USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

В Україні скасували книгу скарг і пропозицій

6 Березня 2019 16:18
Уряд на восьмому дерегуляційному засіданні скасував 149 застарілих актів 1993-1997 років, серед яких – норма про обов’язкове ведення книги скарг і пропозицій.

Проекти постанов для восьмого дерегуляційного Кабміну презентував перший віце-прем’єр-міністр – міністр економічного розвитку і торгівлі Степан Кубів, повідомляє Укрінформ.

«Сьогодні ми проводимо восьмий дерегуляційний Кабмін. Пропонуємо скасувати або змінити низку норм, які чинять надмірний та невиправданий тиск на бізнес, зокрема, 149 застарілих актів 1993-1997 років», – сказав Кубів.

На його думку, уряд має вдосконалити ліцензування господарської діяльності, а саме: усунути бюрократичні перепони та зменшити контакти бізнесу з державними органами. Це зменшить витрати бізнесу на 960 млн грн на рік.

Зокрема, Кубів назвав три ключові зміни, які ухвалив восьмий дерегуляційний Кабмін.

«Пропонуємо скасувати обов’язкову вимогу ведення так званої «Книги скарг та пропозицій» як радянський рудимент, що не захищає споживача, але створює додаткові витрати для бізнесу та можливості для зловживань з боку перевіряючих органів. Витрати для всіх компаній на рік через книгу скарг сягають 125 млн грн», – сказав перший віце-прем’єр.

Наступною зміною, яка має бути скасована, він назвав максимальну надбавку в 10% на медичні вироби, що дасть змогу використовувати ринкове ціноутворення.

«Дія максимальної надбавки призвела до штучного дефіциту на ринку якісного медичного обладнання та виробів для застосування в терапії орфанних захворювань», – розповів урядовець.

Також за пропозицією Мінекономрозвитку іноземцям дозволять оформлювати довгострокові візи в департаменті консульської служби МЗС без виїзду з території України. «Це дозволить спростити залучення висококваліфікованих фахівців, як у приватний сектор, так і в наглядові ради державних підприємств», – додав Кубів.

Він нагадав, що 1 травня експерти Світового банку обраховуватимуть рейтинг України щодо легкості ведення бізнесу та закликав до цієї дати ухвалити всі зміни, що полегшать його ведення.

Кубів також зазначив, що у 2018 році в рамках дерегуляції уряд спростив умови ведення бізнесу для 100 тис. суб’єктів роздрібної торгівлі, а також близько 1000 компаній, для понад 10 тисяч ФОПів, які здійснюють ремонт побутових виробів, та ін.

Як приклад успішної дерегуляції Кубів згадав прозорі правила доступу до інфраструктури об’єктів електроенергетики, зокрема електроопор, що спростило умови діяльності 6 300 провайдерів. Разом із демонополізацією ринку, рішення про яку також було ухвалене в 2018 році, це сприятиме тому, що 5 млн українських споживачів отримають кращий та дешевший доступ до широкосмугового інтернету.

Як повідомлялось раніше, в Україні з 1 січня 2019 року понад 90% радянських ГОСТів втратили чинність, решта діятимуть до 1 січня 2022 року.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Вася Показати IP 6 Березня 2019 16:39
Скасуйте ще полицию та суди .толку з них!!!!!!!!!!
Женя Показати IP 6 Березня 2019 16:58
Це ж неправильно!!!! І так якість продуктів , послуг неякісна !!!!!! Невже в цій країні роби що хочеш?!!!!! Невже владі нічого не треба крім бабла?!!!!
Навуходоносор Показати IP 6 Березня 2019 17:06
Дурачьё! Под рудименты советской эпохи подводят любые здравые мысли. Любой человек мог пожаловаться на недостатки в сфере торговли, выразить свое несогласие с системой поборов и обмана. Другое дело - как на все это реагировать. Пусть Гройсман отменит заодно и процесс беременности, этот "рудимент" был весьма распространен в советское время. Как "рудименты" отменили два года назад государственные стандарты - ГОСТы. И что взамен? Ничего! В ГОСТах были записаны критерии качества товаров, технологий, процессов и т.п. Теперь - пустыня из регламентов. Собственно говоря, колонизаторам это и требуется. Их цель везде одинакова - сделать страны третьего мира импортозависимыми, уничтожить там собственное производство ибо в собственных странах у них в развитии доминирует экспортная составляющая.
ігор луцький Показати IP 6 Березня 2019 17:17
Ще одна перемога майдана!
Артур Показати IP 6 Березня 2019 17:59
Ревізор в шоці напевно зараз.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus