USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.65 39.90
  • PLN 9.72 9.87

В урочищі Вовчак на Волині відзначили 74-ту річницю створення УПА

17 Жовтня 2016 10:32
Урочистості з нагоди 74-ї річниці створення Української повстанської армії відбулися у 16 жовтня 2016 року в урочищі Вовчак Турійського району. Згідно зі свідченнями істориків, саме тут, в урочищі Вовчак Турійського району Волині, 14 жовтня 1942 року, на Покрову, зародилась Українська Повстанська Армія. У 1943-1944 роках тут діяла велика база УПА під назвою «Січ».

Вже понад два десятиліття подібні заходи на Вовчаку відбуваються за організаційної підтримки активістів Волинської «Свободи» та безпосередньої участі голови Турійської районної організації ВО «Свобода», коменданта історичного комплексу «Вовчак. Волинська Січ» Василя Мазурика.

Про це повідомили у прес-службі Волинської обласної організації ВО «Свобода».

Біля пам’ятного знаку загиблим воякам УПА священики УПЦ Київського патріархату відслужили панахиду, присутні поклали до підніжжя пам’ятного знаку вінки та квіти. Прикметно, що на цьогорічних заходах було багато школярів та молоді, які охоче оглядали історичний комплекс та залюбки фотографувалися з ветеранами УПА та героями новітньої московсько-української війни на Сході України.

З вітальним словом до присутніх звернувся заступник голови Волинської обласної організації ВО «Свобода», перший заступник голови Волинської обласної ради Олександр Пирожик. Він наголосив, що воякам УПА доводилося боронити свою землю від різного роду окупантів – російських, німецьких, польських...

«Сьогодні знову наші вороги, як ті круки, з усіх сторін злітаються, щоб розтерзати Українську державу, зазіхають на наші землі. У світі поважають сильних і зневажають владу, яка демонструє слабкодухість і колінопоклонство. 73 роки тому УПА було єдиною організованою силою, яка зі зброєю в руках боронила право українців мати власну державу. Тому УПА – це наші герої, Бандера – наш Герой, Покрова – наше свято! І ми нікому не дозволимо їх паплюжити, ніхто не буде нам вказувати, хто наші герої», – відзначив Олександр Пирожик.

«Наші буцімто «адвокати» поляки, мабуть, не винесли ніяких уроків ні з історії минулих століть, ні з українського Майдану, бо вже піддають сумніву одне з ключових завоювань Революції гідності – знати і шанувати своїх національних героїв. Вони не розуміють, що герої Небесної сотні, добровольці теперішньої московсько-української війни – прямі нащадки вояків УПА. І саме їхня жертовність вселяє впевненість у те, що ми вистоїмо, Україна переможе і неодмінно стане сильною, заможною і процвітаючою – такою, якою її бачили герої УПА», – додав свободівець.

Присутній на святі виконувач обов’язків керівника Луганської «Просвіти», керівник проекту «УПА очима східняків» Євген Дзюба у своєму виступі висловив окрему подяку за сприяння в реалізації проектів вшанування пам’яті вояків УПА свободівцям Анатолію Вітіву, Олександру Пирожику, Василю Мазурику, вручив волинським свободівцям почесну грамоту представників влади Сватівського району Луганської області.

Нагадаємо, 14 жовтня в Україні традиційно відзначається чотири свята: річниця створення Української повстанської армії, День Покрови Пресвятої Богородиці, День українського козацтва, а також з 2014 року – День захисника України.

Як повідомляло Інформаційне агентство Волинські Новини, до річниці створення УПА на Волині пройшли смолоскипні марші, зокрема, у Луцьку, Рожищі та інших містах.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
коля Показати IP 17 Жовтня 2016 11:21
найди одного лишнього на фото!
василь Показати IP 17 Жовтня 2016 12:54
васильович щось від тої політики постарів трохи за багато
Анонім Показати IP 17 Жовтня 2016 12:56
А що робив сам Пирожик за часів "радянської окупації"? Чи не вчився в окупантському вузі? Чи не працював на окупанта часом? А чи - страшно подумати! - не отримував від окупанта гроші?
Ще не зовсім свідоми Показати IP 17 Жовтня 2016 14:45
коментар було видалено
Словяни Показати IP 20 Жовтня 2016 00:32
ГАНЬБА ....Є ДУЖЕ ЦІКАВИЙ ФІЛЬМ "ВОЛИНЬ" ПОТРІБНО ЩОБ УСІ ВОЛИНЯНИ ПОДИВИЛИСЬ ЙОГО .......І ВИ УСЕ ЗРОЗУМ.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus