті.

Як говорить член парламентського комітету з питань податкової політики Микола Фролов, «необхідно встановити мінімум, після якого громадянин України зобов'язаний брати участь в декларуванні. А якщо українець має невисокі доходи і у нього небагато нерухомості, він не зобов'язаний заповнювати декларацію. Потрібно провести широку дискусію про те, з якого порога починати декларування». Це й справді один з ключових моментів, який багато що прояснить у намірах влади, йдеться у статті.

«А тим часом контроль за витратами українців здійснюватиметься передусім через банки. Для цього вже створено передумови, адже ще минулого року президент Петро Порошенко підписав закон про часткове розкриття банківської таємниці, а відтак Мінфін отримав доступ до інформації про депозити і банківські перекази фізичних осіб. Тепер чиновники можуть відстежити велику покупку, зроблену за допомогою банківської карти, або ж поповнення депозитного рахунку. Крім того, інформація з реєстрів дозволяє відстежувати купівлю нерухомості та автомобілів.

Щодо того, яка сума, знята з рахунку для оплати товару чи послуги, має привертати увагу податківців, також тривають дискусії. Хтось пропонує стартувати зі 150 тисяч гривень, а хтось – з 50. Якщо під час перевірки громадянин зможе пояснити походження таких грошей – проблем не буде. Якщо ні – йому доведеться сплатити:

1) штраф у розмірі 10% від витраченої суми;

2) податок на доходи фізичних осіб у розмірі 18%;

3) військовий збір у розмірі 1,5%», – додає авторка.

«У цьому контексті не зрозуміло, чи не підпадають під фінансові репресії особи, які проводили збір коштів (для себе чи для рідних) на ті чи інші медичні маніпуляції. Подібна ситуація в українському суспільстві є досить розповсюдженою, тому питання актуальне. Та й взагалі – різного роду благодійництво, з чим би воно не було пов'язане – поки що ніяк не вписано у наміри уряду впровадити обов'язкове декларування», – йдеться у матеріалі.

Як повідомлялося, 1 квітня завершилася друга хвиля електронного декларування доходів державних чиновників за 2017 рік. 31 жовтня минулого року завершився перший етап подання електронних декларацій за 2015 рік для суб'єктів декларування, які займають відповідальне та особливо відповідальне становище. Українські чиновники задекларували 30 мільярдів гривень коштів, майже половина з яких - готівкові. Також чиновники задекларували велику кількість рухомого і нерухомого майна, оціночна вартість якого явно перевищує офіційні доходи, отримані на державній службі.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 8
Хлоп Показати IP 11 Травня 2017 08:45
Верніть Яника!
Баба до Хлоп Показати IP 11 Травня 2017 09:28
а може тобі ще і Кілю Азірова повернути?
Лом до Баба Показати IP 11 Травня 2017 13:27
Дивлячись на все це Кіля був май же ангелом....
Анонім Показати IP 11 Травня 2017 09:24
Хай про себе спочатку не забувають. Що. в усіх чиновників "правильні" декларації ? Хоча б одного покарали ? Не чув.
лучани Показати IP 11 Травня 2017 10:12
Давно пора. Вистачить сачкувати від податків.
Анонім до лучани Показати IP 11 Травня 2017 19:29
пора відкривати рахунок на кіпрі.
Оксана Показати IP 11 Травня 2017 10:54
Вкючити у суму 500 тис. вартість житла??? А звідки я знаю яка точна вартість мого житла??
Анонім до Оксана Показати IP 11 Травня 2017 19:28
замовиш експердну оцінку. це недорого - біля 1000 грн. і так кожен рік

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus