USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.98

В Україні планують змінити десятки ДБН і сотні будівельних стандартів

12 Березня 2021 14:47
Понад 50 мільйонів гривень цього року передбачили в держбюджеті на розробку змін державних будівельних норм і стандартів. Нині вже розробили план внесення змін в ці нормативні документи.

Про це стало відомо під час розширеного виїзного засідання регіональних представників Конфедерації будівельників України (КБУ), яке відбувалося 11 березня на Волині.

Перший заступник міністра розвитку громад та територій України Василь Лозинський пояснює: сьогодні в Україні діє понад 180 ДБНів, чимало з яких застаріли і заважають будівельному ринку ефективно працювати. Тож і державні будівельні норми, і будівельні стандарти треба змінювати. На це в держбюджеті 2021 року передбачили 53 мільйони гривень, а в попередні роки видяли лише 7-9 мільйонів.

«Цього року розпочнеться робота, і ми плануємо внести зміни в 30 ДБНів та 130 стандартів. Частину цих змін хочемо завершити цього року. Це дозволить зняти бар’єри, які заважають ефективно працювати забудовникам. А далі плануємо перейти до інших – параметричних методів, щоб було більше поле діяльності», - пояснив посадовець.

Як додав президент КБУ Лев Парцхаладзе, за останні 3 роки було змінено близько 60 ДБНів, але їх треба змінювати практично щороку, бо змінюються технології, підходи.

«Вперше був розроблений ДБН по інклюзії, щоб люди з інвалідністю мали змогу нормально потрапити в приміщення. Потім були зміни будівельних норм щодо планування і забудови території. Кілька років тому кожний будинок обов’язково повинен був мати сміттєпровід. Також змінами сьогодні дозволено робити засклені балкони. Свого часу обов’язково в квартирах мали бути радіоточки. Не можна було будувати будинок з ліфтом в паркінг, для цього треба було зводити окремий ліфт. Між паркінгом і житлом мав бути ще технічний поверх, що є непрактичним. І таких змін було вже багато, але ще чимало треба внести, бо технології змінюються. Зараз, наприклад, з’являється багато електромобілів і потрібно, щоб дозволили облаштовувати відповідні місця в паркінгах, бо потреби будуть збільшуватися і треба йти в ногу з часом», - уточнив він.

Голова Державної сервісної служби містобудування України Наталія Дюжилова додала: основне, що буде змінено – підхід. Адже віднедавна розробляти ДБН повинні за параметричним методом і зараз триває переробка всіх стандартів.

Варто зазначити: параметричний метод передбачає, що встановлення параметрів щодо безпеки, функціональності та якості об’єкта відбуватиметься не шляхом суворого дотримання жорстких норм, а виходячи із особливостей конкретного об’єкта.

«Не буде такого, що прохід має бути лише 3-4 метри. Буде вказано, що він має забезпечити вільне пересування в разі пожежі. Не буде жорстких обмежень, а будуть лише визначені підходи, яким треба слідувати. Зараз зрушилось з місця питання розробки стандартів – першого щабля, який закладається при розробці ДБН, і цього року затверджено план розробки стандартів. Це більше 500 стандартів, які будуть розроблені на вимогу закону про ринок будматеріалів, і вони будуть обов’язковим для застосування», - пояснила вона.

Читати ще: Замість ДАБІ – ДІАМ. Як в Україні будуть ліквідовувати Держархбудінспекцію

Водночас учасники зустрічі обговорили і реформування ДАБІ. Цей процес триває в країні вже рік. Через невдалий старт реформи в багатьох забудовників було чимало проблем з отриманням дозвільних документів, ліцензій, процедурою введення в експлуатацію зведених будівель.

Юлія МАЛЄЄВА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus