USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.70 9.88

Утікала від обстрілів, а покалічили в Луцьку: переселенка з Донеччини вимагає справедливого покарання для водія-кривдника

21 Січня 2024 06:47
Жінка тікала від обстрілів на Донеччині, а постраждала в аварії в Луцьку. Рік тому 36-річну переселенку Аліну Патику збила машина. Жінка отримала важкі травми та в результаті – інвалідність. Суди з водієм, який наїхав на жінку, досі тривають.

Керманич відмовляється сплачувати призначену моральну компенсацію й подав апеляцію. Свою апеляційну скаргу подала й потерпіла, йдеться в сюжеті 12 каналу.

Рік тому, 25 січня, Аліну Патику на пішохідному переході збив автомобіль. Відтоді вона добивається справедливості. Жінка розповідає, що того вечора йшла по дитяче харчування. Перехід нерегульований, тож увімкнула на телефоні ліхтарик, щоб бути помітною на дорозі. Та, на жаль, це не допомогло.

«Я бачила, що далеко машина, але розуміла, що мене видно, що я йшла з увімкненим ліхтариком. Уже коли я закінчувала перехід, то відчула удар. Свідомість я не втрачала. Я все пам'ятаю. Підбігли люди», – пригадує Аліна Патика.

Її збив 53-річний лучанин на Volvo XC 60. У поліції повідомили, що водій був тверезий. У кримінальному провадженні йшлося про заподіяння тілесних ушкоджень середньої тяжкості. Але постраждала в аварії вже тоді оцінила свій стан як набагато гірший.

«Я зразу зрозуміла, що в мене з тазом щось не так, бо в мене почала падати нога. Було дуже боляче», – говорить Аліна Патика.

Жінку одразу прооперували в міській лікарні. Діагностували ще закриту черепно-мозкову травму, струс мозку та вибите ліве плече.

«Загалом було три операції. 25 січня – ургентна. 2 лютого мені поставили дві пластини спереду на таз. І 8 лютого мені поставили третю пластину на задню частину тазу. Таз справа загалом був розбитий на п'ять частин», – зазначає постраждала.

Аліна каже, що наслідки страшної аварії відчуває досі, бо не може ходити без милиць і потерпає від болю. А ще має посттравматичний синдром – боїться переходити дорогу й сідати в транспорт. Це при тому, що до цього довго звикала до нового міста, бо разом із двома дітьми та мамою приїхала сюди з Донеччини.

«Неприємно, що ти виїхав від війни – ми з Донецької області, з міста Мирноград, – і тобі прилетіло тут, – говорить жінка. – Унаслідок травми я отримала інвалідність ІІ групи і тепер я ще маю доводити, що з мене зробили каліку».

Слідчі перекваліфікували справу й до суду вона дійшла із висновком про тяжкі тілесні ушкодження. Вирок водію суд виніс торік у жовтні – чотири роки позбавлення волі, позбавлення права керувати транспортними засобами на два роки, але з іспитовим строком три роки. Присудив також 500 тисяч гривень компенсації моральної шкоди потерпілій.
Читати ще: Водій, який на смерть збив єпископа Ведмеденка, сказав у суді останнє слово. Відео

За словами Аліни Патики, водій на ім’я Ігор, який, до того ж, виявився лікарем (та ще й травматологом-ортопедом), відшкодував їй 3000 гривень і заплатив 43 тисячі за титанові пластини, які поставили їй під час операції. Після того намагався торгуватися.

«Він пропонував закрити справу, оплатити мені тисячу доларів і судитися далі зі страховою компанією», – нарікає жінка.

Це при тому, що за висновком судово-психологічної експертизи травми потерпілої визнали «істотними і психотравмуючими». Моральну шкоду оцінили не в 500 тисяч, а у 216 мінімальних заробітних плат, тобто в понад мільйон чотириста тисяч гривень. Тому Аліна Патика звернулася до суду з апеляцією. Крім більшої виплати, жінка просить жорсткіше покарати водія – посадити у в’язницю на п’ять років без жодних випробувальних термінів.

«Я дуже хочу, щоб винний був покараний відповідно до закону. Я не вимагаю чогось надприродного. Я просто хочу, щоб все було згідно з законом, щоб людина відповіла за цей вчинок, за цю ницість... Щоб ця людина не виїжджала на дорогу і зберегла життя та здоров'я інших людей», – наголосила Аліна Патика.

Іншого вироку Феміди домагається не тільки потерпіла, але й водій. Він теж звернувся до Волинського апеляційного суду. У заяві пише, що пішохідка сама порушила правила дорожнього руху і що саме дії Аліни Патики є першочерговою причиною ДТП. Тому нинішнє рішення суду оцінює як надто жорстке. Чоловік вважає, що заслужив лише два роки позбавлення волі з одним роком іспитового терміну. Також просить зменшити суму компенсації за моральну шкоду потерплій із 500 тисяч до 75. В іншому випадку, запевняє, потерпіла залишає його без засобів для існування.

Детальніше про це журналісти хотіли запитати в самого водія, проте на численні дзвінки він не відповідав.

«Прописує, що 500 тисяч – це для нього забагато, що я залишаю його без засобів для існування. Але, пробачте, про мої засоби для існування за рік часу ніхто не запитав. Як я живу в чужому місті, в чужій квартирі, з двома дітьми, з мамою-пенсіонеркою? Ніхто не запитує про це, – обурюється Аліна Патика. – Я дуже сподіваюся, що цей суд почує мене і винесе справедливе рішення. Водій апелює тим, що в нього на утриманні батьки, а батько – інвалід ІІІ групи. Я все розумію, але в мене на утриманні залишилося двоє неповнолітніх дітей (меншому синові – два рочки, старшому – 13) і мама з трьома інфарктами, якій 72 роки».

До того ж, Аліна не може влаштуватися на роботу. Їй важко довго і стояти, і сидіти. Раніше вона працювала бухгалтером. Жити доводиться на мізерну виплату по інвалідності та пенсію мами.

Натомість, відзначає жінка, її підтримали малознайомі їй люди: «Дуже хочу подякувати всім учням, батькам, учителям, директору, класному керівникові свого сина. Вони дуже підтримали мене фінансово».

Апеляційне засідання має відбутися за місяць – 27 лютого.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus