USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.65 39.90
  • PLN 9.72 9.87

Весняний ворог волинян: цвітіння може стати причиною астми

29 Квітня 2015 09:44
Цвіт дерев може нести приховану загрозу для волинян й спричинити тяжкі захворювання. Аби цього уникнути, лікарі радять дотримуватися їхніх рекомендацій.

Весна – це найсвятковіша пора року, бо дерева, мов наречені, вкрилися буйним білосніжним, ніжно-рожевим, яскраво-жовтим цвітом. Та часто багато волинян бачать весну інакше, з острахом чекаючи квітування. Причина цьому – алергія. Медики Волині закликають краян не гаяти часу і при найменших проявах алергії звертатися до лікаря, оскільки проігнорований нежить може перетворитися у астму на все життя. Як боротися із цим недугом, панічно не скуповувати протиалергенні засоби, а радіти приходу весни для Інформаційного агентства Волинські Новини розповіла сімейний лікар «Луцького центру первинної медико-санітарної допомоги» Оксана Змій.

ПИЛОК - НЕБЕЗПЕЧНА СХОДИНКА ДО АСТМИ

Оксана Любомирівна наголошує, що поліноз (ред. - алергічне захворювання переважно слизових оболонок носа та очей, що спричиняє запальні явища і обумовлене гіперчутливістю до пилку рослин, концентрація якого у повітрі значно збільшується у весняний період) - це хвороба, яка супроводжується частим чханням та сльозоточивістю. Це захворювання дуже підступне тим, що спочатку створює лише дискомфорт, а потім, якщо не лікуватися, може перерости у дуже складну і пожиттєву недугу – бронхіальну астму.
СИМПТОМИ ТА «СЮРПРИЗИ»

«Зазвичай, поліноз має дві фази. На першому етапі виникають симптоми - свербіння в носі, глотці, вухах і області трахеї, набрякають повіки. Також у цей час хворого турбують напади безперервно чхання. З’являється нежить, кон’юктивіт, а ще - світлобоязнь, сльозотеча і відчуття піску в очах.

Через 6-8 годин з моменту впливу алергену настає наступна фаза полінозу. Запальна реакція посилюється. Виділення з очей стає гнійним і з’являється ще один алергічний «сюрприз» - дерматит, який супроводжуються рясними висипами на шкірі.

Поліноз може супроводжуватися стомлюваністю, підвищеною дратівливістю, зниженням апетиту, депресією і нападами мігрені. Як правило, таке буває рідко, виникає переважно у дітей. Украй рідко, але бувають випадки «пилкової інтоксикації» – тоді підвищується температура і стан значно погіршується», - каже лікар.

Та застерігає, що полінози можуть призводити до ураження печінки та серця. Тобто алергічне запалення викликає викид в організм клітин, які створюють певні об’єднання й уражають тканину життєво важливих органів.

Зі слів фахівця, ця хвороба буває весняно-літньою (у пору цвітіння) та літньо-осінньою (виникають внаслідок вживання продуктів-алергенів).
«Зазвичай діти починають хворіти полінозами у віці 6-14 років, це - до 36% усіх алергічних запалень. Цікавим фактом є і те, що хлопчики більше хворіють, аніж дівчатка. Чому так – складно пояснити, можливо це через генетичні відмінності, втім, вченими остаточно це питання не вивчене.

Приміром, якщо дитина має алергічну реакцію на цвітіння берези, то її потрібно обмежувати в їжі з яблуками, черешнями, горіхами, морквою. Бо там міститься збудник алергії. Якщо є алергія на цвітіння полину, то тоді потрібно обмеження на цитрусові, соняшникову олію, халву.

Бувають і випадки халатності батьків, які думають, що із настанням літа все мине. Так от – все дійсно мине, але будьте певні – наступного року у цей же час можна із впевненістю чекати значно гіршого стану, ніж ви перенеси цього разу.

Тому ми закликаємо при перших проявах звертатися до педіатрів або своїх сімейних лікарів і не займайтеся самолікуванням. Загалом існує більше ста різних видів алергенів», - каже сімейний лікар.
ЛІКУВАННЯ І ПРОФІЛАКТИКА

Оксана Любомирівна рекомендує не надто багато гуляти під час активного цвітіння. Переконує, що вологе прибирання запобігає розмноженню алергенів у повітрі. І наголошує, що протиалергічні ліки – найважливіший «атрибут весняного гардеробу».

«Є різні види профілактик, але їх потрібно призначати індивідуально. Буває, що пацієнти не дослухаються до фахівців. І тому часто-густо «заробляють» собі бронхіальну астму і усе подальше життя «сидять» на спеціальних препаратах.

Загалом складно сказати, яка причина виникнення алергічних недуг, якщо їх раніше ніколи не було. Але одне відомо достеменно – слабкий імунітет, коли організм немає сил боротися і, відповідно, починають виникають захворювання», - каже пані Оксана.

АВІТАМІНОЗНЕ ЛИХО

Надмірна втома, зниження розумової і фізичної працездатності, сонливість, роздратованість, погіршення пам’яті, неуважність, послаблений імунітет – це ще один весняний ворог людини - авітаміноз.

Зазвичай причиною цієї недуги стають короткі дні, обмежена кількість сонячного світла, брак вітамінів та мікроелементів.

Лікувати авітаміноз достатньо просто. Однак тут є свої аспекти, якими не можна нехтувати. Звичайний прийом «мультивітамінних» синтетичних комплексів, придбаних навмання в аптеці, можуть неабияк зашкодити. Вони містять кілька видів вітамінів, що, на перший погляд, добре. Однак якщо не вистачає, приміром, вітаміну В, але організм має у надлишку вітамін С, прийом полівітамінного комплексу може спричинити як мінімум неприємні алергічні реакції, а як максимум – серйозне захворювання. Тому спочатку необхідно визначити, яких саме вітамінів вам не вистачає, а вже потім лікуватися.

«Найбільше вітамінів зберігається в овочах і фруктах, які їдять у пору дозрівання. Усі знають, що морква, буряк, яблуко мають багато вітамінів. Втім, те ж яблуко в лютому вже не матиме такої користі для організму людини як тоді, коли його зірвали з дерева, поживні якості втрачають. Ба більше – хімічні сполуки, які використовують для збереження презентабельного зовнішнього вигляду є надзвичайно небезпечними. І навіть якщо продукти зберігають у найкращих умовах – свої вітаміни вони втрачають», - запевняє Оксана Змій.

Через нестачу вітаміну А значно погіршується зір, очі швидше втомлюються, волосся стає ламким і випадає, з’являється лупа. Якщо є бракує вітамінів В1 і В9 (фолієва кислота), то турбує швидка стомлюваність, безсоння, головний біль, втрата апетиту. Ознакою нестачі вітаміну В6 є ранки в роті, тріщинки на губах, дерматит і лущення шкіри обличчя. Про дефіцит вітаміну В12 призводить до погіршення пам’яті, оніміння кінцівок, проблеми зі шлунком. А от про відсутність належної кількості в організмі вітаміну С нагадують кровоточивість ясен, погане загоєння саден і ранок. Нестача вітамінів Е та D може проявитися безпричинним зниженням ваги, підвищеною пітливістю. Найменше проблем – із вітаміном С. Хоча його добова потреба досить велика (близько 100 мг), його містять багато фруктів і овочів, а також аскорбіновою кислотою і настоянка хвої.

Практично всі необхідні для нашого організму вітаміни та мікроелементи можна почерпнути із звичних нам продуктів харчування. Наприклад, цибуля компенсує нестачу калію, заліза. Також у ній містяться вітаміни РР, В, аскорбінова кислота, фіонциди, каротин. Дуже щедрий на вітаміни часник, особливо багато у ньому вітамінів А, С, В, D. Крім того, він містить багато ефірних олій, магній, залізо, мідь, калій, цинк.

Білокачанна капуста багата мікроелементами й амінокислотами, що перешкоджають перетворенню вуглеводів на жири. Під час квашення частина вітамінів переходить у розсіл.

Тож навесні їжте якомога більше червоних буряків, оскільки завдяки вдалому поєднанню вітамінів В9, С і калію, вони знімають втому й депресію.

Також не забуваймо про апельсини та лимони, які, окрім традиційного вітаміну С, містять калій, фосфор, кальцій, магній, вітаміни А, B1, B2, B3, B5 та В6.

У бананах містяться калій і магній – корисні мікроелементи, які позитивно впливають на стан серцево-судинної системи, живлять і насичують киснем клітини мозку, нормалізують водно-сольовий баланс. Окрім того, дослідження вчених показали, що дієта, насичена калієм і магнієм, допомагає подолати так званий «бар’єр залежності» у курців. Тобто можна сказати, що банани допомагають перестати курити.

Чорниця містить вітамін С, РР, В1 і В6, бета-каротин, марганець, кобальт, магній, калій, фосфор, залізо, кальцій, а також корисні кислоти: бурштинову, лимонну, яблучну, молочну.

Ожина теж збагатить ослаблений після зими організм, оскільки у своєму арсеналі має вітаміни групи Р, А, В1, В2, Е, а також залізо, біофлавоноїди, пектинові речовини, органічні кислоти.

Зверніть увагу також на малину, червону і чорну смородину, аґрус, вишні й полуниці. Поки їх немає у свіжому вигляді, можна вживати й у замороженому.

Ще одним джерелом необхідних мікроелементів є прості домашні заготовки – соки, сушені фрукти, овочі, варення та соління.

Ослаблений організм буде радий різноманітним горіхам – фундуку, волоським, кедровим, кеш’ю та гарбузовому й соняшниковому насінню, в арсеналі яких – вітаміни Е, А, В15.

Нагадаємо, ІА Волинські Новини повідомляло як оминути весняний авітаміноз. Тоді Лучанка Любов Баранова поділилася цілющими рецептами, завдяки яким у її родині назавжди забули слово «авітаміноз».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Юлія Показати IP 29 Квітня 2015 14:48
О, цікава стаття) давно у вас таких медичних порад і роз'яснень не було, молодці!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus