USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Від насінини до дерева: як на Волині вирощують ялинки та сосни до новорічних свят

11 Грудня 2021 07:58
Сосни та ялини, які заготовлюють у волинських лісгоспах до новорічно-різдвяних свят, вирощують із насінини. Дерева ростуть на плантаціях від шести до 10 років, після чого їх можна реалізовувати.

Про це розповів лісничий ДП «Волинський селекційно-насіннєвий центр» Роман Марчук, йдеться у сюжеті Суспільного.

На продаж зрізають ті ялини та сосни, котрі мають гарний вигляд і досягають потрібної висоти. Найбільш популярними є дерева до двох метрів, каже Роман Марчук.

Читати ще: Де і за скільки на Волині можна купити новорічну ялинку

Сосни звичайні та ялини спеціально до новорічно-різдвяних свят вирощують на трьох гектарах плантації неподалік села Сокиричі.
Зі слів лісничого Сокиричівського лісництва Віктора Вишневського, ялинки ростуть від восьми до 10 років. Перед продажем на кожному дереві розміщують бирки, які свідчать про законність зрізання та місце походження.
На місці зрубаних, говорить лісівник, засаджують нові дерева.
«Від метра до двох в нас тут такі ростуть, так ми їх і реалізовуємо. Кожна ялинка чіпується, відповідно, щоб вона була законна. Приїжджають за деревами з півдня, здебільшого з Харківської області, Донецька», – розповів він.
«У селекційно-насіннєвому центрі в селі Гаразджа виростили до цьогорічних свят 4 000 дерев. Вирощують тут сосну кримську, ялину звичайну, ялину колючу та ялину блакитну. Більша частина дерев росте в горщиках», – зазначив лісничий Воротнівського лісництва Ілля Шевчук.

«За бажанням ми новорічні ялинки можемо також зрубати. Це вже зараз просто пішов такий тренд, що люди практикують, купують саме ялинки в горщиках для того, щоб потмі можна було її висадити і вона далі прикрашала подвір’я чи певну територію», – говорить лісничий.

«60 тисяч ялинок та сосен, які виростили до новорічно-різдвяних свят лісівники, почали зрізати на початку грудня. За ними їдуть покупці зі східних та південних регіонів України», – повідомила речниця обласного управління лісомисливського господарства Світлана Думська. Як додала, частину хвойних вирощують та продають у горщиках.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Миколай Показати IP 11 Грудня 2021 10:15
Треба на законодавчому рівні заборонити вирощування і продаж новорічних ялинок і сосон ! ! !
Вах до Миколай Показати IP 11 Грудня 2021 13:29
Тоді забороніть і вирощувати кур,свиней теж!!цеж не гуманно... напевно краще з нафти зробити штучну ялинку? Це бізнес,садять,вирощують,і продають!вам яке діло?не подобається,то купуйте нафтову ялинку і пшикайте ароматизаторами хвої(озоноруйнівними)..
Олесь до Вах Показати IP 12 Грудня 2021 05:39
Гуманна відповідь для людей які ніколи несаджали дерев в лісах.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus