USD 39.45 39.75
  • USD 39.45 39.75
  • EUR 39.50 39.85
  • PLN 9.65 9.85

В ISW назвали ділянки, де ЗСУ йдуть у контрнаступ

18 Червня 2023 08:38
Збройні сили України 17 червня продовжували контрнаступальні дії щонайменше на чотирьох дільнянках фронту. Зокрема, українські війська завдавали локальних наземних ударів на захід і на південь від Кремінної Луганської області.

Про це повідомляє Інститут вивчення війни (ISW).

У Міноборони України підтверджують, що українські військові продовжують контрнаступальні операції під Бахмутом. А російські джерела стверджували, що українські підрозділи атакували північну та південну околиці Бахмута.

МО Росії та інші російські джерела також стверджують, що російські сили відбили обмежені українські наземні атаки на лінії Авдіївка-Донецьк.

За даними інституту, Сили оборони продовжували контрнаступальні операції на південь, південний захід і південний схід від Великої Новосілки поблизу адміністративного кордону між західною частиною Донецької та східною частиною Запорізької областей.

Українські сили також проводили контрнаступальні операції на південний захід і південний схід від Оріхова на заході Запорізької області.

Крім того, заступник міністра оборони України Ганна Маляр заявила, що українські сили просунулися до двох кілометрів у кількох напрямках на півдні України.

Що відомо про контрнаступ та успіхи ЗСУ

Представники різних підрозділів Збройних сил повідомили про звільнення низки сіл і містечок на півдні Донеччини. Саме тут – на межі із Запорізькою областю – розгортається український контрнаступ.

Наступальні дії підрозділів ЗСУ на цій ділянці почались тиждень тому. Перші атаки на південь від Оріхова (Запорізька область) і Великої Новосілки (Донецька область) наштовхнулися на оборонну лінію росіян, яку вони вибудовували майже рік.

ЗСУ просунулися на сім кілометрів і звільнили чотири населені пункти на південь від села Велика Новосілка на Донеччині. Російська сторона офіційно відступ не визнає.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, відповідаючи на запитання журналістів про втрати України в наступі на південному фронті, також заявив, що втрати неминучі і завдання союзників України – забезпечити постачання їй зброї та техніки, щоб вона продовжувала наступ.

«Втрати, звичайно, будуть, зокрема і в сучасній техніці НАТО. Ніхто не розраховував, що втрати будуть нульовими. Така реальність: там точаться дуже жорстокі бої», – цитує Столтенберга агентство AFP.

Експерт британського Королівського інституту оборонних досліджень (RUSI) Джек Вотлінг вважає, що вирішальна фаза операції українських сил ще попереду, тому поки що експерти повинні утримуватися від будь-яких оцінок її успіху чи невдачі.

Як вважає аналітик, українські військові вже зуміли прорвати початкові позиції армії РФ на широкій ділянці фронту, проте поки що їм далеко до основної оборонної лінії.

Увечері 11 червня речник Сил оборони Таврійського напрямку Валерій Шершень повідомив в ефірі телемарафону, що росіяни підірвали дамбу в районі Новодарівки, щоб зупинити наступ українських військових на південь від Великої Новосілки.

«Ворог нервується і використовує будь-які засоби, аби не допустити прориву своєї оборони саме тут, на Таврійському напрямку. Ми маємо інформацію, що біля населеного пункту Новодарівка ворог підірвав дамбу, і це призвело до затоплення обох берегів річки Мокрі Яли», – повідомив він.

Російська сторона поки що не підтверджує підрив цієї дамби.

Також Ганна Маляр повідомила, що після підриву дамби Каховського водосховища росіяни перекидають війська з Херсонського напрямку на Запорізький та Бахмутський.

Генерал Марк Міллі впевнений, що контрнаступ буде успішним, але дорогою ціною обійдеться українцям.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Патрiот Показати IP 18 Червня 2023 12:19
Сильнi супутники мають на орбiтi,якщо также розглядiли.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus