USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Вечір-портрет видатної волинянки – у Луцьку. ФОТО

5 Вересня 2013 15:41
Пам’яті відомої української поетеси волинського походження Євгенії Лещук присвятили вечір-портрет «Волинь у душі, як пісня».

Вечір-портрет Євгенії Лещук «Волинь у душі, як пісня» відбувся 5 вересня у Волинському краєзнавчому музеї.
Захід приурочили до 85-річчя від дня народження української поетеси, громадської діячки, уродженки села Квасів Горохівського району. Про життя та творчість поетеси розповіла провідний науковий працівник відділу науково-освітньої роботи Волинського краєзнавчого музею Лариса Гриб.

Послухати вірші поетеси прийшли студенти Волинського технікуму Національного університету харчових технологій. Під час заходу лунала поезія видатної волинянки у виконанні наукового співробітника відділу природи Волинського краєзначого музею Людмили Ланшиної.









Євгенія Лещук (1928-2011) – за професією лікар, кандидат медичних наук, автор 19 поетичних збірок, лауреат премії імені Василя Стуса. Згідно з її сценаріями зняли чотири телефільми. Відзначили творчість волинянки і за межами України. Поетеса була нагороджена Срібною трояндою, яка знаменує символ Академії, що діє під егідою ООН (в царині поезії).




Окрім творчості, Євгенія Лещук відома як активна громадська діячка – сприяла відкриттю музею Лесі Українки в Ялті, хати-музею Лесі Українки в Сан-Ремо (Італія). Знана, як співачка козацької слави. Вона першою порушила питання про увічнення пам’яті національного героя України Івана Богуна і, як голова фонду «Богун», багато зробила у цьому плані. Під час вечора у записі пролунала пісня «Вранішня молитва» на її вірші, присвячена Івану Богунові.

У своїй творчості митець присвячувала увагу і воїнам УПА, зокрема у книзі «Повстанська Волинь». Під час буремних років війни поетеса була зв’язковою УПА.

В експозиційному залі представили виставку «Волинь у душі, як пісня» за матеріалами поетеси, які зберігаються у фондах музею: фото, листи, грамоти, дипломи, календар «Іван Богун», книги з дарчими написами. Відділ краєзнавчої роботи обласної універсальної наукової бібліотеки імені Олени Пчілки підготував книжкову виставку її творів та публікацій про поетесу.





Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Гість Показати IP 5 Вересня 2013 17:00
Хлопцям з 6-ї світлини певне дуже цікаво
444 Показати IP 5 Вересня 2013 18:02
А то, вони видно перший раз в музеї взагалі - вигляд в них ніби не встигли дорогою втекти від класної керівнички, а вона оно сидить на 9-ій світлині.
Олександр Показати IP 5 Вересня 2013 22:11
Мабуть, не варто розкидуватися таким визначенням як "видатна". Вона, таки, у поезії далеко не Леся Українка і не Ліна Костенко. Поезія її, як на мене, ніяк не видатна. Хоча, згоден, що ця жінка робила усе, що могла для Батьківщини і варта пам'яті.
Лучанка Показати IP 6 Вересня 2013 09:43
Вона була хорошою людиною, яка поринала тільки у роботі і громадській діяльності. У неї не було сім"ї, дітей.Видно у цьому було її щастя.Вічна пам"ять.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus