USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.71 9.93

В Ісландії запрацював найбільший у світі завод із видалення CO2 з повітря

9 Вересня 2021 20:54
Найбільший у світі завод, призначений для видалення вуглекислого газу з повітря та перетворення його на камінь, почав працювати цієї середи в Ісландії.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Science Alert.

Завод під назвою Orca (ісландською це означає «енергія») складається з чотирьох агрегатів, кожен розміром із контейнер для морських перевезень. Вентилятори «проганяють» повітря через фільтри, які затримують вуглекислий газ. Після заповнення фільтрів система закриває вхідні отвори та здійснює нагрів, щоб вивільнити зібраний CO2, і таким чином отримати газ високої концентрації. Зібраний вуглекислий газ змішується з водою, і ця суміш закачується на глибину 1000 метрів у спеціальні отвори в базальтовій породі. Там суміш CO2 з водою має скам’яніти.

Зазначається, що цей завод може видаляти з повітря 4000 тонн вуглекислого газу на рік. За даними Агентства з охорони навколишнього середовища США (EPA), це дорівнює викидам приблизно 870 автомобілів.

Прихильники технології, що застосовується на цьому заводі, переконані, що вона може стати важливим інструментом у боротьбі зі зміною клімату. Водночас критики вказують, що технологія занадто дорога, і її масштабне запровадження розтягнеться на десятиліття.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Вася Показати IP 10 Вересня 2021 00:04
Краще б завод по виробництву біопалива збудували..

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus