USD 39.60 40.00
  • USD 39.60 40.00
  • EUR 39.70 39.95
  • PLN 9.70 9.86

В Ірані стратили відомого опозиційного журналіста

12 Грудня 2020 13:19
В Ірані стратили відомого опозиційного журналіста Рухоллу Зама. Його звинувачували в підбурюванні до антиурядових протестів та інакомислення.

Про це інформує BBC із посилання на місцеве телебачення Ірану, пише Новое время.

Журналіста повісили в суботу, 12 грудня, після того, як Верховний суд залишив чинним смертний вирок проти нього. Йому закидають «важкі злочини» проти Ісламської Республіки.

Зама звинувачували у нібито підбурюванні людей до загальнонаціональних протестів у 2017−2018 роках.

Журналіст тривалий час жив у еміграції в Парижі. У Франції він мав статус біженця. З Парижа він керував опозиційним до іранської влади новинним порталом Amadnews. Корпус вартових ісламської революції повідомив про арешт Зама у жовтні 2019 року, при цьому не зазначивши час та місце затримання. За даними ЗМІ, іранські спецслужби заманили журналіста в Ірак, де і затримали.

Портал, який мав більше мільйона підписників у месенджері Telegram, ділився відеозаписами протестів та згубною для іранських чиновників інформацією.

Іранський уряд його закрив, однак невдовзі він знову запрацював під іншою назвою.

Влада Ірану стверджує, що Зам працював на французьку розвідку, а також отримував підтримку від США та Ізраїлю. Серед висунутих жрналісту пунктів обвинувачення: злочин проти внутрішньої та зовнішньої безпеки Ірану, шпигунство на користь французької розвідки, а також образа ісламу.

Як повідомляє Reuters, раніше цього тижня міністерство закордонних справ Франції описало рішення про підтримку смертного вироку Зама як «серйозний напад на свободу слова та свободу преси в Ірані».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Я Показати IP 13 Грудня 2020 09:20
Зама звинувачували у нібито підбурюванні людей до загальнонаціональних протестів у 2017−2018 роках - не нібито а він реально підбурював з Франції..Правильно повісили..

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus