USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Уряд затвердив склад Нацагентства, яке займеться якістю вищої освіти

27 Грудня 2018 19:19
Уряд затвердив склад Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти, що дозволить найближчим часом почати його роботу.

Відповідне рішення було ухвалено під час засідання Кабінету Міністрів, повідомляє ТСН з посиланням на прес-службу Міністерства освіти і науки.

До складу агентства увійшли 22 члени, що раніше були обрані конкурсною комісією під час відкритого конкурсу. Вони представляють державні ЗВО – 8 членів, приватні та комунальні виші – по 1, студентство – 2, роботодавців – 3, НАН – 2, галузеві академії – по 1 від Національної академії педагогічних наук, Національної академії аграрних наук, Національної академії мистецтв, Національної академії правничих наук.

Загалом у склад агентства мають увійти 23 члени: одне місце наразі залишилось вакантним за квотою Національної академії медичних наук. На цю вакансію оголошено додатковий конкурс від 1 лютого 2019 року.

«Затвердження складу агентства – це перший крок, щоб воно нарешті почало свою роботу. Хочу нагадати, що ця структура візьме на себе більшу частину регуляторних та контрольних функцій із забезпечення якості вищої освіти. Це, наприклад, акредитація закладів освіти та освітніх програм, атестація наукових кадрів, акредитація спеціалізованих вчених рад тощо», – зазначив заступник Міністра освіти і науки України Юрій Рашкевич.

Він додав, що сьогодні уряд також ухвалив важливі зміни до статуту агентства, надавши йому більшу автономність, уточнивши низку процедур та прибравши певні корупційні ризики. Зокрема, змінено статус керівника секретаріату – відтепер він призначатиметься головою агентства. Раніше ж його кандидатуру мав затверджувати уряд за поданням Міністра освіти і науки.

Знято зайву деталізацію внутрішньої структури комітетів агентства – щоб його члени самостійно вирішували, які комітети та за якими напрямами їм потрібні. Водночас обов’язковими залишись комітет з питань етики та апеляційний комітет. Перший серед іншого займатиметься проблемами академічного плагіату, а другий – зверненнями, заявами і скаргами щодо діяльності та рішень спеціалізованих вчених рад.

Зазначається, що важливою зміною також стала заборона членам агентства працювати в його секретаріаті. Таким чином було прибрано конфлікт інтересів.

У Міністерстві освіти і науки також нагадують, що у четвер уряд ухвалив положення «Про сертифікацію педагогічних працівників». Пілотний проект сертифікації вчителів стартує від 2019 року, в ньому зможуть взяти участь 1 тис. вчителів початкових класів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus