USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.72 9.93

Уряд РФ планує фінансувати війну проти України коштом держкомпаній, – ЗМІ

7 Січня 2023 14:12
Російський уряд планує фінансувати зростаючі витрати на продовження війни проти України за рахунок коштів державних компаній та деяких товаровиробників.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на Bloomberg.

З цією метою прем’єр-міністр Михайло Мішустін у грудні видав розпорядження, яким передбачається збільшення розмірів дивідендів від державних компаній і «одноразова виплата» виробниками добрив і вугілля до держбюджету Росії.

Урядове розпорядження називає ці зусилля частиною «мобілізації доходів» і наказує додатково витратити 175 мільярдів рублів ($2,4 мільярда) на переселення 100 000 людей із Херсона до Росії, тим самим визнаючи, що Кремль не має надії повернути частини українського регіону, які його війська залишили восени лише через кілька тижнів після незаконної анексії.

Читати ще: «Процес пішов»: Арестович попередив про підготовку Росії до нових наступальних операцій

Водночас рішення щодо розміру дивідендів чи одноразової виплати ще не прийнято й залежатиме від того, як буде виконуватися бюджет на 2022 рік. За попередніми даними, для державних компаній, зокрема, російська влада намагатиметься встановити дивіденди вище 50% чистого прибутку.

Зі зростанням витрат на війну, видатки на освіту та медицину в Росії планується скоротити. В тому ж розпорядженні Мішустіна міститься вимога «оптимізувати» бюджетні витрати поза обороною та безпекою, що має заощадити щонайменше 150 мільярдів рублів.

Bloomberg нагадує, що російський мінфін минулого року прогнозував дефіцит бюджету РФ у 0,9% ВВП, але тепер очікує дефіцит на рівні 2% і в 2022, і у 2023 роках. Як заявляв наприкінці грудня міністр фінансів Антон Силуанов, загальні видатки бюджету РФ минулого року, ймовірно, досягли близько 30 трильйонів рублів або приблизно на 27% більше, ніж планувалося спочатку.

Читати ще: Жданов розповів, коли Путін може піти в новий великий наступ в Україні
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus