USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Порушення, які зафіксували під час виборчої кампанії на Волині

13 Жовтня 2014 12:56
Порушення правил агітації, священик, який закликав голосувати за одного з кандидатів та підкуп виборців, - про виявлені порушення під час виборчої кампанії на Волині розповіли активісти ОПОРи.

Про це йшлося під час прес-конференції Громадянської мережі ОПОРА на тему «Хід виборчої кампанії на Волині: типові порушення, організаційна підготовка, особливості агітації», що відбулася 13 жовтня у Луцьку.

Активісти ОПОРи повідомили, що мережа здійснює довготермінове спостереження на виборах та вже встигла зафіксувати певну кількість порушень, інформацію про які оприлюднює. Щодо виборчої кампанії, активісти зазначають, що цього разу порівняно рідко трапляються випадки використання адмінресурсу. Однак усе ж є факти підкупу виборців. А найпоширенішим видом порушень - правила агітації.

Так, зафіксували випадки агітації не за кошти виборчого фонду. Наприклад, чимало партій та кандидатів почали розміщувати свою рекламу на біл-бордах ще до офіційної реєстрації в ЦВК (тобто, у той час, коли не існувало їхніх виборчих фондів). Серед порушників – ВО «Батьківщина», Блок Петра Порошенка, кандидат-мажоритарник Ігор Гузь.

Також фіксували факти друку агітації без вихідних даних на 19 та 22 виборчих округах Волині. Поширеною проблемою є агітація у місцях заборонених законом. Зокрема, заборонено розміщувати агітаційні матеріали на будівлях комунальної власності, водночас у Володимирі-Волинському виявили агітацію за кандидата-мажоритарника на будівлі центру зайнятості та навчальному закладі.

Окрім цього, зафіксували публікацію у ЗМІ агітаційних матеріалів без відповідної позначки. Наприклад, у газеті «Самопоміч», засновником якої є громадська організація, друкують рекламу за політичну партію «Самопоміч» (за законом, громадська організація не може бути джерелом фінансування агітації за партію). Кандидат Роман Бондарук друкує агітаційні матеріали у газеті «Комунальний патруль» без відповідної позначки.

Щодо випадків використання адмінресурсу, ОПОРА зафіксувала агітацію, яку у 21 виборчому окрузі здійснював священик після літургії, агітуючи за кандидата у нардепи Степана Івахіва. Один із випадків підкупу виборців зафіксували на відео – представники партії «Заступ» платили у Ковелі по 500 гривень усім охочим, нібито, як агітаторам.

Зі слів активістів, за такі порушення може бути складений протокол правоохоронцями, однак, серйозних наслідків, які могли б завадити кандидатам брати участь у виборах, на жаль, немає.

До слова, Інформаційне агентство Волинські Новини повідомляло, що волинянин сплатив 51 гривню штрафу за порушення виборчого законодавства.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
101 Показати IP 13 Жовтня 2014 14:07
цей "заступ" час наказувати - ця баба віра ще за гріхи юща не відробила, а знову сунуться
101 Показати IP 13 Жовтня 2014 15:32
Івахів купує за вікна в спортзали, меблі, та двері.... та після виборів обіцяє облаштовувати спортмайданчики....
505 до 101 Показати IP 14 Жовтня 2014 06:25
А хто має спортмайданчики робити, якщо кандидатка від Палиці не пройде? Все правильно Івахів обіцяє. Без спорту нам нікак.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus