USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

В НБУ пообіцяли українцям, що будуть економити

31 Грудня 2014 08:19
Національний банк України більше не робитиме прогнозів курсу гривні. Таку заяву 30 грудня зробила Валерія Гонтарева, - повідомляє ТСН.

Нацбанк дотримуватиметься плаваючого курсу, а у разі потреби, впливатиме на нього адміністративними заходами. Але "заливати" банки доларами не буде, бо золотовалютні резерви в Україні нині найменші з 2009 року.

Рік для країни та банківської системи, зі слів голови Нацбанка, видався одним з найгірших. Через піке гривні, каже , критикували немало. Але твердить, це через нерозуміння функцій НБУ. Зокрема, щодо забезпечення стабільності нацвалюти.

"Всі чомусь думають, що стабільність грошової одиниці - це її курс по відношенню до долара, євро та російського рубля", - каже Гонтарева.

Глава НБУ каже, рятувати треба не курс , а економіку. І орієнтуватися не на цифри на табло, а на рівень інфляції. А вона, наступного року за підрахунками Нацбанку, складе 17-18%. Українці мають бути готовими до плаваючого курсу. І чим більше панікуватимуть, тим вище курс стрибатиме, і тим менше валюти буде в обмінниках.

Купити вільно долари чи євро наступного року українцям теж навряд чи вдасться. Поки уряд не дасть команди, що економіка і платіжний баланс стабілізувалися, Нацбанк не скасовуватиме обмежень та заборон щодо валюти.

На початку 2015-го чекають чергового траншу МВФ, який покращить золотовалютні резерви України. Разом з тим в НБУ пообіцяли українцям економити. Вдвічі скоротять свій штат, закриють чи віддадуть державі власне телебачення.

Окрім того, НБУ зробить відкритою процедуру рекапіталізації банків. Водночас, регулятор не видаватиме банкам грошей на переведення валютних депозитів у гривні. Прийнятий меморандум щодо валютних кредитів не є обов'язковий для виконання банками. І навряд чи діятиме, поки Верховна Рада не скасує заборонну на відчуження майна валютних позичальників.

Гонтарева вкотре порадила українцям не панікувати та не скуповувати валюту.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
факт Показати IP 31 Грудня 2014 08:24
У ніч, коли парламент прийняв бюджет на 2015 рік, а також затвердив зміни до податкового кодексу, депутати були, м'яко кажучи, не зовсім тверезі. Це помітили журналісти - в кулуарах витав запах спиртного, а у деяких обранців мова була не зовсім твердою. "Бухали жорстко як ніколи", - сказав нам один з парламентських журналістів. Тому було кілька пояснень. По-перше, було відразу декілька днів народження відомих депутатів. По-друге час був пізній, нічний і слуги народу відверто нудьгували і боролися зі сном. Втім, звичайно ж це їх не виправдовує - приймати в п'яному вигляді доленосний документ - бюджет країни (тим більше такий спірний - з безліччю поправок, скорочень "соціалки", новими податками і інш.) - Ні в які ворота, м'яко кажучи, не лізе .
юра Показати IP 31 Грудня 2014 09:43
да тверезих так мало було і ще після тимошенко весілля
Анонім Показати IP 31 Грудня 2014 12:18
Все ще накопичили при Януковиче прок*кали

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus