USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

В Україні хочуть змінити правила погашення кредитів

24 Грудня 2013 11:22
Українцям, у яких є проблеми з погашенням споживчих кредитів, хочуть полегшити процес погашення боргів. У Раді зареєстрували відповідний законопроект, у якому запропоновано змінити механізм погашення кредитів на користь боржників, - повідомляє «Коммерсантъ-Украина».

Так, у парламенті зареєстрували законопроект, який дозволить боржникам направляти свої гроші в першу чергу на погашення тіла кредиту, а не на оплату штрафів, пені та відсотків, як зараз. Ініціатор законопроекту, нардеп Олександр Фельдман підкреслив, що на сьогодні позичальник фактично оплачує витрати банку і відсотки, а тіло кредиту не зменшується.

«Чим довше триває така ситуація, тим більш економічно безглуздою вона виглядає: позичальник може повністю сплатити розмір тіла кредиту, навіть переплатити в рази, ні на крок не наблизившись до погашення кредиту», - заявив Фельдман.

Депутати пропонують передбачити в законі «Про захист прав споживачів» окремий механізм для покупців продукції в кредит. Зокрема, планується встановити черговість: спочатку гроші боржника будуть йти на погашення тіла кредиту, у другу чергу - на відшкодування витрат кредитора, і в третю - на оплату відсотків і неустойки. Реалізація ініціатив скоротить доходи кредиторів, однак банкіри, які мають досвід судових конфліктів з клієнтами, вже не проти просто повернути свої кошти навіть без надприбутку.

«При будь-яких складних судових розглядах банк припиняє нараховувати комісії, пені, відсотки. Завдання банку - отримати основну суму боргу», - заявив заступник голови правління Укрсіббанку Костянтин Лежнін. «Банки мають право встановлювати будь-яку послідовність. Краще свобода вибору, ніж жорстка регламентація. Досвід 2008-2009 років показує, що багато банків добровільно встановлювали таку черговість, коли в першу чергу погашається основна сума боргу. Банки зацікавлені, щоб кредит був погашений», - зазначив директор департаменту продуктів для приватних клієнтів Райффайзен Банку Аваль Євген Дем'янов.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
АННЯ Показати IP 24 Грудня 2013 14:28
КОЛИ ВОНО ПОЧНЕ ДІЯТИ.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus