USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Від класики до джазу: унікальний оркестр виступив у Луцьку

22 Червня 2015 12:00
Твори Ігоря Стравінського та джазові стандарти у симфонічній обробці лунали під час концерту найстарішого симфонічного оркестру Польщі - відбувся концерт-закриття фестивалю «Стравінський та Україна». Зі слів присутніх, захід - це дійсно змога для волинян відкрити для себе відомі мистецькі колективи, творчість яких стає вічністю.

Так, фінальний концерт у рамках 12-го міжнародного музичного фестивалю «Стравінський та Україна» тривав 21 червня у Палаці культури міста Луцька за підтримки Генерального консульства Республіки Польща у місті Луцьку та Фонду Ігоря Палиці «Новий Луцьк».

Під час концерту лунали твори Ігоря Стравінського, Бенні Гудмена та відомих джазових композиторів у виконанні Симфонічного оркестру імені Кароля Намисловського у Замості.

Завдяки фестивалю Волинь відкрила для себе провідні мистецькі колективи, солістів-інструменталістів, вчених-музикознавців з багатьох країн світу. Лучани та гості фестивалю пізнавали не лише творчість композитора, який є одним з головних представників музичної культури 20-го століття, а й усе найкраще у світовій та українській хоровій, камерній, симфонічній та інструментальній музиці.

Як розповіла заступник голови правління Фонду «Новий Луцьк» Ірина Констанкевич, те, що фестиваль є унікальною подією для Луцька й Волині та, власне, високий рівень класичної музики, задекларований цим заходом, а також, співпраця міст Замостя та Луцька, спонукали Фонд та його засновника Ігоря Палицю до того, щоб підтримати дійство. Так, близько 50 тисяч гривень Фонд надав для проведення фінальної частини фестивалю, а саме - на приїзд оркестру імені Кароля Намисловського.


Зауважимо, Фонд спільно з Генеральним консульством Республіки Польща у Луцьку вже не вперше підтримує фестиваль, адже наразі, на жаль, жодного фінансового сприяння з боку держави організатори унікального дійства не отримують.


Цього вечора музичну програму фестивалю закривав найстаріший польський симфонічний оркестр імені Кароля Намисловського, що входить до реєстру інституцій культури міста Замость. Створений оркестр був ще у 1881 році, ставши унікальним явищем у музичній культурі Польщі. Це - перший польський оркестр, який перед початком Другої світової війни здійснив гастролі до США, виконавши 80 творів у 14 штатах. Колектив активно гастролює країнами Європи та Америки, у його репертуарі – музика композиторів різних епох та стилів.

Розпочали виступ із виконання сюїти Ігоря Стравінського «Пульчінелла» на основі творів Жана-Батиста Перголезі.



Диригент оркестру Тадеуш Віхерек зазначив, що ця балетна сюїта є класичною позицією у творчості Стравінського, доказом того, що він мав справу з музикою різних часів, роблячи запозичення як з творів давніх епох, так і з сучасних йому творів. Приятелем композитора був син варшавського кравця Давида Гудмена, знаний кларнетист Бенні Гудмен. Невідомо, чи спілкувався він зі Стравінським польською чи російською, але композитор написав для нього відомий концерт. Це свідчить про те, що Ігор Стравінський цікавився джазовою музикою. Відтак, музиканти оркестру презентували у рамках концерту також добірку свінгової музики тих часів, композиції, які міг слухати композитор. Оскільки колектив не є традиційним джаз-бендом, аранжування творів виконані спеціально для симфонічного оркестру. Першим із джазових творів, що пролунав на луцькій сцені, став «Caravan» Дюка Еллінгтона, після якого виконали сюїту зі творів Гленна Міллера.

Після короткого антракту музиканти оркестру продовжили тішити лучан свінговою музикою, виконавши знані стандарти «Take A-Train» та «Satin Doll», сюїту з творів Каунта Бейсі, композиції Дюка Еллінгтона та, насамкінець, твори Бенні Гудмена.



До слова, під час концерту тривала акція «Подаруємо Луцьку рояль «Бехштейн»» - кошти на придбання концертного роялю збирали у скриньку для пожертв.



Після завершення виступу Генеральний консул Республіки Польща у Луцьку Беата Бживчи зазначила, що фестиваль, як і у попередні роки, зосередив навколо себе багатьох знаменитих музикантів, митців, знавців творчості Ігоря Стравінського. Протягом фестивалю відвідувачі концертів мали змогу почути виконавців з різних країн світу. Вона висловила пошану за популяризацію світового музичного мистецтва на Волині, яка відома як багатокультурна та багатонаціональна територія, та запросила слухачів на наступний фестиваль, що відбудеться через рік та принесе нові музичні враження.



Ірина Констанкевич подякувала музикантам оркестру за феноменальний концерт високої музики та віртуозного виконання творів світових класиків, організаторам 12-го міжнародного музичного фестивалю «Стравінський та Україна» - за виняткову подвижницьку роботу в організації дійства. Диплом учасників фестивалю заступник голови правління Фонду Ігоря Палиці «Новий Луцьк» вручила художньому керівнику колективу Тадеушу Віхереку за участь та феноменальний апофеоз фестивалю. З її слів, цього вечора лучани вкотре переконалися у тому, що життя коротке, а мистецтво вічне.


Нагадаємо, 1 червня у рамках фестивалю відбувся концерт духовної музики «Сім останніх днів Ісуса» в кафедральному костелі Святих Петра і Павла в Луцьку.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Андрій Показати IP 22 Червня 2015 12:41
Майбутні ректори прийшли джаз послухати в рамках агіттурів?
Оля Показати IP 22 Червня 2015 13:30
Дякую за гарний матеріл і фото. І усім, хто організовує такі концерти. А щось влади не видно?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus