USD 39.75 40.20
  • USD 39.75 40.20
  • EUR 39.90 40.40
  • PLN 9.75 9.98

В Міністерстві придумали, куди влаштувати волинських санлікарів

17 Січня 2015 14:42
Ліквідовану санітарно-епідеміологічну службу пропонують відродити в новій іпостасі.

Міністерство охорони здоров’я надіслало на Волинь проект наказу про введення нових штатних одиниць в Центрах первинної медико-санітарної допомоги. Йдеться про лікарів-епідеміологів, які позбулися посад в ліквідованій санстанції.

Про це розповів заступник начальника обласного управління охорони здоров’я Іван Грицюк під час засідання комісії обласної ради з питань соціального захисту населення, охорони здоров’я, материнства та дитинства 16 січня.

Нагадаємо, в Україні вирішили ліквідувати санітарно-епідеміологічну станцію, яку утворили на базі санітаро-епідеміологічної служби зі значним скороченням штату. Зокрема, під час Дня Уряду для регіональних ЗМІ виконувач обов’язків Міністра охорони здоров’я Василь Лазоришинець прокоментував розформування санстанції. Мовляв, її вже ніхто не поверне.

Планується, що контролюючі функції будуть передані новоствореному органу, який діє при Міністерстві економіки.

ЧИТАТИ ЩЕ: ЛІКВІДАЦІЯ САНСЛУЖБИ – СПЕЦОПЕРАЦІЯ ФСБ, - ЛІКАРІ

Таким чином санітарно-епідеміологічну, фітосанітарну, ветеринарну служби об’єднують в одну установу. «Що стосується функції епіднагляду, то вона передана Міністерству охорони здоров’я. Доручено створити департамент громадського здоров’я, куди й перейдуть функції епіднагляду інфекційних захворювань, запобігання ВІЛ-СНІД та запобігання епідемії туберкульозу. Це європейська практика – департамент громадського здоров’я, який займатиметься профілактичною медициною і запобіганням інфекційних захворювань», - переконував міністр.

А ось на практиці, як це буде втілене, досі ніхто не знав.

Та «лист щастя» з проектом наказу Міністра охорони здоров’я готує до шокової терапії керівників центрів первинної медико-санітарної допомоги. Оскільки згідно з цим документом саме в центрах мають працювати фахівці з санітарії, епідеміології та гігієни.

Так, розповів Іван Грицюк, в центрах мають бути введені посади завідувача відділення, лікаря-епіедеміолога, лікаря загальної гігієни, помічника лікаря-епідеміолога з розрахунку на певну кількість населення. На Волині пропонується додати 365 штатних посад, загальною вартістю 16,2 мільйона. Але, каже іван Грицюк, додаткових коштів в галузі медицини на це не передбачено і рішення не підлягає обговоренню.

А між тим, згаданий проект наказу гласить, що в Горохівському районі треба влаштувати 23 таких фахівців, у Володимир-Волинському районі ввести 27,5 посади, Камінь-Каширському – 27, Турійському - 11,5, Ратнівському - 20,5, Ковельському районі – 25 посад і так далі.

Члени профільної комісії облради зауважили, що таке рішення Міністерства – недоцільне. Однак, якщо проект стане чинним наказом Міністерства, виконавці будуть змушені його реалізувати.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 11
ветфельдшер Показати IP 17 Січня 2015 14:56
Спочатку треба "влаштувати" Янко, та так , що більше ніколи не вилізла на посаду. Біля "Сніжинки" у міській вбиральні є вакансія. А решта самі влаштуються.
медицина Показати IP 17 Січня 2015 15:28
"... додаткових коштів в галузі медицини на це не передбачено..." - правильно, поділяться ТІ медичні посадовці, які все життя КРАЛИ, вимагали (брали) ХАБАРІ, взагалі, нічого безкоштовно не робили. За державні ЗАРПЛАТИ змогли побудувати собі ВІЛЛИ - тепер хай продають їх і платять людям зарплати.
Таня до медицина Показати IP 17 Січня 2015 16:02
А Лукашенко знайшов спосіб навести порядок:в нього головний лікар на посаді два роки-і в тюрму.. А наші ходять по своіх вотчинах з золотими мобільниками в перед багатіями прогинаються
НІНА ЛОГІКА Показати IP 17 Січня 2015 15:39
А в нас що - епідемій море? Чи колишня санепідемстанція не справлялась з перевірками, що треба ще додати бюджетних робочих місць? Для того, щоб утримувати бюджетників треба спочатку продумати за які шиши. З податків? Давайте, обкладіть і далі малий і середній бізнес ще більше податками, що він загнеться нахрін! В нас бюджетників скорочувати треба, створювати умови для ведення бізнесу: чистити податкову, бо там одні нероби сидять,які вічно нічого не знають, дотації, кредитування і т.д., щоб створювались нові робочі місця і поповнювалась казна "пасивними" податками, а те, що зараз робиться - я як підприємець вже в шоці - та скільки ще вас, дарпмоїдів-бюджетників утримувати маємо?!?!
Анонім до НІНА ЛОГІКА Показати IP 17 Січня 2015 15:58
Ваша логіка - О. Що ви без лікарів (медицини) варті?! Всі смертні і, навіть, ПІДПРИЄМЦІ. Медицина - ВІЧНА, поки є люди на Землі!
марина до Анонім Показати IP 17 Січня 2015 17:27
Без лікарів не обійтись і то дивлячись яких,а ось санлікарі точно не потрібні! Це лишні бюджетні місця.
НІНА ЛОГІКА до Анонім Показати IP 18 Січня 2015 12:29
А ти бюджетниця мовчи, бо скоро підприємці державі дулю наставлять - побачимо, як будете жити! П.С. З такими лікарями, як у нас - що вже 1 раз мало не осліпла, 1 раз мало не вмерла, сестрі нещасний апендицит нормально видалити не могли - теж мало не померла, ще й 3 тисячі на взятки роздали до операції, бо інакше і оперувати не хочуть поки гроші не превезеш! Це медицина?????????В нас більшість вже лікуються або по блату, або в приватних клініках, або за кордоном. От вам і медицина!
регіоналіст Показати IP 17 Січня 2015 15:53
точно котролюючі функції будуть передані Міністерству економіки, чи то жарт такий??!!! якщо правда, то зрозуміло чому сьогоднішня економічна система України в такому стані....креативний у нас підхід до формвання системи управління ...
777 Показати IP 17 Січня 2015 20:16
Такої кількості епідеміологів навіть санстанції не мали. Ще мабуть нестача кадрів буде. Бачте як уряд працює над створенням робочих місць. А що ви там в місцевих бюджетах будете робити з зарплатою нікого не цікавить. Залишилось тільки епідемію якоїсь Еболи запустити і всім буде не до зарплати.
Фахівеці Показати IP 18 Січня 2015 13:02
І нфекційна захворюваність була, існує та буде- такий закон природи, мікроорганізми також борються за своє виживання, а для цього їм потрібно попадати періодично в живий організм. Однією з складових боротьби з інфекційною патологією є її профілактика, епідеміодогічне розслідування захворювання (пошуки джерел інфекції,факторів передачі та їх усунення). Для виконання таких завдань необхідна якісна лабораторна діагностика. Якщо такий підхід в боротьбі з інфекціями залишиться і надалі, незалежно від того яка структура утвориться натомість СЕС-інфекційна захворюваність залишеться під контролем, в пртилежному випадку нас чекає катастрофа(спеціаліст в цій галузі з 30-річним стажем роботи)
аяяй до Фахівеці Показати IP 18 Січня 2015 16:40
Источники и пути заражения инф.болезнями уже давно изучены,разве что появляются новые инфекции.Да безусловно ваши специалисты ведут расследование вспышек,Но уже по факту их возникновения.Эпидемиологи нужны,но не в таком большом количестве,и скорее чтобы работали в ресторанах,супермаркетах и подобных учреждениях,связанных с производством пищевых продуктов,вели бы контроль .

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus