USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

В Україні стало більше роботи та зросли зарплати: кого шукають і скільки платять

11 Липня 2023 07:14
Ринок праці в Україні протягом літа загалом продовжує відновлюватися: дещо знизилися темпи зростання і зменшилась кількість шукачів, проте підросли зарплати, що є закономірною реакцією роботодавців на конкуренцію за кандидатів.

Згідно з дослідженням аналітиків сайта з пошуку роботи Work.ua, у перший місяць літа кількість пропозицій роботи в Україні збільшилася на 4% – до 93,9 тис. вакансій. Дещо меншу динаміку зростання порівняно з попередніми місяцями (травень +9%, квітень +14%, березень +11%) можна пояснити настанням низького бізнес-сезону, пише УНІАН.

«Київська область вперше перетнула позначку в 30142 вакансії, що складає майже третину від загальної кількості, та залишається лідером за кількістю роботи. Друге місце поcідає Львівська область, де зосереджено приблизно 10% роботи в Україні (9064). Далі йдуть Дніпропетровська (8900) та Одеська області (6883). Замикає п'ятірку Харківська область (3 441), яка вже третій місяць поспіль утримується в лідерах», – йдеться у дослідженні.

Зазначено, що у червні роботи стало більше і в Херсонській області. Фахівці наголошують, що +12% місячного зростання до 156 вакансій хоч і не є великою цифрою, проте сам факт того, що ніщо не здатне зупинити українців, вселяє оптимізм.

Читати ще: В Україні посилюється дефіцит робочої сили, зарплати уже не знижуються, – НБУ

Щодо найзатребуваніших посад, у п'ятірці все стабільно: продавець-консультант (8,2 тис. вакансій), менеджер з продажу (6,4 тис.), водій (3,3 тис.), кухар (3,3 тис.), бухгалтер (3 ,2 тис.). Найбільший приріст у червні показала вакансія вчителя початкових класів (+44% до 187 вакансій). Переважно приватні школи та дитячі садочки шукають персонал для підготовки дітей до школи в період літніх канікул.
Кількість шукачів, які створили та оновили резюме в червні зменшилася на 4% порівняно з травнем, що є незначним коливанням. Найбільша конкуренція шукачів за роботу в Київській, Вінницькій, Харківській, Сумській та Львівській областях. Найменша – у Закарпатській, Чернівецькій, Черкаській, Тернопільській та Миколаївській областях.

«Серед шукачів високий попит мають вакансії діджитал-фахівців, переважно програмістів у сфері ІТ. Наприклад, конкуренція шукачів на вакансію Front-end програміста в червні зросла майже наполовину порівняно з травнем і наразі майже в 30 разів вища, ніж у середньому по Україні. До висококонкурентних вакансій також належать спеціаліст чату, відеомонтажер, копірайтер, графічний дизайнер. Низька конкуренція і, відповідно, більші шанси працевлаштуватися за посадами працівників медичної сфери: гастроентеролог, гірудотерапевт, лікар УЗД», – повідомили у Work.ua.

Читати ще: В НБУ пояснили, навіщо будуть збирати дані про всі карткові платежі українців

Щодо зарплат, то в червні продовжилось зростання середньої заробітної плати ще на 500 грн. Таким чином, за першу половину 2023 року середня зарплата в Україні збільшилася на 13% – з 15 тис. до 17 тис. грн.

У регіональному розрізі зарплата зросла у Київській (з 18,2 тис. до 18,8 тис. грн), Львівській (з 16 тис. до 16,8 тис. грн), Одеській (з 16 тис. до 16,3 тис. грн) та Харківській області (з 15 тис. до 16 тис. грн).

Найбільші зарплати (без керівників та ІТ-спеціалістів) отримують медіабаєр (55 тис. грн), водій-міжнародник (40 тис. грн ); менеджер із роботи з супермаркетами (35 тис. грн ); бізнес-аналітик (34 тис. грн). Рихтувальники та ріелтори можуть розраховувати на зарплату у 32,5 тис. грн, автомеханік, регіональний менеджер, технолог меблів – 30 тис. грн, курʼєр з авто може отримати 29 тис. грн, а автоелектрик та менеджер з розвитку – по 28 тис. грн.

Найменші зарплати від 7 тис. до 10 тис. грн отримують консьєрж, санітар, прибиральник, посудомийник, портьє.

За словами експертки ринку праці Марії Абдулліної, кількість вакансій в Україні перевищила рівень до повномасштабного вторгнення Росії, збільшується попит на робочу силу навіть в прифронтових регіонах.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 8
Теща Показати IP 11 Липня 2023 08:26
Хочеш гроші іди на війну
Водовоз Показати IP 11 Липня 2023 10:44
Пизсеж !!!
Крик відчаю Показати IP 11 Липня 2023 11:36
Які вакансії!!!??? в нас вже забрали 4-того оператора чпу на металообробний центр ніхто не йде бо тцк не дає броні(Великий дуб в погонах сказав "після війни будете працювати бо прийдуть буряти") немає кому працювати сильна нехватка СПЕЦІАЛІСТІВ на виробництво а не офісних "клерків". Так далі до вересня - жовтня і прийдеться закрити підприємство , продати станки і приміщення. Про всякі палки в колеса як блокування накладних податковою взагалі мовчу. Я СІМ років тягнув наробляв базу клієнтів, навчав/стажував працівників, обновив станки і остастку(в кредит) бл**ь а тепер просто забрали людей.
Накат до Крик відчаю Показати IP 13 Липня 2023 09:04
На ведмежому ринку виграють ті "ведмеді", котрі виходять раніше, тому продавайте краще вже, бо коли воно все буде схлопуватись ціна тих станків впаде, а загальний контракт піде в мінус, доплачувати доведеться щоб їх вивезли
маліна пихайлова, па до Крик відчаю Показати IP 18 Липня 2023 00:06
судимих набирай, не пошкодуєш
HR 80 lvl до маліна пихайлова, па Показати IP 19 Липня 2023 21:42
з-за кордону, іноземців
АаааааЦЬ Показати IP 21 Липня 2023 18:36
Просто стало менше кваліфікованих спеціалістів, працівників. От і все зростання вакансій.
Профспілка Показати IP 31 Липня 2023 16:08
Просто стало менше роботодавців й ізолювався ринок праці. Для кваліфікованого спеціаліста постав вибір: виграти конкуренцію за прийом на роботу і працювати за менші гроші або не працевлаштуватись. Ну або відкупитись і попрощатись із державою, якщо вже аж так принципово знайти роботу за більші гроші

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus