USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Варшава хоче заборонити транзит збіжжя через Польщу з 1 квітня

20 Березня 2024 17:36
Міністр сільського господарства Польщі Чеслав Секерський звернеться до Ради міністрів Польщі з проханням про запровадження заборони з 1 квітня на транзит українського збіжжя через територію країни при одночасному збереженні заборони на імпорт зернових на внутрішній ринок країни.

Такими є домовленості між міністерством сільського господарства РП і польськими фермерами у результаті переговорів під час Європейського аграрного форуму, що завершився у Ясьонці поблизу Ряшева, передає Укрінформ з посиланням на Польське радіо.

Як зазначається, представникам уряду і протестуючим фермерам не вдалося підписати повноцінну угоду, але вони домовилися з кількох питань. Зокрема, домовленість передбачає продовження ембарго щодо імпорту на польський ринок пшениці, кукурудзи, соняшника і ріпаку з України, а також розширення з 1 квітня цієї заборони на транзит збіжжя через територію Польщі. З ініціативою щодо заборони транзиту Секерський звернеться до польського уряду.

У підписаному документі сторони також визнали, що необхідно підготувати детальні правила торгівлі агротоварами з Україною, визнаючи при цьому, що складна ситуація у сільському господарстві Польщі викликана російською агресією проти України.

Фермери також позитивно висловилися з приводу змін в Європейському зеленому курсі за сприяння уряду Польщі.

Як відомо, по всій Польщі в середу, 20 березня, тривають протести фермерів, які вимагають від уряду Польщі відмови від Європейського зеленого курсу й імпорту агропродуктів з України.

Читати ще: Поляки блокують рух автобусів у пункті «Медика-Шегині»

Напередодні глава польського уряду Дональд Туск визнав: якщо буде потрібно, то Варшава зупинить на певний час транзит. Однак, це буде за згодою української сторони. Він висловив сподівання, що до 28 березня, коли відбудеться зустріч з українським урядом у Варшаві, буде прийнято спільні рішення з Україною, які будуть набагато безпечніші для польських аграріїв.

Як відомо, з 15 вересня минулого року в Польщі діє ембарго на ввезення з України до Польщі зерна, кукурудзи, ріпаку, соняшнику та продуктів їх переробки. Водночас Варшава веде переговори з Єврокомісією та Києвом щодо обмеження експорту до Польщі та ЄС інших агропродуктів з України.

З 9 лютого 2024 року біля кордону з Україною на дорогах, які ведуть до пунктів пропуску, тривають акції протесту польських фермерів. Головними вимогами протестувальників є заборона імпорту української агропродукції та відмова Польщі від Європейського зеленого курсу.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus