USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.98

В Іспанії заявили про затримання українця, причетного до вбивства силовиків на Майдані

5 Травня 2021 21:57
Іспанська поліція заявила, що затримала українського громадянина, який нібито підозрюється у вбивстві двох силовиків у 2013 році під час подій на Майдані.

Іспанські правоохоронці стверджують, що затриманий переховувався від поліції та останнім часом жив у хижині у віддаленій сільській місцевості, пише Українська правда.

Заарештували чоловіка у місті Пусоль, що у Валенсії, оскільки українські силовики подали його у міжнародний розшук.

Поліція Іспанії повідомила, що почала шукати українця у квітні минулого року, коли стало відомо, що він може перебувати у Валенсії. Вказується, що чоловік начебто регулярно використовував громадський транспорт та змінював своє місцезнаходження: від Барселони та Мадриду до Валенсії.

У заяві поліції вказується, що правоохоронці встановили спеціальну техніку, щоб виявити місцезнаходження схованки українського громадянина. Невдовзі його там і заарештували.

Натомість журналіст Юрій Бутусов переконаний, що справа – сфальсифікована. Затримання відбулося на підставі незаконного запиту українських правоохоронців, які обдурили Іспанію щодо обставин справи. Про це головний редактор «Цензор.нет» написав у фейсбуці, інформує 24 канал.

За даними джерел «Цензор.Нет», за запитом ДБР затримали харків’янина Дмитра Липового, який 19 лютого 2014 року передав майданівцям свій мисливський карабін та 60 патронів.

Вони зайняли будівлю Консерваторії. Мовиться про Зіновія Парасюка та Івана Бубенчика, які 20 лютого 2014 року вели вогонь по «Беркуту» та внутрішніх військах, пояснив Бутусов.

Бубенчик був активістом 9 сотні Самооборони Майдану, з якої пізніше вийшов. У фільмі «Злам» він заявив, що стріляв у силовиків з консерваторії. Так він сподівався змусити підрозділи «Беркуту» та внутрішніх військ відступити з площі.

Разом з ним там був Зіновій Парасюк. Він є батьком Володимира Парасюка – активіста Революції Гідності, народного депутата VIII скликання.

«Засудження цієї групи домагається соратник ЯнуковичаАндрій Портнов, адвокатом якого був Олег Татаров, чинний заступник голови ОП», – наголосив Бутусов.

31 березня 2020 року Печерський суд ухвалив рішення про арешт Липового. Бутусов підкреслив, що це – «кишеньковий суд Портнова й Татарова».

Журналіст звернув увагу на те, що це рішення прямо суперечить закону про амністію учасникам протесту на Майдані. А отже – воно є незаконним.

«Але Печерському суду на закон наплювати – як завжди. Також наплювати на закон й співробітникам Офісу генпрокурора», – додав він.

Й пояснив, що саме в Офісі генпрокурора оформили запит до Іспанії на екстрадицію Липового. Він проживав у цій країні у провінції Валенсія.

На сайті іспанської поліції вказали, що Липового розшукують за підозрою у вбивстві 2 міліціонерів за допомогою свого карабіна «Сайга» й патронів, зазначив Бутусов.

Однак підстави для екстрадиції Липового в Україні сфальсифіковані, переконаний він. Закон України забороняє розслідування проти учасників протестів на Майдані.

«В Україні Липовий проходить у справі лише як людина, яка передала свою зброю й нікуди не стріляла. Іспанців обдурили, щоб, напевно, добитися екстрадиції», – припустив він.

Й додав, що не існує жодної експертизи, яка б показувала, що якась конкретна особа вбила когось конкретного на Майдані з карабіна, про який мовиться.

«Уся ця справа будується тільки на публічних заявах учасників подій на Майдані», – пояснив головний редактор видання «Цензор.нет».

За словами Бутусова, справу проти Липового відкрили незаконно у 2018 році. Українця оголосили у розшук на сайті МВС, але слідчі вирішили його не затримувати.

«Тому Липовий перебував в Іспанії, проте розслідування не заважало його життю. На жаль, цей абсурдний розшук досі не скасовано», – зауважив журналіст.

Він додав, що іспанські правоохоронці затримали Липового на підставі інформації про місце його перебування від українських колег. Її отримали у квітні 2021 року.

«Тобто Татаров контролює розшук та сприяє екстрадиції. Якщо Липового доставлять в Україну як злочинця, це зганьбить державу й викличе масштабну акцію протесту», – переконаний Бутусов.

«У запиті на екстрадицію українська влада внесла фальшиві дані, аби обдурити іспанське правосуддя. Сподіваюся, Іспанія відмовить», – підкреслив журналіст.

Він закликав генпрокурорку Венедіктову розібратися у ситуації та не допустити виконання незаконного рішення про затримання й екстрадицію Липового.

«А також протестувати рішення Печерського суду і скасувати абсурдне переслідування учасників Революції», – підсумував журналіст.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 14
Святий Майдан Показати IP 5 Травня 2021 22:28
Куди і в кого полетіли ці 60 куль тільки Богу відомо. І вони герої їм амністію, а юнакам які виконували накази(з'ясовувати чи злочинний це наказ чи праведний, і вирішувати чи виконувати його , чи ні не входить в обов'язки солдата) їм по 7 років в СІЗО.
Москаль до Святий Майдан Показати IP 6 Травня 2021 06:35
Закон України забороняє розслідування проти учасників протестів на Майдані. А проти вбивць?
снайпер до Святий Майдан Показати IP 6 Травня 2021 06:36
Підбив 59 беззахисних невинних беркутівців та збив боінг. А так да, свободу беркуту, дніпровським маніякам та ментам з Врадіївки
Майдаунам Показати IP 5 Травня 2021 23:33
Яка амністія для вбивць? Що за вибіркове правосуддя? Ви ще німби на голови для пашинського, поросюка почепіть. Вони повинні сидіти в камері разом з вашим липовим і брехуном бутусовим.
Українець Показати IP 6 Травня 2021 01:13
Невже нарешті почнуть садити цих майданних заколотників? Маю надію, що іспанці адекватні і екстрадують його в Україну для справедливого суду.
Ну поймали радикала Показати IP 6 Травня 2021 03:55
Оказалось - ради кала...
Qwerty Показати IP 6 Травня 2021 06:37
Недай йому вмерти - недасть тобі жити !
Всезнайко Показати IP 6 Травня 2021 06:41
А в Україні представлять вбивцю до нагороди.
Ломброзо Показати IP 6 Травня 2021 06:55
Погляд в нього, як в щуряки. Бридко дивитися.
Ага Показати IP 6 Травня 2021 08:57
Пика в нього суто *майданівська* - усміхатися і вибачатися буде, але ножа в спину встромить.
Думка Показати IP 6 Травня 2021 10:15
Когось із політиків хочуть взяти за бубенчики. Можливо порося. Можливо, щоб грошенят збрити.
Козак Показати IP 6 Травня 2021 16:14
Читаю я цих недолугих коментаторів зверху та дивуюся. То на світлині Бутусов з Цензорнет. Був схожий інцендент в Італії з Марковим, але там обкакалися, тут скоріше теж пукнуть в калюжу.Але ж головне покукарікати. Вперед, когути, зернятко насипано
Народна прокуратура Показати IP 6 Травня 2021 20:58
Цікаво, що до поняття законності почали апелювати ті, хто плював на закон, вбиваючи і калічачи правоохоронців на Майдані і потім оголошуючи таким вбивцям амністію. Але в законі гловне - не буква, а його дух, тобто, відповідає він вимогам справедливості чи ні. Постмайданні закони були явно несправедливі, але ж творцям цих закоінв та їх прибічникам було на це плювати. Час усе розставляє на свої місця
5 Показати IP 6 Травня 2021 21:53
В інших країнах Європи і США є чітка грань відповідальності за вчинене, неважливо, чи то протестанти, чи правоохоронці. Що у нас, побачили всі, одні винні у всьому, інші ж ні в чому. Так не буває

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus