USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Верховна Рада звільнила голову НБУ Смолія

3 Липня 2020 16:30
Верховна Рада на позачерговому засіданні звільнила Якова Смолія з посади голови Національного банку України.

За проголосувало 286 депутатів, пише Новое время.

Глава парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики, нардеп від Слуги народу Данило Гетманцев подякував Смолію за низьку інфляцію і облікову ставку, стабільність банківської системи, валютну лібералізацію і зростання золотовалютних резервів. Він додав, що «в діяльності НБУ були і деякі прорахунки, помилки». До них Гетманцев відніс «відсутність дешевих кредитів і знекровлення економіки, яка так потребує дешевого кредитування», а також зміцнення гривні в другій половині 2019 року, від якого постраждав бюджет і експортери. Голова комітету також нагадав про дефіцит готівкової валюти, який виник в березні цього року.

Голова НБУ в своєму виступі підкреслив, що на центробанк здійснюється «систематичний політичний тиск з метою прийняття рішень, які не є економічно обгрунтованими, фокусуються на короткострокових простих перемогах і можуть дорого коштувати українській економіці в більш тривалій перспективі».

В середу, 1 липня, Яків Смолій, який очолював НБУ з березня 2018 року, повідомив, що написав і подав президенту України Володимиру Зеленському заяву про звільнення. Він заявив, що протягом тривалого часу на Національний банк України здійснюється систематичний політичний тиск.

В Офісі президента у відповідь заявили, що НБУ разом з урядом повинні продовжувати проводити зважену монетарну і фіскальну політики. Там також закликали позбавити політичного забарвлення дискусії щодо відставки голови Нацбанку. 2 липня Зеленський вніс до Ради проєкт постанови про звільнення Смолія.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
Зе Показати IP 3 Липня 2020 16:44
Проценти по депо злетіли в ноль із за їх дешевих кредитів, нікому не потрібних
Анонім до Зе Показати IP 3 Липня 2020 17:39
Все-таки , я надіюсь, що ти це написав із сарказмом, бо якщо ти справді так думаєш, то країні триндєц
АноніМУМУ до Анонім Показати IP 3 Липня 2020 18:53
Лякалок соросят наслухався-начитався? :)))
Лучанин Показати IP 3 Липня 2020 16:57
пока, доллар и евро
Ксеня Показати IP 3 Липня 2020 20:20
Ну що ж напрацював капітали на державних посадах, можна й "заслужено" відпочити з такими статками. Тому так живемо, поки чиновники жиріють, робочі люди не мають на необхідне.
Правда Показати IP 4 Липня 2020 08:10
Ну що ж,зараз "надрукують"фантиків і будете тішитись,бо дефіцит бюджету покривати нічим,все розтринькали.Кредитів не дадуть,відкликали угоду про євробонди.Їм ніхто не вірить,а в світі це катастрофа(втрата довіри).Осінню сюрпризів буде багато,веселуха...ох і заживемо.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus