USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

В Україні суттєво знизили вартість розмитнення для деяких категорій авто

12 Лютого 2024 07:38
В Україні до 2026 року скасовується ПДВ під час розмитнення комерційних моделей з електромоторами і ГБО. Крім того, не обкладаються цим податком і ретро-авто.

Президент України Володимир Зеленський підписав закон № 10321-1, що вносить зміни до Податкового кодексу. Серед іншого, він запроваджує пільги під час розмитнення для окремих категорій транспорту, пише Фокус.

Новий закон звільняє від ПДВ при розмитненні до 1 січня 2026 року низку авто. По-перше, це комерційні та вантажні електромобілі. На відміну від легкових електрокарів, вони раніше обкладалися ПДВ у розмірі 20%.

Склалася парадоксальна ситуація – пасажирські Renault Kangoo Z. E. або Citroen e-Berlingo були звільнені від ПДВ під час розмитнення, а такі самі моделі у вантажному виконанні оподатковувалися.

Читати ще: Розмитнення авто: у Луцьку шахрай обманув чоловіка на 69 тисяч

Крім того, скасовується ПДВ на вантажівки з ГБО. Поки що в Україну завозять не дуже багато таких авто.

Третя категорія транспортних засобів, звільнених від ПДВ – ретро-авто віком понад 50 років. Утім, у цьому випадку є важливий нюанс – їх можна завезти і розмитнити, але не можна поставити на облік, адже вони не відповідають сучасним еконормам. Відповідно, старовинні машини можуть бути хіба що експонатами в музеях або приватних колекціях.

Закон набирає чинності з 1 числа місяця, наступного після його офіційної публікації. Тобто якщо його буде опубліковано в лютому, то перераховані вище категорії авто звільнять від ПДВ з 1 березня.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Анонім Показати IP 12 Лютого 2024 12:16
Ще б написали, що таке ГБО, якщо самі знаєте, звичайно
ГБО Показати IP 13 Лютого 2024 13:13
Газобалонне обладнання

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus