USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

«Важливо оберігати наші традиції»: у Луцьку відкрили проєкт «Великодня майстерня». Фоторепортаж

5 Квітня 2023 20:32
У Палаці культури міста Луцька стартував творчий проєкт «Великодня майстерня». Упродовж 5–12 квітня відбуватимуться майстер-класи з розпису великодніх писанок у різних стилях та святкової атрибутики, які проводитимуть майстри Волинського обласного осередку Національної спілки майстрів народного мистецтва. Також проводитимуть майстер-класи для дітей військовослужбовців та переселенців.

Організував проєкт департамент культури Луцької міської ради в співпраці з департаментом освіти та представниками народного мистецтва.

«Цьогорічна «Великодня майстерня» особлива, адже в країні досі триває війна. Ворог усіма силами намагається знищити український народ, нашу мову та культуру. Сьогодні, як ніколи, важливо відроджувати та плекати наші традиції, знайомити нові покоління українців із самобутньою культурою народу», – зазначають організатори.

Для відвідувачів майстер-класи проводитимуть Володимир Кусик, Галина Вахрамєєва, Орися Щур, Богдана Місюк, Христина Савюк, Ольга Климчук та Ольга Петрина. На початку заходу усім вручили подяки від Луцької міськради.
Також у приміщенні Палацу культури представлені найдавніші волинські писанки, які зібрала письменниця Олена Пчілка. Орнаменти переписала майстриня Ірина Михайлевич. Ці писанки використовують як зразки для відвідувачів занять, аби вони могли відтворювати історичні волинські орнаменти.
Техніка розпису однакова для всіх регіонів: використовується писак, проводиться лінія, по якій згодом наводять різні зображення. Традиційну волинську писанку, як зазначають на майстер-класі, розписували зіркою. Її зображали в багатьох варіаціях та називали по-різному: ружа, розета, зоря. Вона уособлювала побажання щастя.
Заступниця Луцького міського голови Ірина Чебелюк відзначила, що цьогорічне свято Великодня знову має гіркий смак, але висловила сподівання, що невдовзі Україна вижене ворога за межі кордону. Вона також закликала долучатися до проєкту, щоби підтримувати українську історію та Збройні сили.

«Ми віримо в те, що саме цей період дасть поштовх новому етапу розвитку та підтримки української культурної спадщини, підтримки традицій, які залишили далекі пращури. Їх залишили нам – українцям, а не московитам. Було багато періодів в історії, де наш сьогоднішній ворог хотів вселити, що українців не існує, не має їхніх традицій, мовляв, «це якась «шароварщина». Але це не так. Свої традиції ми свято бережемо завдяки майстрам-писанкарям. Ми маємо можливість створювати умови для того, щоби молоде покоління перейняло від них досвід та передавало в майбутнє, аби відродити все зруйноване», – зазначила Ірина Чебелюк.
Директор департаменту культури Луцької міської ради Тетяна Гнатів розповіла про підписання меморандуму про співпрацю з Волинським осередком Національної спілки майстрів народного мистецтва. Він передбачає створення різноманітних проєктів зі збереження культурних традицій.

«Незважаючи на всі виклики сьогодення, ми не зраджуємо традиціям. Наше головне завдання, у той час, коли військові захищають державу на передовій, ще більш активно оберігати нашу культуру та пропагувати українське», – акцентувала Тетяна Гнатів.
Як зауважила майстриня із розпису традиційної волинської писанки Галина Вахрамєєва, раніше перед Великоднем люди просили в Бога злагоди, а свої бажання замальовували саме в писанках, які потім використовували як обереги.

А ще, за її словами, про писанку побутує чимало легенд та повір’їв, які вона читала в книгах та переймала від людей. Так, писанку кидали в палаючу будівлю, щоби пожежа швидше стихла. Молоді дівчата клали її у воду, а потім тією водою вмивалися. Це, як свідчить легенда, сприяло молодості та красі.
До писанки завжди ставилися з великою повагою – якщо вона розбивалася, то люди у жодному разі не топтали. Побиту шкарлупу пускали за водою або прикопували під свіже рілля чи плодове дерево.

Майстриня розповідає: існує повір’я, що якщо сім років освячувати те саме розписане яйце, то людина бачитиме відьом та нечистих осіб.
До участі у відкритті долучився фольклорний гурт «Калиновий цвіт» ліцею № 18. Колектив презентував низку веснянок та показав традиційні народні весняні ігри. Керівниця гурту Галина Орищук розповідала присутнім легенди та прикмети про птахів.
Наприкінці майстриня Галина Вахрамєєва розпочала перший майстер-клас, в якому взяли участь діти військовослужбовців. На занятті вони мали змогу створити писанки-обереги, наповнені любов’ю та молитвою.

«Для цих дітей зараз важлива опіка. Їхні батьки роблять найбільше для нас та нашої країни. Діти військових – це скарби. Ми повинні про них турбуватися та давати їм віру», – каже майстриня.
Додамо, що в межах проєкту «Великодня майстерня» діятиме виставка-продаж робіт декоративно-прикладного мистецтва. Зібрані кошти передадуть на потреби Збройних сил України. Взяти участь у майстер-класах можна за попереднім записом.

Дмитро КЛИМЧУК
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus