USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Велодоріжки в Луцьку: бути чи не бути?

1 Лютого 2012 15:43
Велосипедні доріжки уже давно слугують ознакою культури руху транспорту та пішоходів у країнах Європи. Особливо вони поширені у Нідерландах та Бельгії. В Україні ж велосипедні доріжки трапляються рідко. Одна з небагатьох діючих – у Вінниці, а поки розробляються проекти таких доріжок у Києві, Львові та Полтаві.

Луцьк не став винятком. Про облаштування доріжок для власників двоколісного транспорту в обласному центрі Волині говорять давно. Проте ніяких конкретних дій у цьому напрямку не спостерігалося. Так, 30 січня активісти з Асоціації розвитку туризму на Волині зібрали круглий стіл, аби обговорити розвиток велосипедної інфраструктури Луцька.

«Готуй лижі влітку», а велосипеди... взимку

Попри те, що нині Луцьк потерпає від морозів, тема велосипедної інфраструктури залишається актуальною. Як зазначив голова Асоціації розвитку туризму на Волині Юрій Моклиця, нині варто розробити документ, який передбачатиме чіткий план дій щодо велосипедних доріжок у Луцьку.

Так, учасникки засідання круглого столу дійшли до висновків – спеціально створена група займеться розробкою структури та планів щодо доріжок для двоколісного транспорту. Часу для цього – як і для обговорення доцільності проекту серед мешканців Луцька – всього місяць. До слова, координувати це питання будуть голова Асоціації розвитку туризму на Волині Юрій Моклиця, радник Луцького міського голови Володимир Пащенко та начальник комітету фізичної культури та спорту муніципалітету Володимир Тонконог.

Перший заступник Луцького міського голови Святослав Кравчук зауважив, що поки документація та проект вступить в дію, якраз розпочнеться сезон їзди на велосипедах. За його словами, при такій температурі велосипедна тема «трохи не по темі», але все ж «готувати лижі варто влітку».

Де у Луцьку будуть велодоріжки?

За пропозицією начальника відділу екології міськради Бориса Сороки, першими велосипедні доріжки облаштують у Центральному парку дозвілля та відпочинку імені Лесі Українки. За його словами, там це зробити поки найпростіше. До того ж, це сприятиме здоровому дозвіллю лучан.

Наступний на черзі – шматок дороги на проспекті Волі. Головний архітектор міста Юрій Казмірук розповів, що роботи проводитимуться у рамках планового ремонту. «Цього року у нас запланована реконструкція дороги на проспекті Волі. Спочатку від Шопена до Вавілова, а в перспективі – від Вавілова до Київського Майдану», - повідомив Казмірук.



За його словами, на цих відрізках дороги проводитиметься масштабна реконструкція, тому там можна буде облаштувати і велосипедну доріжку. «За рахунок тротуару або проїжджої частини», - додав головний архітектор міста.

У свою чергу перший віце-мер Святослав Кравчук додав, що варто зайнятися і вулицею Лесі Українки. Вона, як зазначає Кравчук, хоч і пішохідна, проте якраз пішоходи там найбільш потерпають. «Тому варто переробити її з урахуванням інтересів велосипедистів. Але залишити там головних – пішоходів», - зауважив заступник мера.

Отже, згідно з планами мерії, найближчим часом велосипедисти обласного центру Волині зможуть безпечно їздити у центральному парку, на проспекті Волі та на вулиці Лесі Українки.

Велосипеди зроблять довкілля чистішим

Ні для кого не секрет, що велосипеди – екологічно чистий вид транспорту. Як розповів Борис Сорока, ситуація із екологією в місті – задовільна. Проте статистика, яку він наводить, – невтішна.

За його словами, найбільший вихід шкідливих речовин здійснюють якраз автомобілі. «Всього за минулий рік в атмосферу було викинуто 14,5 тисяч тонн шкідливих речовин. Це майже 70 кілограм на одного мешканця», - сказав Сорока. Головний луцький еколог додав – з 14,5 тисячі тонн викидів 13,7 тисячі – із транспорту.

Тому, за словами захисника довкілля, треба переходити на екологічно чистий вид транспорту. «Але ми вже ведемо мову про це два роки поспіль, треба від розмов переходити до конкретних справ», - зауважив чиновник.


Луцьк перейматиме велосипедний досвід інших міст


Як розповіла керівник проекту «Український інформаційний центр велотранспорту» Ксенія Семенова, Луцьк – не перше місто в Україні, яке взялося за вирішення цієї проблеми. «Усі чули, що Львів активно розвиває велосипедну інфраструктуру», - зазначила Семенова. За словами архітектора Юрія Казмірука, там до Євро-2012 задекларовано створити 290 кілометрів велосипедних доріжок.


Експерт розповіла й про проблеми столичного досвіду встановлення велодоріжок. «Проблема у Києві – відсутність політичної волі в місті. Тому на велодоріжки не виділяють кошти», - розповіла Ксенія Семенова.


Також вона зауважила, що не обов’язково на кожній вулиці будувати доріжку. «Не кожна вулиця має бути придатна для велосипедних доріжок. Якщо на вулиці невеликий потік транспорту, то там велосипедисти можуть їздити разом із автомобілями. Тобто варто розробляти велодоріжки лише на магістральних вулицях», - порадила експерт.


Велодоріжки визначать, хто «в домі хазяїн»


Проекти розміщення доріжок ще не розроблені, проте головний архітектор міста Юрій Казмірук зазначає, що місце для велосипедистів знайдуть: або за рахунок тротуару, або за рахунок проїжджої частини.


Натомість експерт Ксенія Семенова радить не зменшувати площі тротуарів. Вона переконана, що нині є необхідність поступово витискати автомобільний транспорт з доріг, принаймні, з центру.


«Але прокладати велодоріжки за рахунок тротуарів - це остання справа», - переконана Ксенія Семенова. Вона також вважає, що за рахунок спеціально відведеної смуги для власників двоколісного транспорту з’ясують, «хто у місті головніший».

Що кажуть велосипедисти?

Велосипедисти чи не в один голос кажуть, що були б раді, аби для їх транспорту відвели окрему смугу.

Так, лучанин Андрій Сажнєв розповів, що в деяких країнах Європи уже почали будувати велосипедні або вело-пішохідні доріжки, якими дозволено рухатись в обох напрямках.

«За відносно високої інтенсивності такі велодоріжки також мають посередині лінію розмітки, завжди наносяться символи велосипеда та відповідне ознакування, яке попереджає всіх учасників дорожнього руху про дозволений рух велосипедистів в обох напрямках», - сказав велосипедист.

Також Андрій підтвердив: їздити на велосипеді у місті небезпечно. «Водії не сприймають велосипедистів як рівноправних учасників руху, тому кожен раз, коли я виїжджаю на велосипеді, думаю лише одне – щоб не потрапити під колеса автівки», - бідкається хлопець.

Натомість любитель двоколісного транспорту, лучанин Сергій Лагода зізнався, що проспектом Волі велосипедом проїхати важко. «Там дуже вузька і завантажена вулиця. На Соборності, наприклад, легше. Там дорога широка», - зауважив Сергій.

Хлопець переконаний, що велодоріжки стануть в нагоді його однодумцям, проте про доцільність встановлення їх у Луцьку таки задумався. «У нас ніхто правил дорожнього руху не дотримується. Велодоріжки все одно заставлять ларками, джипами, смітниками і кавоматами», - прогнозує лучанин.

Підготувала Анастасія ПЕРЕДРІЙ

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 11
Igor_vt Показати IP 1 Лютого 2012 16:17
Говорили-балакали... Якщо Шиба йшов на мера з гаслом "Розібрати недобудований пішохілний міст! бо він НЕ ТРЕ", то які велодоріжки в сраку тра кабанам-селюкам при владі і грошах, які допались до іномарок.
+ Показати IP 1 Лютого 2012 16:59
Трохи не по темі - чому не заасфальтувати вул. Чорновола від Срібних лелек і до Снігової королеви? Не відкрити проїзд ззаду за ТАМ-ТАМОМ? Напевно вигідніше усім, від Єремеєва до ДАЇ щоб пхались через те довбане перехреся із купою людей і світлофорів.
Exaboto до + Показати IP 2 Лютого 2012 10:42
+1
Сурма Показати IP 1 Лютого 2012 17:38
А яким боком причетний до тієї Моклиця??!! При чому тут Асоціація розвитку туризму на Волині??!! Що Моклиця може координувати??? Хіба шо відмивання коштів під начебто благе діло. А хіба це зараз на часі коли не вистачає грошей на оплату бюджетників, наприклад тих самих освітян? А може це "бізнес-проект" пана Байцима?
олег Показати IP 1 Лютого 2012 18:46
то я не поняв будуть доріжки чи ні?
Є до олег Показати IP 2 Лютого 2012 09:57
Пропоную кошти, що будуть передбачені на доріжки віддати Дані Новарчук! ВЕЛОДОРІЖКИ НАМ НЕ ПОТРІБНІ!!! НАМ ПОТРІБНІ ДОРІЖКИ ДЛЯ БРОДЯЧИХ СОБАК!!!
Ізя Мендельштайн Показати IP 1 Лютого 2012 20:26
ми з Рабіновічем завжди були проти доріжок. хай катаються за містом.
Лора. Показати IP 1 Лютого 2012 21:05
Люди добрі, які ще доріжки з нашими дорогами?
X5 Показати IP 1 Лютого 2012 21:28
Для лучан,сейчас,важнее помочь вызволить китов из ледяного плена,в Чукотском море.А велосипеды...,это из-за отмёзших мозгов у журналистов.
Анастасія Передрій до X5 Показати IP 2 Лютого 2012 11:20
ой, не кажіть. ці журналісти
Петя (Гуща) Показати IP 1 Лютого 2012 21:32
От вредіна.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus