USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

«Ваші права захищено, але їх треба відстоювати»: волинська юристка розповіла, що треба знати про аліменти

17 Березня 2021 08:00
Які документи потрібно зібрати й куди звертатися, щоб збільшити суму аліментів через суд? Який розмір аліментів є мінімальним? Як притягнути до відповідальності батька, що злісно ухиляється від фінансових зобов’язань перед дітьми?

Про це розповідає юристка проєкту «Вирішуєш Ти», активістка волинського осередку Жіночого руху «ЗА Майбутнє» Вікторія Доманська.

Відповідно до Сімейного кодексу, кожна дитина має право на утримання батьками до досягнення повноліття, тобто до 18 років. Це право може бути продовжено до досягнення дитиною 23 років у разі матеріальної необхідності та в разі, якщо вона навчається.

«Аліменти на утримання дитини можна сплачувати за ініціативою платника після написання відповідної заяви. Також їх можуть сплачувати на підставі договору або на підставі рішення суду», – пояснює юристка.

Добровільну заяву платника має писати сам платник на ім’я свого роботодавця. У ній обов’язково треба вказати суму аліментів, а також період та одержувача.

Читати ще: У Луцьку стартував проєкт для жінок, які потерпають від насилля в сім'ї

«У цій добровільній заяві є один негативний момент, – провадить Вікторія Доманська. – Платник може в будь-який момент відмовитися від сплати аліментів».
Договір про сплату аліментів підписують мати й батько дитини. Він має бути у письмовій формі та нотаріально завірений.

«Одна з переваг такого договору – те, що є спеціальний механізм позасудового стягнення через виконавчий напис нотаріуса, – додає юристка. – За нотаріальне посвідчення такого договору треба буде сплатити 1% від суми договору державного мита».

Якщо ж батьки не змогли дійти згоди щодо суми аліментів, це питання можна розв’язати в судовому порядку. Для цього потрібно, щоб один з батьків звернувся до суду з позовною заявою.

«Є два варіанти звернення до суду: це можна зробити через позовну заяву, а також через судовий наказ, – розповідає Вікторія Доманська. – У позовній заяві можна вказати і тверду грошову одиницю, і відсоток від заробітної плати, пенсії, стипендії, тобто від сукупного доходу, який отримує платник. Якщо це одна дитина, то сума складатиме 1/4 від загального доходу платника, якщо дітей двоє, то це вже 1/3 його доходу. Коли ж троє і більше дітей – платник має віддавати половину доходу. Рішення суду вважається безспірним і підлягає автоматичному задоволенню».

Читати ще: Захист і безпека: у Луцьку жінок безплатно навчатимуть самооборони

Також можна подавати на аліменти через судовий наказ. Але тут уже не можна вказувати будь-яку суму. Відповідно до судового наказу, можуть присудити лише мінімальний розмір аліментів, а це 50% від прожиткового мінімуму на одну дитину.

Наразі мінімальний розмір аліментів на дитину до шести років становить 960 гривень, від шести до 18 років – 1197 гривень.

У судовому наказі можна вказати відсоток від доходів –1/4, 1/3 чи половину.

«Важливо наголосити, що при поданні позовної заяви до суду ви не сплачуєте судовий збір, – провадить юристка. – Також варто зазначити, що доходом вважається заробітна плата, стипендія, пенсія і навіть у деяких випадках беруть до уваги суму коштів, яка надійшла від продажу рухомого чи нерухомого майна. Отримавши виконавчий лист, ви можете звертатися по відрахування аліментів за місцем отримання доходу боржника або до державного виконавця за відповідною заявою».

Читати ще: Естафета натхнення триває: «Жіночий десант» стартував у Рожищі

Якщо заборгованість зі сплати аліментів утворилася з вини платника, йому нараховують пеню у розмірі 1% від суми аліментів. Однак вона не може перевищувати основної заборгованості.

Коли ж сукупний розмір перевищує суму платежів за чотири місяці, до боржника застосовують такі обмеження: обмеження виїзду за межі України, користування транспортним засобом, носіння зброї та полювання.

Також виконавець може накласти на платника штраф від 20 до 50% залежно від суми заборгованості.

Якщо ж заборгованість зі сплати аліментів перевищує суму відповідних платежів за шість місяців, до платника можуть застосовувати виправні роботи – від 120 до 240 годин суспільних робіт.

Коли боржник злісно ухиляється від сплати аліментів, його можуть притягнути до кримінальної відповідальності та застосувати обмеження волі до двох років.

Читати ще: Маневичанок кличуть на курси самооборони

«Якщо ви подаєте заяву на збільшення суми аліментів, вам треба додати до неї підтвердження своїх витрат, – наголошує Вікторія Доманська. – Також ви маєте розуміти, що сума аліментів може змінюватися, якщо, скажімо, у вашого платника з’явилися інші діти чи хтось на утриманні, наприклад, батьки пенсійного віку чи родичі з інвалідністю. Тоді платник має право подати заяву до суду на зменшення аліментів».

Читати ще: Самооборона і безпека: «Жіночий десант» стартує у Ківерцях

Зі слів юристки, варто пам’ятати: якщо ви подаєте позовну заяву на сплату аліментів, то самі вирішуєте, яку суму в ній вказувати. Усе залежить від того, які у вас витрати на дитину. Якщо ви до позовної заяви подасте якомога більше матеріалів, що доводять ваші витрати, то можете отримати максимально позитивний результат.

«Не забувайте: ваші права захищено, але їх потрібно відстоювати», – резюмує юристка.

Оксана ГОЛОВІЙ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Вітя Показати IP 17 Березня 2021 08:47
Правова допомога в Україні надається виключно адвокатами .... юристка - це не адвокат.
Мітя до Вітя Показати IP 17 Березня 2021 14:26
Юристкиня і адвокатиця.
Віталій Показати IP 19 Березня 2021 20:19
Гарна, просто киця )

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus