USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.15 39.45
  • PLN 9.71 9.93

В Україні скасували довідки про несудимість для кандидатів на місцевих виборах

15 Вересня 2020 13:52
Верховна рада України скасувала довідки про несудимість для кандидатів на місцевих виборах. Парламентарії схвалили відповідний законопроєкт № 3995.

За документ проголосували 325 нардепів, повідомляє РБК-Україна.

У пояснювальній записці вказано, що, згідно з наказом Міністерства внутрішніх справ України № 1256 від 29.11.2016, таку довідку надають протягом 30 календарних днів з дня надходження запиту.

«Зазначений строк може суттєво перешкодити кандидатам у депутати на місцевих виборах бути зареєстрованими для участі в місцевих виборах, що, у свою чергу, є обмеженням реалізації пасивного виборчого права», – підкреслюється у ній.

Читати ще: Скринінг, засоби захисту та особиста ручка: Кабмін затвердив карантинні правила для виборів

При цьому довідка про наявність чи відсутність судимості вимагається не від усіх кандидатів на місцевих виборах. Відповідно до чинного законодавства, вказану довідку не потрібно надавати:

- кандидатам у депутати сільської, селищної, міської ради (територіальної громади з кількістю виборців до 10 тисяч осіб);

- кандидатам на посаду сільського, селищного, міського голови.

У зв’язку з цим цей закон вилучає норму Виборчого кодексу України, що вимагає надання довідки про наявність чи відсутність судимості для деяких кандидатів на місцевих виборах. Кандидат має зазначити свою несудимість в автобіографії, без надання довідки.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
? Показати IP 15 Вересня 2020 14:07
Тепер і янукович знов може стати преЗЕдентом повторно,як і бувший зек мером,чи депутатом-хто буде читати автобіографію.
О! до ? Показати IP 15 Вересня 2020 14:33
Так тепер кожен з нас препиздент.
Step Показати IP 15 Вересня 2020 14:24
Ця довідка потрібна лише для викачування грошей з кишень громадян. Якийсь нонсенс: один держ.орган вимагає довідку з іншого держ.органу. Є державні реєстри - перевіряйте, надсилайте запити. Крім хіба-що за кордон, там не хочуть мати справу з осудними людьми.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus