USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.10
  • PLN 9.76 9.92

В луцькій Галереї мистецтв відкрилася виставка «Земля батьків» Олени Журавель

2 Жовтня 2021 12:19
Днями у Малій залі Галереї мистецтв Волинської організації Національної спілки художників України відкрилася виставка луцької художниці Олени Журавель. Близько 20 живописних полотен об’єднані темою «Земля батьків» – саме їм з повагою і трепетом присвятила авторка свої твори. Ця подія для неї особлива ще й тим, що засвідчує її прагнення вступити до лав Волинської організації Національної спілки художників України.

Що відомо про художницю Олену Журавель? Вона народилася в Луцьку. В 1982 році закінчила Луцьку художню школу в педагога Галини Мельник. В 1993 році закінчила Ужгородський художній коледж декоративно-прикладного мистецтва імені А. Ерделі, де навчалася у викладачів В. Петрецького та І. Дідика, В. Романа. З 2000 по 2014 роки працювала дизайнером інтер’єрів. У 2015 році закінчила Закарпатський художній інститут, де її викладачами були І. Небесник, В. Когутич, Л. Корж-Радько, П. Свалявчик. З 2000 року проводить активну виставкову діяльність. Бере участь у групових виставках у Луцьку, Ужгороді, Черкасах, Одесі, Києві. Є учасницею та лауреатом численних мистецьких конкурсів і симпозіумів в Україні і Європі, серед яких Міжнародні конкурси акварелі в Урбіно і Фабріано (Італія). В 2020 році стала лауреаткою державної премії імені М. Дерегуса Міністерства культури України. Улюблені жанри мисткині – пейзаж, натюрморт, техніки – олійний живопис, акварель, акрил, авторські мішані техніки.
«Я присвячую цю виставку своїм батькам – людям, які зуміли передати мені повагу до українських свят, народних традицій. Зараз важкий час, на сході країни йде війна. Мені дуже хочеться, щоб ми й надалі зберігали ці традиції, надихали своїх дітей – щоб ніхто не зміг їх знищити!», – з хвилюванням звернулася до глядачів авторка виставки «Земля батьків».

У статусному просторі волинських митців Олену Журавель вітали колеги по пензлю, відомі спілчани Оксана Ядчук-Мачинська, Олена Бурдаш, Леонід Хведчук. Вони тепло поздоровили авторку з презентацією, оглянули роботи, обмінялися враженнями і поспілкувалися з публікою. «Ми отримаємо насолоду від творчості Олени. Я бачу шикарні акварелі в цій залі. Кожен має свою думку, висловить її. Спілка радіє, коли до неї приєднуються талановиті люди», – сказала Оксана Ядчук-Мачинська.
Перша вчителька художниці Галина Володимирівна Мельник пригадала навчання Олени в художній школі: «Вже тоді дівчинка виділялася своїм талантом, навіть дотошністю. Все в неї виходило і двічі їй пояснювати не треба було. Вона старалася і була дуже наполеглива. І через все життя вона несе свою наполегливість і дай, Боже, тобі удачі!».
Враженнями від побаченого поділилася легендарна художниця, поетеса Олена Бурдаш: «Відкрилася нова виставка: невелика, камерна, але змістовна. Тут можна постояти, помедитувати, відчути, заглибитися у те, яка прекрасна є природа. І також прекрасні є люди, які малюють її».
Леонід Хведчук, знаний волинський художник старшого покоління спілчан, відмітив своєрідний підхід авторки до кольору, її творчу натуру, яка не копіює, а формує художній образ. Він порадів, що спілка в особі Олени поповниться «хорошим майстром» і побажав їй подальших успіхів у творчості.
Олену Журавель і Наталію Пилипчук, вчительку Луцької художньої школи, пов’язують роки навчання в коледжі. Давня подруга поділилася з гостями події спогадами про те, як Олена роками цілеспрямовано йшла до своєї мрії, багато працювала, розвивала свій власний почерк у мистецтві, який тепер є сформованим і впізнаваним.
Традиційно художниця приймала вітання від родини, друзів, гостей галереї, серед яких була і Ангеліна Кирилкова, дружина відомого волинського митця Валентина Кирилкова. Жінка була глибоко зворушена побаченими творами, подякувала Олені Журавель за картини, в яких закладено «багато життя і любові». Обмін враженнями, фотосесія і спілкування продовжилися за імпровізованим частуванням з осінніми смаколиками.
Запрошуємо переглянути наживо виставку «Земля батьків» Олени Журавель, яка триватиме у Малій залі Галереї мистецтв ВО НСХУ протягом 3 тижнів. Вхід вільний.
Маша ПИЛИПЧУК

Фото Віктора ЧУХРАЯ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus