USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

В Єрусалимі чекають Благодатного вогню

11 Квітня 2015 10:17
В Єрусалимі у Храмі Гроба Господнього тисячі вірян з усього світу зібралися в очікуванні сходження Благодатного вогню.

Про це повідомляє Центр інформації Української православної церкви, посилаючись на главу адміністративного апарату Київської митрополії ієромонаха Віктора (Коцабу), який у складі офіційної делегації відправився за Благодатним вогнем, передає УНІАН.

У Храмі Гробу Господнього наразі в очікуванні чуда пліч-о-пліч перебувають представники різних конфесій, але першим отримає Вогонь православний Єрусалимський Патріарх.

"Сходження Благодатного вогню – це велике чудо, через яке весь світ доторкається до великої тайни Божественної благодаті. Традиційно у цей день близько опівдня з двору Єрусалимської патріархії виходить хресний хід на чолі з Патріархом Феофілом III. Прибувши до храму Воскресіння Христового, процесія прямує до Кувуклії – каплиці, зведеної над Гробом Господнім, і, тричі обійшовши її, зупиняється перед входом до неї", – розповідає отець Віктор.

"Всі вогні у храмі погашені. Паломники з усього світу в напруженому мовчанні стежать за Патріархом, якого ретельно обшукують на предмет запалюючих засобів. Саме в Кувуклії Патріарх на колінах молиться перед Гробом Господнім про дарування Святого вогню. Сходження вогню свідчить про почуті молитви та милість Божу і прийдешню радість Воскресіння. Патріарх запалює лампаду і свічки, які потім виносить до храму і передає народу. У цю ж мить десятки й сотні вогнів спалахують у повітрі під куполом храму", – коментує ієромонах.

"Уже багато років поспіль офіційна делегація УПЦ у Велику суботу доставляє Благодатний вогонь у Києво-Печерську лавру. Звідти він розповсюджується храмами, щоб у Пасхальну ніч усі бажаючі змогли долучитися до радості й чуда, яке відбулося на Святій землі. Кожна віруюча людина, яка торкається Благодатного вогню, долучається до часточки Святої землі. Наша віра має бути такою ж щирою, яскравою та гарячою, яким є Благодатний вогонь", – нагадує отець Віктор.

Храм Гробу Господнього побудований рівноапостольним імператором Костянтином Великим та його матір’ю – царицею Єленою у IV столітті на місці, де була Голгофа – місце розп’яття Ісуса Христа, та печера, у яку святим праведним Іосифом було покладено тіло Спасителя після смерті на хресті.


Окрім того, У Єрусалимі на місці смерті та воскресіння Ісуса Христа молилися за Україну. Православні християни пройшли велелюдною ходою від місця, де колись була резиденція прокуратора Понтія Пілата до храму Гробу Господнього, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

У найскорботніший день року, в який згадують страждання і смерть Ісуса Христа, тисячі прочан несли хрести, а біля Голгофи та печери Воскресіння просили Бога зупинити страждання там, де вони нині є. Зокрема, спричинені війною в Україні.

Єрусалимський патріарх Феофіл ІІІ, звертаючись до українців, сказав, що причина війни в Україні – глобальні процеси. "Це частина поточної ситуації в світі. Ми живемо в період глобалізації, і кожна людина має розуміти, що це означає", - заявив патріарх.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
x0 Показати IP 11 Квітня 2015 10:31
Засновник духовної місії в Єрусалимі Єпископ Порфирій Успенський у своїх щоденниках описує такий епізод: "У той рік, коли знаменитий пан Сирії й Палестини Ібрагім, паша єгипетський, перебував у Єрусалимі, виявилося, що вогонь, одержуваний із Труни Господня у велику суботу є вогонь неблагодатний, а запалюваний, як запалюється вогонь усякий. Цьому паші заманулося упевнитися, чи дійсно раптово й чудово виникає вогонь на кришці Гробу Христова або запалюється сірником. Він... оголосив намісникам патріарха, що йому хотілося б сидіти в самій кувуклії під час одержання вогню й пильно дивитися, як він виникає, і додав, що у випадку правди будуть дані їм 5000 пунгів (2500000 піастрів), а у випадку неправди, нехай вони віддадуть йому всі гроші, зібрані з ошуканих прихильників, і що він надрукує у всіх газетах Європи про мерзенну підробку. Намісники петроаравійський Місаїл, і назаретський митрополит Данило, і філадельфійський єпископ Діонисій (нинішній віфлеємський) зійшлися порадитися, що робити. У хвилини нарад Місаїл зізнався, що він у кувуклії запалює вогонь від лампади, прихованої за рухомою мармуровою іконою Воскресіння Христова, що в самому Гробі Господньому. Після цього визнання вирішено було смиренно просити Ібрагіма, щоб він не втручався в релігійні справи і... що для його світлості немає ніякої користі відкривати таємниці християнського богослужіння..."[7]
x0 Показати IP 11 Квітня 2015 10:35
Про наявність механізму, що викликає самозаймання, арабські історики згадують з XII століття, зокрема історик із Дамаска Ібн-ал-Каланісі (помер 1162) писав: Коли вони перебувають на Великдень там... те вішають лампади у вівтарі й улаштовують хитрість, щоб вогонь до них дійшов по олії бальзамового дерева й пристосувань із нього, а його властивістю є виникнення вогню при з'єднанні з жасминовою олією. Він має яскраве світло й блискуче сяйво. Вони ухитряются провести між сусідніми лампадами натягнутий залізний дріт на зразок нитки, що безупинно йде від однієї до іншої, і натирають її бальзамною олією, приховуючи це від поглядів, поки нитка не пройде до всіх лампад. Коли вони моляться й наступає час сходження, відкриваються двері жертовника; а вони думають, що там колиска Іси, так буде йому мир, і що відтіля він здійнявся на небо. Вони входять і запалюють багато свіч, а в будинку від подиху безлічі народу стає пекуче. Хто-небудь із вартих намагається наблизити вогонь до нитки, він зачіпається за неї і переходить по всіх лампадах від однієї до іншої, поки не запалює все. Хто дивиться на це, думає, що з неба зійшов вогонь запалилися лампади[1] Процес «умивання» прочан Благодатним вогнем критики повторюють зі звичайним вогнем. Аналіз «умивання» прочанами борід показує, що вогнем вони рухають не під бородою, а перед нею. Коли людина намагається умити обличчя вогнем, вона рефлекторно (інстинкт самозбереження) відводить руку вперед. [9][10] Ієромонах Флавіан (Матвєєв) стосовно цього феномену писав таке:[11] … На жаль, підпалює. У 2004 році мій знайомий буквально через п'ять хвилин після одержання благодатного вогню (ми навіть із храму не вийшли) намагався "вмитися вогнем". Борода начебто й невелика, помітно стала займатися. Довелося закричати йому, щоб гасив. У руках у мене була відеокамера, так що цей сумний випадок залишився зафіксованим документально. (...) Сам взяв приклад з інших, потримав руку над вогнем. Вогонь, як вогонь. Палить!
християнська притча Показати IP 11 Квітня 2015 13:00
Коли людина була ще дитиною, бабуся завжди казала їй: " Онучко, от виростеш ти великою стане тобі на душі погано - ти йди в храм тобі завжди там легше буде". Виросла людина І стало їй жити якось зовсім нестерпно. Згадала вона пораду бабусі і пішла у храм. І тут до неї підходить хтось: "Не так руки тримаєш" . Друга підбігає : "Не там стоїш!". Третя гарчить : " Не так одягнена!" . Позаду обсмикують: " Неправильно хрестишся!" . А тут підійшла одна жінка і говорить їй : -Ви б йшли з храму , купили собі книжку про те, як себе вести треба, потім би заходили. Вийшла людина з храму, сіла на ослін і гірко заплакала. І раптом чує вона голос : -Що ти , дитя, моє плачеш ? Підняла людина своє заплакане обличчя і побачила Христа. Говорить: -Господи! Мене до храму не пускають! Обійняв її Ісус: -Не плач, вони й мене давно туди не пускають.
Анонім Показати IP 11 Квітня 2015 13:03
коментар було видалено
Анонім Показати IP 11 Квітня 2015 13:14
​Схождение Благодатного огня в Иерусалиме — прямая трансляция: http://russian.rt.com/article/84912
Християнка Показати IP 11 Квітня 2015 20:04
Українці, дорогі мої. Любіть один одного. Не грішіть. Отець наш Небесний запитає нас кожного за вчинки наші . Старайтеся виконувати 10 Заповідей Божих. Все минає, гріх зостається . Бог один, Ісус Христос один,Богородиця . ОТЧЕНАШ ОДИН . ЧОМУ МИ СВАРИМОСЯ ? Моліться щиро чи вдома, чи в дорозі, чи в Церкві, яку ви маєте право вибирати, але не сваріться . Кожної людини молитва почута Богом , де б ми не молилися. Що нам Христос Спаситель говорив про патріархати, про канонічність більше 2000 років тому ?. Ми не повинні сваритись через релігію. Нову заповідь дав Христос Спаситель: Любіть один одного . Я, так і кожна людина будемо відповідати за свої вчинки . Миру українцям і Божої благодаті на Україну.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus