USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Від Львова до Харкова: пікети на підтримку блокади ширяться містами

14 Березня 2017 08:14
У понеділок, 13 березня, правоохоронці затримали понад 40 учасників торгової блокади Донбасу, які влаштували блокпост на залізничній станції Кривий Торець на Донеччині. У відповідь на це у багатьох містах України відбулися акції протесту із вимогою звільнити блокувальників, інформує ТСН.

КИЇВ

Кілька сотень людей зібралися ввечері на столичному Майдані Незалежності. Вони обурювалися діями силовиків, вимагали від влади звільнити затриманих активістів і припинити торгівлю з окупованими територіями. Після мітингу на Майдані протестувальники пішли під адміністрацію президента і продовжили акцію там. Втім, тривала вона недовго. Поліцейських на мітингу було більше, ніж його учасників. Люди розійшлися і домовилися знову зібратися на Майдані у вівторок, 14 березня.


ЛУЦЬК

Як повідомлялося, масштабна акція протесту відбулася у понеділок і в Луцьку, де місцеві активісти зайняли Овальну залу Волинської ОДА і сказали, що не залишать її, допоки затримані блокувальники не вийдуть на волю. Вони дали час силовикам до 10-ї ранку вівторка, 14 березня, інакше погрожують діяти «іншими методами».

ЧИТАТИ ЩЕ: ГУНЧИКА ПРОПОНУЮТЬ ВІДПРАВИТИ У ВІДСТАВКУ

Активісти також вимагають звільнити зі свої посад голову МВС Арсена Авакова, заступника начальника Національної поліції та керівника поліції Донеччини В'ячеслава Аброськіна і голову СБУ Василя Грицака. Окрім того, прихильники блокади вимагають негайно прийняти закон про «тимчасово окуповані території».

ВІННИЦЯ

У Вінниці відбулася найяскравіша акція протесту. Біля будівлі СБУ мітингувальники запалили шини, вимагаючи звільнити сімох мешканців Вінниччини, затриманих на редуті блокувальників у Кривому Торці.

Активісти пообіцяли, що якщо до ранку блокувальників не звільнять, то вони проведуть акцію протесту під будівлею Вінницької ОДА і заблокують фабрику «Рошен» у місті.

ЧЕРНІВЦІ

У Чернівцях волонтери і активісти зібралися для того, щоб висловити протест з приводу розгону блокади ОРДЛО та скоординувати подальші спільні дії. Основна вимога – скликання позачергової сесії обласної ради, щоб місцева влада підтримала позицію активістів з приводу недопущення торгівлі з терористами, а також вирішила питання щодо забезпечення енергетичної незалежності.

РІВНЕ

Під Рівненською ОДА активісти теж запалили шини на знак протесту проти розгону блокувальників у Кривому Торці. Вони також зайшли до будівлі ОДА і висунули наступні вимоги: негайно скликати позачергову сесію облради, відпустити затриманих блокувальників, прийняти закон про заборону торгівлі з ОРДЛО та притягнути до відповідальності тих, хто віддав наказ на штурм редуту блокадників.

ІВАНО-ФРАНКІВСЬК

В Івано-Франківську активісти під будівлею ОДА підпалили шини, які за кілька хвилин приїхали гасити кілька пожежних машин. Вони теж вимагають звільнити затриманих блокувальників.

ЛЬВІВ

У Львові активісти зустрілися із головою ОДА Олегом Синюткою за участі керівника обласної поліції та начальника управління СБУ в області. Вони вимагають до 10 ранку вівторка, 14 березня, відпустити затриманих учасників блокади, терміново допустити до них медиків та оприлюднити списки затриманих.

У разі підтвердження некоректного поводження із затриманими, активісти вимагають відкрити кримінальні справи до винних у цьому силовиків.

Голова Львівської ОДА пообіцяв найближчим часом зв'язатися з президентом Петром Порошенком і донести до нього вимоги львівських активістів.

ОДЕСА

В Одесі активісти Автомайдану вручили СБУ вимоги про негайне звільнення затриманих блокувальників, надання їм медичної допомоги, та вимагали негайного проведення розслідування щодо незаконних дій з розгону, припинення незаконних дій поліції і СБУ, зупинити свавілля силових органів по розгону і зачистки редутів блокувальників торгівлі в крові. Якщо вимоги активістів не будуть виконані до 10 ранку 14 березня, вони обіцяють вдатися до «інших методів мирного протесту».

ХАРКІВ

Харківські волонтери не палили шини і не «захоплювали» ОДА. Натомість вони ухвалили звернення до президента Петра Порошенка, Верховної Ради і Кабміну із засудженням розгону блокувальників. Вони вимагають звільнити усіх затриманих, провести розслідування дій силовиків під час розгону і притягнути до відповідальності винних у цьому, усунути перешкоди у доступі медиків, волонтерів і журналістів до зони АТО, а також законодавчо врегулювати ситуацію, що виникла у зв'язку з окупацією частини території України.


Зазначимо, що в ніч проти 14 березня поліція заявила про звільнення 20 затриманих у Кривому Торці блокувальників.

Залізнична блокада на Донбасі триває вже понад місяць. Поїзди з вугіллям із контрольованих бойовиками територій не пропускають добробати, адже вважають неприпустимою торгівлю з окупантами. Їхня вимога - не тільки зупинити торгівлю, а й офіційно закріпити за територіями, що їх контролює агресор, статус окупованих.

Штаб блокади 13 березня повідомляв, що невідомі вдерлися до редуту «16 добровольчого батальйону» у Кривому Торці на БТРах. У СБУ, натомість, заявили, що не штурмують блокадників, а борються з диверсантами.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу



Система Orphus