USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

В Ірані журналістів переслідують за публікації про збитий літак МАУ

7 Лютого 2020 09:59
У Ірані десятки журналістів зазнають тиску влади після публікацій про збитий літак МАУ і зорганізованих в країні протестів.

Силовики викликали журналістів на допити, проводили у них обшуки, вилучали комп’ютери і телефони, змушували закривати акаунти в соцмережах. Також низка медійників отримували погрози. Про це 6 лютого повідомила міжнародна правозахисна організація Репортери без кордонів (RSF), передає Gazeta.ua.

Зазначається, що як мінімум 21 журналіста в Ірані викликали і допитували співробітники розвідки, які працюють на елітний Корпус вартових Ісламської революції або Міністерство розвідки.

Співробітники іранської розвідки, за даними RSF, після збиття літака МАУ прийшли обшукувати будинки і офіси окремих журналістів. Під час обшуків силовики забрали комп’ютери, мобільні телефони, книги, документи і рукописи.

Поки жоден із журналістів не заарештований, але окремих з них роботодавці попередили, що їм варто бути обережними у висловлюваннях у соціальних мережах. Декому із журналістів навіть довелося закрити свої акаунти в соцмережах Instagram, Twitter і Facebook або ж припинити публікувати на цих платформах будь-які висловлювання. Тиск журналісти відчули після того, як відмовилися публікувати заяви держави, які, за словами журналістів, були помилковими.

Зараз 80 іранських журналістів підготували спільну заяву, у якій висловлюють прикрість, що вони поширювали «державну брехню» про літак МАУ.

«Усі газети, за погодженням з державними радіо і телебаченням, не маючи ніякого незалежного розслідування, повторили цю велику брехню, а потім потерпали від зневаги, коли на світ пролилася правда», – сказано в заяві медійників.

За даними Репортерів без кордонів, Іран займає 170-те місце із 180 країн світу у Світовому індексі свободи преси RSF за 2019 рік.

Boeing 737 авіакомпанії «Міжнародні авіалінії України» рейсу PS 752 Тегеран – Київ розбився зранку 8 січня незабаром після вильоту з аеропорту Імама Хомейні в Тегерані. Літак впав одразу після зльоту. У мережі опублікували відео моменту падіння літака МАУ під Тегераном. Згодом Іран визнав, що літак був збитий.

Серед загиблих українців була і волинянка Юлія Сологуб. 20 січня 25-річну стюардесу поховали у столиці.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus