USD 39.40 39.70
  • USD 39.40 39.70
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.88

ОПОРА хоче чіткий механізм покарання за порушення виборчого законодавства

13 Лютого 2018 13:18
Закон, за яким відбуваються вибори в ОТГ, не містить переліку санкцій за порушення законодавства, тож представники Громадянської мережі ОПОРА просять законодавчо закріпити невідворотність покарання за такі порушення.

Про це йшлося під час круглого столу на тему: «Проблемні питання організації, підготовки та проведення перших виборів в об’єднаних територіальних громадах. Регіональний погляд на перспективи виборчої реформи в Україні» 13 лютого у Луцьку.

Як зазначила координатор Громадянської мережі ОПОРА у Волинській області Катерина Шарпата, говорячи про проблемні питання проведення виборів в ОТГ на Волині, наразі відсутній законодавчо закріплений механізм відповідальності за порушення виборчого законодавства. Проблемами лишаються випадки непрозорого фінансування виборчих кампаній, підкуп виборців, фінансування виборчих кампаній не з фондів кандидатів, фіксували також випадки контролю за здійсненням волевиявлення (фотографування виборцями бюлетенів), іноді бюлетені видавали особам, які не пред’являли ніяких документів. Окрім цього, виявляли факти, коли члени дільничних виборчих комісій ухилялися від виконання повноважень, систематично прогулюючи засідання комісій, не оформлювали відповідно до законодавства виборчу документацію, переписували протоколи після завершення засідання комісії тощо.


Закон про місцеві вибори, відповідно до якого відбувалися вибори в ОТГ на Волині, не містить вичерпного переліку санкцій за ті чи інші правопорушення.

Для вирішення проблемних питань пропонують три основні шляхи. По-перше, це професіоналізація виборчих комісій. Координатор Громадянської мережі ОПОРА відзначила, що погоджується з тим, що потрібно проводити навчання членів всіх виборчих комісій. На цей аспект, мовляв, повинні звернути увагу партії. По-друге, правоохоронцям варто здійснювати профілактичну роботу не лише серед членів ДВК, а й серед виборців, говорячи про можливі правопорушення. По-третє, рекомендують законодавчо закріпити невідворотність покарання за усі порушення виборчого законодавства.

Коментуючи питання відсутності покарання порушників виборчого законодавства в Україні, доцент кафедри загальнотеоретичного правознавства та публічного права Національного університету «Києво-Могилянська академія» Володимир Венгер зауважив, що судді стверджували, що не можуть винести вирок про позбавлення волі на три роки тих голів чи секретарів ДВК, які відповідальні за фальсифікацію виборів. У суддів, мовляв, просто не піднімається рука винести вирок, який виносять, наприклад, за нанесення важких тілесних ушкоджень. Отже, ідея невідворотності покарання мала б полягати не в посиленні санкцій. Можна, наприклад, запровадити адміністративні покарання, зокрема, суттєвим покаранням була б заборона члену ДВК-педагогу працювати вчителем протягом року.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus