USD 39.70 40.10
  • USD 39.70 40.10
  • EUR 39.90 40.40
  • PLN 9.75 9.97

Узурпація місцевої влади: чи загрожує це Луцьку

14 Травня 2015 21:18
Місцева рада – це поєднання трьох незалежних гілок, що мають функції взаємоконтролю. Якщо проаналізувати законодавство та практику управління громадами, то найвпливовішою складовою місцевої ради є саме міський голова. А без належного контролю ця гілка може перетворитися на зловживання владою та узурпацію.

Про це йшлося під час публічної лекції «Небезпека узурпації влади в місцевих радах», яка відбулася у приміщенні юридичному факультеті Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки.

«Ми усі хочемо, аби влада була чесною, відповідальною. При цьому, щоб чиновники дбали не про свої приватні інтереси, а про наші спільні цілі, про розвиток і добробут громадян, їх інтереси. Але майже завжди наша відповідальність за якість влади і управлінських рішень та контроль самих чиновників обмежується участю у виборах», - зазначив під час свого виступу депутат Луцької міської ради, голова депутатської групи «Новий Луцьк» Андрій Осіпов.



На його думку, наразі існують проблеми у розумінні діяльності влади на місцях. Якщо питання центральної влади висвітлюється і обговорюється доволі часто, то з місцевою владою, вважає депутат, у нас – очевидні проблеми.

«Аналіз законодавства та місцевої багаторічної практики управління громадами дозволяє стверджувати, що найвпливовішою складовою місцевої ради є саме міський голова. Зокрема, чималу роль тут відіграють його організаційні можливості, повноваження у розпорядженні місцевим бюджетом тощо. Без належного контролю гілка влади міського голови може перетворитися на зловживання владою та узурпацію», - наголосив депутат.

Основну увагу під час лекції звернули на існування механізму стримування і противаг у місцевій раді. На думку Андрія Осіпова, це єдиний дієвий запобіжник від перевищення та привласнення повноважень. Розділення влади є основним принципом демократичного управління та ухвалення ефективних рішень. Відтак, тема викликала інтерес не лише студентів, а й громадських лідерів, які були присутні на заході.

«Для отримання ефективної місцевої влади не потрібні зміни до законодавства. Громада може попередити узурпацію. Важливо, аби була достатня кількість людей, які готові боротися за свої права», - резюмував Андрій Осіпов.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 17
Анатолій Котлюк Показати IP 14 Травня 2015 21:27
Загрожує, якщо вибори виграє представник "Нового Луцька"
Штефан, Луцьк до Анатолій Котлюк Показати IP 15 Травня 2015 11:06
Наївні люди. Вона, влада, давно узурпована. Луцька міська - М.Романюком, а обласна - В.Гунчиком. Приклади? Скільки завгодно. Ну, хоча б ручні песики - ЗМІ, що і дзьоба не відкриють для критики паньства. Це відноситься як до ВТ і обласного радіо, так і друкованих видань. Та й інтернетсайтів теж. Або земельні та інші оборудки. Переслідування за переконання, наслідком чого є звільнення невгодних і суди. І так далі. Я знаю, "Штефана із Луцька" не любить міська і обласна влада саме за правду. Недовго вам терпіти його залишилось - до Третього Майдану. Який вже на порозі.
Анонім Показати IP 14 Травня 2015 21:42
ОСІПОВ - ЦЕ ПРО СЕБЕ
студент Показати IP 14 Травня 2015 22:08
Осіпов мітить в крісло мера,то вирішив почати зі студентів.Думає,авось знайдеться пару лохів,які почнуть агітувати за нього.Але сьогоднішній студент,це далеко не той студент ,яким був Осіпов,коли в країні не було майданів,війни,а саме головне,що небуло і це правда стільки корупціонерів серед державних чиновників.А про Осіпова різні видання друкують далеко невтішні матеріали і не на користь майбутнього мера.
Василь до студент Показати IP 15 Травня 2015 09:59
Прочитав статтю, а потім коментарі. Сама лекція - це справа добра. А чого це так розійшлись коментатори, чому вони не вдумуються в суть, а переходять на особистості? Стільки гидоти наговорили. Навіщо, невже той осіпов так вас дратує? Навіщо говорити порожні слова ....наводьте факти злочинів чи порушень. Усе просто, коментують статті ті хто сам нічого не робить і хоче догодити чинному меру, намагаючись заплямувати нормальну справу. Але то нічого. Розумній людині добре видно замовний характер цих коментарів...............
Анонім до Василь Показати IP 15 Травня 2015 10:43
дратує бо, він злодій та брехун!
Василь до Анонім Показати IP 15 Травня 2015 11:29
Анонім теж злодій і брехун. А як вас звуть насправді? Що вкрав і де збрехав Осіпов? Факти в студію
Маша Показати IP 14 Травня 2015 22:35
Хто не був на фронті гнати батогами від корита!!!!!!!!!!!
Anat Показати IP 14 Травня 2015 22:57
Осіпов що там з повісткою? ХВОРИЙ? Іди лікуйся а не лікуй мозок студентів...
бардак надовго в Укр Показати IP 15 Травня 2015 07:49
Дерибан кругом, коритяні патріоти,бандюки, брехуни і дураки !!! .
Петро Чечелюк Показати IP 15 Травня 2015 07:56
Такої політичної категорії", як "узурпація місцевої влади", ніколи не існувало. Її придумав Осіпов і вішає локшину на ще не зміцнілі вуха молодих людей. Тобто, калічить їх психіку. Концентрація фальші в усіх публічних виступах цього горе юристодепутата перевищує всякі санітарні норми. Про Андрія Осіпова щось говорити досить складно і безрезультатно. Важко осягнути, як в одній людині стільки поміщається: емоційна напруга високого градусу, що загрожує здоров’ю, глибоке знання корпоративного права (аби використовувати його в плані негативу, знайти лазівку в законі для чергової авантюри, афери), високі рейдерські здібності, амбіційна майстерність дешевих інтриг і компромісів, патологічна ненависть до людей, слизька напівпосмішка і фальш. Останньої стільки, що її вистачило б ще на тисячу осіпових. Але йому наказано нести в маси «правду» про чинного мера Луцька і заспівати йому на осінніх виборах до місцевих рад прощальну пісню «Варяга». І він чесно несе свій хрест, хоча його рейтинг станом на 01.05.2015р. становив… 0. Нуль цілих, хрен десятих. Отакий він, Осіпов! Бракує лише гвинтівки і барабана на шию. А так, хоч зараз на коня і в бій. І уся його бридка псевдодіяльність має лише один вектор: кар’єра.
Лучанин Показати IP 15 Травня 2015 08:49
А хоч один день на сайті обійдеться без Осіпова?А то таке враження що він спить і думає як зробити кращим життя лучан,і вчергове вкусити Романюка.Чи це він таким чином відробляє кимось проплачені гроші?
Анонім до Лучанин Показати IP 15 Травня 2015 21:39
точно.
закон Показати IP 15 Травня 2015 09:43
«Узурпація влади - захоплення влади насильницьким шляхом, здійснене з порушенням закону, або незаконне присвоєння владних повноважень. Здійснюється однією особою або групою осіб», - так трактується цей термін в словниках і енциклопедіях. Осіпов правий і говорить про себе: група осіб – прислужників Палиці, з допомогою його ж бабла завчасно розпочала передвиборну кампанію в місцеві органи влади з ціллю захоплення влади. І чергове кукурікання одного з узурпаторів перед студентами луцьких вузів - свідчення цієї примітивної «операції».
Анонім Показати IP 15 Травня 2015 21:39
в точку.
Анонім Показати IP 15 Травня 2015 21:39
в точку.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus