USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Від масштабних карнавалів до в’язниці: як у світі святкують Новий рік

26 Грудня 2021 18:31
Новий рік у різних куточках святкують по-своєму, спираючись на власні традиції. У деяких країнах свято проходить масштабно і весело, а в інших можна навіть сісти за це у в’язницю, повідомляє УНІАН.

У Бразилії в новорічну ніч влаштовують карнавал, основна дія якого відбувається на довгих пляжах Копакабани. Щорічно в ньому беруть участь близько двох мільйонів осіб – на вулиці виходить все місто і приїжджають туристи з різних куточків світу. Тут є традиція – стоячи відраховувати вголос останні секунди року, що минає, бажати одне одному щасливого року й пити шампанське під час святкового феєрверку.

У 2018 році в Дубаї вирішили почати рік нестандартно – з масштабного лазерного і звукового шоу, яке було спроектовано на один будинок. Шоу присвятили Новому року, воно увійшло в Книгу рекордів Гіннесса.

В Австралії на Новий рік зазвичай спекотно, тому Санта Клауса тут традиційно чекають з води на скутері, катері або іншому водному транспорті просто на пляжі. Тут навіть проводять цілі запливи Санта Клаусів.

У Мексиці є традиція – з кожним ударом курантів їдять по одній ягоді винограду для того, щоб збувалися бажання. Так зустрічають Новий рік і в Іспанії. Ще мексиканці вірять, що свою долю можна запрограмувати на Новий рік за допомогою спідньої білизни. Надягати необхідно тільки нову білизну. При цьому значення має й її колір: жовта – якщо хочуть багато грошей в новому році, червона – якщо прагнуть любові.

У світі є країни, де урочисті ритуали – справжнє табу, а також святкування Нового року суворо заборонено на законодавчому рівні. Наприклад, уряд Брунею розпорядився за святкування Нового року садити на п’ять років у в’язницю – заборонено прикрашати ялинку, приміщення та носити шапки Санта Клауса. Доказом злочину можуть стати навіть бенгальські вогні.

У Сомалі святкувати Різдво можна тільки іноземцям і тільки вдома, але не в готелях, ресторанах та інших публічних місцях. Жителі Саудівської Аравії 31 грудня та 1 січня не мають права демонструвати радість у зв’язку з приходом Нового року, а в місцевих магазинах у ці дні заборонено продавати подарунки та квіти.

Це пов’язано з немусульманським походженням свята: урочистості в цей день можуть завдати шкоди ісламу, як це пояснює влада.

У Європі новорічні гуляння з року в рік проходять все скромніше. У 2016 році в Парижі скасували святковий ярмарок, у Брюсселі та інших європейських столицях заборонили феєрверки.

Це може призвести до того, що Новий рік просто зникне.

У Таджикистані й зовсім рекомендували скасувати Діда Мороза і Снігуроньку. Театри мали у своїх постановках перейменувати їх в Зоряного чарівника і Зоряну фею. Діда Мороза взагалі хотіли визнати прибульцем. У країні нібито планували поступово відмовитися від святкування Нового року.

У 2015 році на українському Прикарпатті місцеві чиновники хотіли забрати з дитячих свят Діда Мороза та Снігуроньку з політичних міркувань.

Деякі противники Нового року святкують антиНовий рік. Вони спалюють всю атрибутику в новорічну ніч, у тому числі ялинки та Санта Клауса.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus