USD 39.75 40.09
  • USD 39.75 40.09
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.92

Уряд вирішив не інвестувати проблемні банки

29 Листопада 2010 08:38
Уряд вирішив у цьому році більше не інвестувати в проблемні кредитні установи. Банку "Надра", а також банку "Київ", Укргазбанку і Родовід Банку запропоновано обійтися без бюджетних коштів або знайти інвесторів. На думку експертів, самостійно проблемним установам не вижити.
Віце-прем'єр з економічних питань Сергій Тігіпко заявив у п'ятницю, 26 листопада, що уряд не планує в цьому році рекапіталізувати банк "Надра", - пише «Комерсант. Україна».
"Підвищувати акціонерний капітал трьох держбанків, які були приватизовані і викуплені державою, ми теж не будемо у зв'язку з непростою економічною ситуацією, - сказав Тігіпко.
«Сьогодні ці банки повинні вирішувати питання перш за все за свій рахунок і в разі необхідності за рахунок пошуку інших інвесторів», - додав Тігіпко.
У меморандумі про співпрацю між Україною і Міжнародним валютним фондом наголошується, що рішення щодо банку "Надра" має бути прийнято до кінця листопада - держава обіцяла виділити установі до 5 млрд грн. Але Всесвітній банк неодноразово рекомендував відмовитися від порятунку проблемних банків за рахунок держбюджету.
Родовід Банк, "Київ" і Укргазбанк раніше отримали у свій капітал 17,2 млрд грн і розраховували в цьому році ще на 12,5 млрд грн. Але частина коштів платників податків була вкрадена, зазначив Сергій Тігіпко.
"Якщо банки не вийшли на стабільну роботу, значить, менеджмент спрацював неефективно або державні кошти були розкрадені, пішли кудись не туди», - заявив чиновник .
«Не розібравшись у ситуації, ми не можемо постійно продовжувати фінансувати банки за рахунок платників податків», - додав Тігіпко.
Міжнародний аудит проблемних банків вже замовлено, але його результати стануть відомі не раніше лютого 2011 року. Голова Головного контрольно-ревізійного управління Петро Андрєєв заявляв про виявлені порушення в Родовід Банку на 22,6 млрд грн (тимчасовий адміністратор Сергій Щербина вже більше півроку знаходиться під арештом).
Укргазбанк порушив фінансову дисципліну на 2,8 млрд грн, а банк "Київ" - на 815 млн грн.
У Нацбанку повідомили, що середні щоденні залишки на коррахунках банку "Надра" становлять 10 млн грн, Родовід Банку - 60-70 млн грн, банку "Київ" - 25 млн грн. "У всіх банках падає ресурсна база і щодня формуються збитки по 1 млн грн. В Укргазбанку ситуація трохи краща, але без коштів держави або злиття банки протягнуть півроку-рік», - сказало джерело в НБУ.

Експерти вважають, що проблемні банки можуть зацікавити лише колишніх власників, і їх продаж в 2011 році можлива тільки зі значним дисконтом.
При цьому ліквідація будь-якого з чотирьох банків уже не здатна вплинути на банківську систему, говорить віце-президент інвестиційно-банківського підрозділу ІК "Ренесанс Капітал Україна" Сергій Алексєєнко.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Олег Показати IP 29 Листопада 2010 13:25
А шо з Західінкомбанком?????

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus