USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Важкі вибори: після 26 років при владі Лукашенко знову хоче стати президентом Білорусі

18 Травня 2020 12:00
У Білорусі карантину не запроваджували. Президент Олександр Лукашенко не визнає епідемію. І думав, що дістане за це народну любов. Та от тепер коронавірус може вбити політично його самого. «Останній диктатор Європи», як колись називали його західні медіа, знову йде на вибори. І цього року вони для нього найважчі.

Що загрожує Лукашенку та чим це може загрожувати Україні, йдеться у сюжеті ТСН.Тиждень.

Вусань із дивним голосом, колишній голова радгоспу Олександр Лукашенко став першим президентом Білорусі у 1994 році. 26 років при владі. Жоден очільник держави на пострадянському просторі так довго й міцно не сидів у президентському кріслі, як Бацька. Та чи втримається він ще п’ять років– питання.

«Я ніколи не буду знімати свою кандидатуру, щоб ви мені не дорікнули потім, що я втік. Якщо мене не підтримають на виборах люди, слухайте, я вже попрацював пристойно, я не ображуся на них», – каже Лукашенко.

Шості для Лукашенка вибори, попри пандемію коронавірусу, мають відбутися вже цього літа – 9 серпня. 15 травня білоруська ЦВК завершила реєструвати ініціативні групи від кандидатів у президенти. Подались аж півсотні претендентів. Але серед них навряд є сильні противники.
НЕБЕЗПЕЧНІ КАНДИДАТИ?

Коли про своє висунення заявили професійний банкір і колишній керівник правління «Белгазпромбанку» Віктор Бабарика та професійний дипломат, айтівець, який очолював «Парк високих технологій», Валерій Цепкало, політологи заговорили про загрозу.

Уперше проти Лукашенка пішли люди з нової економічної епохи, із власним, а не позиченим у Росії чи на Заході капіталом.

«Ці дві людини довгі роки займалися новою економікою і новими технологіями, це виклик тому архаїзму, в якому опинилася Білорусь», – впевнений директор Східноєвропейської школи політичних досліджень Олександр Добровольський.

«Зрозуміло, що ця виборча кампанія буде найважчою для Лукашенка. І далеко не факт, що він залишиться і далі президентом, з тієї причини, що є сильні кандидати. І це не зовнішній ресурс, а їхній власний. В Білорусі ніколи такого раніше не було», – стверджує білоруська громадська діячка, політикиня, журналістка Ольга Карач.

Та насправді єдиними реальними опонентами Лукашенка можуть стати коронавірус та економічна криза, в якій після сварки з Росією опинилася Білорусь.

КОРОНАВІРУС ОПОНЕНТ

Попри рекомендації Всесвітньої організації охорони здоров’я, Олександр Лукашенко відмовився запроваджувати карантин. Спочатку влаштував суботник на всю країну, потім масштабний військовий парад. Після цього дійства Лукашенко взагалі заявив: у Мінську захворюваність на пневмонії знизилась удвічі. Насправді за кількістю хворих на мільйон населення Білорусь – серед лідерів у Європі. Кількість хворих скоро досягне позначки в 30 тисяч. Лише за попередню добу виявили 951 новий випадок захворювання.

«Лікарні в дуже важкій ситуації. Суспільство стало боротися з коронавірусом власними силами. Попри те, що Лукашенко проводить паради. Це дуже сильно зашкодило іміджу Лукашенка», – каже Добровольський.

ЕКОНОМІЧНА КРИЗА

Білорусь роками сидить на фінансовій голці Кремля. «Ситуація має вигляд: Лукашенко їде до Москви, домовляється, отримує гроші, Білорусь живе добре. Їде в Москву і його посилають – значить в Білорусі починається економічна криза», – продовжує Ольга Карач.

Росія ж не лише відмовилася давати нові кредити білорусам, а й вирішила зіграти козирем – жодних пільгових цін на нафту.

«Білорусь отримувала нафту за цінами, нижчими від світових. Її переробляли на двох нафтопереробних заводах і потім продавали в Україну за світовими цінами. І ця маржа йшла в білоруський бюджет», – пояснює політолог Валерій Корбалевич.

Посварилися Москва з Мінськом через бажання Володимира Путіна створити єдину Союзну державу, аби мати можливість іще на два терміни подовжити свій нескінченний президентський строк. Лукашенко, хоч давно в російському зашморзі, віддавати владу не готовий. Тож, хай як не виглядав би режим Лукашенка, для України він кращий, ніж Путін, який хоче правити ще й у Мінську.

Політологи кажуть, що Лукашенко зараз маневруватиме, щоб мати альтернативу в діях. І така альтернатива, схоже, з’явилася. США продаватимуть свою нафту білорусам. Маневрений Лукашенко знову вдало збалансував.

Реальний рейтинг Лукашенка назвати важко. У Білорусі давно заборонені соцопитування, за протести кидають за ґрати. Експерти припускають, що ці вибори можуть принести багато сюрпризів, але поразку нинішньому керманичу таки не прогнозують. Адже добре знають, що неважливо, як проголосують, важливо, як порахують.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Лучанин Показати IP 18 Травня 2020 14:10
Нам би такого президента диктатора щоб навів порядок і не боявся меншості в особі Порошенка і різних активістів.
Лучанин до Лучанин Показати IP 18 Травня 2020 16:03
За сталіним скучив?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus