USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.90 40.20
  • PLN 9.86 10.10

Уряд схвалив програму розвитку української мови до 2030 року. Що вона передбачає

17 Березня 2024 06:20
Кабмін схвалив програму забезпечення всебічного розвитку і функціонування української мови як державної в усіх сферах суспільного життя до 2030 року. Програма спрямована на створення умов для подолання наслідків русифікації та популяризацію української мови у світі.

На засіданні уряду уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь зауважив, що державна програма передбачена мовним законом, пише Бабель.

Обсяг фінансування програми становить понад 7,7 мільярда гривень на сім років.

До 2030 року 100% держслужбовців і посадовців мають володіти державною мовою відповідно до вимог українського правопису та інших стандартів, надавати нею публічні послуги й здійснювати публічні комунікації.

Читати ще: Де в Україні виявили найбільше порушень мовного закону

Також українська – мова комунікацій, ведення документації та споживання інформації. Для цього створюватимуть додаткові умови для опанування державної мови працівниками бізнес-сфери, а також запровадять чіткі державні стандарти, зокрема української професійної термінології.

Українська має стати основною мовою спілкування в побуті. Для цього необхідно задовольнити приватні культурні потреби україномовним якісним культурним продуктом. Реалізація програми сприятиме тому, щоб до 2030 року 80% українців у родині та побуті розмовляли українською. Частка україномовного культурного продукту має збільшитися з 55 до 85%.

Як свідчать результати опитування Київського міжнародного інституту соціології (КМІС), проведеного в лютому, більшість українців виступають за повне усунення російської мови з офіційного спілкування.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus