USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.80 9.95

В Україні хочуть відмовитися від долара

29 Листопада 2009 11:04

Необхідно поступово відмовлятися від долара і збільшувати привабливість залучення коштів в національній валюті – переконані представники секретаріату президента і Нацбанку, пише видання «Дзеркало тижня».
«Очевидно, слід мати стратегічний, довгостроковий план дій з вирішення цієї проблеми. І збільшуючи привабливість залучення коштів саме в національній валюті, поступово відмовлятися від долара», - зазначив керівник головної служби соціально-економічного розвитку секретаріату президента Роман Жуковський.
Тоді, за його словами, проблема з нарахуванням резервів по кредитах і розрахунками валютної позиції буде менш вагомою і болючою. Жуковський вважає що, якби частка валюти у банківській системі не була такою великою, масштаби кризи та її наслідки були б набагато меншими. При цьому він наголосив, що ситуація буде погіршуватися, якщо, намагаючись втримати ресурсну базу, банки й надалі активно нарощуватимуть частку валютних зобов\'язань. За його словами, у пасивах банків на початку кризи було 50% валюти, а сьогодні цей показник складає 65%. 
Водночас він підкреслив, що відходити від доларизації економіки, слід дуже обережно. «Ця проблема потребує складних рішень, і різка зміна регуляторних вимог уже сьогодні може викликати небажані наслідки, позначитися на довірі, яка почала відновлюватися. Люди знову з пересторогою ставитимуться до того, що відбувається в банках», - переконаний Жуковський.
Підтримав позицію представника секретаріату президента і заступник голови НБУ Василь Пасічник. «Нам усе ж таки потрібно змінювати структуру балансу наших банків. Зараз в банківській системі дуже багато іноземної валюти. Як показав досвід, це істотні ризики для банківської системи та клієнтів», - відзначив він під час дискусії. При цьому він зауважив, що Нацбанк не має наміру конвертувати валютні депозити в гривневі.
 
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 8
Evil Показати IP 29 Листопада 2009 11:45
А взагалі, навіщо нам гроші? Можливо, введемо товарний обмін і будемо жити як колись: весело та щасливо...
OrestN Показати IP 29 Листопада 2009 16:07
Колись ніхто (крім поміщиків) не жив весело і щасливо. Сучасна Україна потребує нову, патріотичну, відповідальну владу, яка буде проводитирозумну монетарну політику. і тоді деларове питання не стоятиме на порядку денному.
alex Показати IP 29 Листопада 2009 20:03
А наша гривня по дизайну і якості матеріалу одна з найкращих валют світу. Ще б підняти популярність її, хоча б в СНД.
seal Показати IP 29 Листопада 2009 22:08
to alex Так то воно так. Але не все те золото, що блищить. Чомусь більшість українських бізнесменів віддають перевагу негарному й дуже сіро-зеленому долару. Долар, як кажуть і в Африці долар. Хоча останнім часом від здає свої позиції щодо евро та інших провідних світових валют. Безумовно хотілося б, щоб українська гривня зайняла тверду позицію не тільки в нашій державі, але й за її межами. Проте, на превеликий жаль, їй це не світить. Адже потужність валюти насамперед залежить від стану власної економіки держави та яке місце вона займає серед економік інших країн світу. А наша держава поки що значними досягненнями в цій сфері не може похвалитися. Хоча хочеться дуже надіятися, що все у нас вийде і ми зможемо зайняти достойне місце в сім'ї найрозвинутіших держав Європи. Адже потенціал у нас є.
Ігор Показати IP 30 Листопада 2009 15:15
знову хочуть народ під плінтус загнати!
уважний Показати IP 30 Листопада 2009 20:42
Саме тому комунофашистам вдалось в 1932-1933 році знищити методом голоду 10 мільйонів українців, що вони в людей відібрали не тільки права але й усі засоби до існування. Тепер Ющенко хоче довершити їх чорну справу тими ж методами, в черговий раз перетворюючи зоощадження людей на купу папірців. А права людей за ті п'ять років, що змарнував на посаді гаранта він не вважав за потрібне захистити: ошукані і фактично безправні українці, бо стали заручниками „найгіршої в світі судової системи” за словами віце-президента Європарламенту Марека Сівеца
Таня Показати IP 1 Грудня 2009 10:10
Це все пусті балачки. Так зразу ніхто долар не відмінить.Якщо схема розвитку економіки така проста, то чому цього не запровадили раніше.
Andrew USA Показати IP 3 Грудня 2009 16:29
в україні хочуть відмовитися від долара.чи вдастся секретаріату президента і Нацбанку це зробити?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus