USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.15 39.45
  • PLN 9.71 9.93

В Україні дефіцит вершкового масла

14 Вересня 2009 17:09
У січні-серпні 2009 року до України імпортували понад 5 тисяч тонн вершкового масла. Цей показник у 10 разів перевищує торішні обсяги зовнішніх закупівель. Різке зростання постачань викликане браком сировини в Україні. Про це повідомляють «Волинські Новини».
Ще кілька років тому в Україні була протилежна ситуація. Наша країна була великим експортером вершкового масла. Наприклад, у 2006 році виробники відвантажили на експорт 10,9 тисячі тонн і ввезли лише 30 тонн вершкового масла.
Зараз паралельно зі збільшенням імпорту на ринку спостерігається зростання цін. Якщо в липні цього року ціна тонни масла на оптовому ринку була 22-24 тисячі гривень, то наразі вона вже досягла 30 тисяч гривень за тонну. На думку експертів, до кінця року ситуація може стати ще критичнішою. Через дефіцит ціна може зрости до 40 тисяч гривень за тонну.
Як пише Корреспондент, на чергове підвищення цін на ринку вершкового масла оператори чекають у кінці осені, коли виробництво молока традиційно йде на спад. У зв’язку з цим комерційний директор молочної компанії Галичина Іван Саломатін припускає, що пік імпорту масла припаде на останній квартал поточного року і I квартал наступного.
Збільшення частки імпортної продукції на ринку також сприятиме подорожчанню. «Якщо зараз кілограм масла гуртом коштує близько 30 гривень, то до кінця року ця цифра може перевищити 40 гривень, а це означає, що вартість пачки масла в роздрібній торгівлі зросте на 50% порівняно з минулим роком – до 10-12 гривень», – стверджує пан Саломатін. 
Представник Галичини також вважає, що подорожчання масла призведе до збільшення кількості фальсифікату на ринку. «Підвищенням цін на масло відразу скористаються дрібні компанії, які почнуть виробляти фальсифіковану продукцію з високим вмістом рослинної олії», – вважає він.
За словами Василя Вінтоняка, директора аналітичної компанії Інфагро, не сприяє зростанню виробництва масла в Україні і світова кон’юнктура на ринку сухого молока. Справа в тому, що виробництва масла і сухого молока (або казеїну) є супутніми процесами, і зниження цін на сухе молоко призводить до зниження рентабельності виробництва масла.
Якщо ще кілька років тому молочні компанії активно переробляли молочну сировину на сухе молоко і масло, то тепер через низькі ціни на зовнішніх ринках цього року навіть великі виробники, наприклад Західна молочна група, від такого виробництва відмовляються, і якщо і роблять сухе молоко, то лише для власних потреб. 
Заступник директора компанії Білом (Рівненська область) Олександр Бояновський додає: «цього року молокопереробним компаніям було набагато вигідніше виробляти твердий сир, ніж масло, адже істотна частина сиру поставляється на експорт за валюту». 
Збільшення обсягів імпорту приводить і до зміни його структури. Раніше практично все масло, яке ввозили до України, було білоруським. 
Між країнами підписано договір про зону вільної торгівлі, і масло надходило до нас без сплати мита. Собівартість європейського масла дешевша за білоруське проте через високі митні збори ввозити його до України було не дуже вигідно.  
У поточному сезоні ситуація змінюється. Білоруські виробники не можуть покрити всі потреби України, адже в неї купують продукцію також і російські компанії. Дефіцит приводить до зростання цін. У таких умовах європейське масло навіть з урахуванням мита стає цікавим для нашого ринку. Підтверджує це і статистика. За 6 місяців 2009 року ми ввезли з Європи 500 тонн, що більш ніж у 8 разів перевищує імпорт за весь 2008 рік.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus