USD 39.40 39.70
  • USD 39.40 39.70
  • EUR 39.63 40.00
  • PLN 9.80 9.95

Від Вівальді до Imagine Dragons: скрипаль-віртуоз дивував Луцьк

29 Січня 2020 08:29
28 січня до Луцька з концертом уперше завітав скрипаль-віртуоз, композитор Олександр Божик – суперфіналіст популярного телешоу «Україна має талант», рекордсмен «Книги рекордів України», фіналіст шоу «Хвилина слави», лауреат всеукраїнських та міжнародних конкурсів. Йому однаково підвладні і класика, і рок, і поп, і етномузика. У цьому мали нагоду переконатися й лучани.

Варто зауважити, що перед початком концерту Олександр вийшов до глядачів і попросив хвилиною мовчання вшанувати пам’ять загиблого на сході від кулі снайпера волинянина Миколи Сорочука.
«Я шалено радий сьогодні виступати перед вами, тому що це перший наш візит до Луцька, – зізнався скрипаль. – Ми разом з рок-оркестром постараємося зробити все для того, аби переконати вас у тому, що скрипка – це ультрасучасний, ультрамодний інструмент. Так само й фортепіано, і гітари, і труби, тромбони, саксофони – всі інструменти, що їх сьогодні бачите на сцені, можуть звучати унікально і в класиці, і у фольк- та рок-музиці. Ви почуєте багато світових хітів, поділюся з вами й особистою авторською музикою. А ще буду поєднувати те, що фактично поєднувати неможливо. Але ми експериментуємо».
І одразу ж музиканти взялися доводити, наскільки вдалими є їхні експерименти, виконавши поєднання музики Антоніо Вівальді та гурту АС/DC. А наступною стала авторська композиція Олександра Don't Stop. «Багато хто з вас стежить за мною в соцмережах, хочу сказати, що ви мене мотивуєте до творчості, і я хочу стати для вас таким самим мотиватором, – поділився він. – Намагаюся створювати композиції, що мотивують, і ця мелодія – одна з таких. А народилася вона, коли я почув історію львівського хлопця Андрія Демчука, якому через важку хворобу в 19 років ампутували ногу. Він з дитинства мріяв стати спортсменом. І незважаючи ні на що, не зупинився, не здався, обрав собі для занять фехтування. А в 2016 році у Ріо став паралімпійським чемпіоном». Ще одна авторська композиція – «Танок життя» – прозвучала як подарунок-комплімент для слухачів.
Загалом, енергетика й віддача артиста просто вражали. Він однієї миті був на сцені, а іншої – вже у кінці залу. Жартував, заряджав позитивом, а чарівні звуки, що линули з його скрипки, вряди-годи змушували підтанцьовувати й аплодувати так, що пекли долоні. Бах, Вівальді, Гріг, Адель, Nirvana, Queen, AC/DC, ImagineDragons… Ба навіть славнозвісну «Охрана, отмєна» їм вдалося зіграти просто віртуозно. «Ідея зіграти саме цю композицію виникла, коли в одному з супермаркетів, проходячи повз касу, я почув фразу «Охрана, отмєна!» від касирки, – змушує зал вибухнути реготом. – Тож ми наважилися вдатися до ще одного експерименту й переробити цю композицію під наше звучання».
Під час концерту Олександр Божик познайомив лучан зі своєю дружиною-піаністкою Юлією, з якою вони створили проєкт Bozhyk Duo. «Щотижня на нашому YouTube-каналі ми публікуємо відео з авторською музикою або кавер на світовий хіт. На цей рік запланували 52 нові відео, – поділився Олександр. – Це надзвичайно складно, але ми обожнюємо те, що робимо. Сьогодні Bozhyk Duo подарує вам кавер на композицію гурту «Без обмежень» «Зорі запалали», що зібрала чи не найбільше лайків. Розкажу вам таку історію. Коли ми виклали цей кавер, через три дні телефонує нам Сергій Танчинець, лідер гурту, й каже: «Де мої гроші?». Звісно, він жартував. Хоча, зізнаюся, нам зразу стало трохи лячно, бо ж без дозволу взяли композицію і зробили на неї кавер. Але вона дуже сподобалася Сергієві. Сподіваємося, що й вам припаде до душі».
Упродовж всього вечора Олександр Божик підтримував веселу атмосферу в залі, час до часу підсипаючи жартів. Ба навіть пообіцяв, що за п’ять секунд будь-кого навчить грати на скрипці й… вручив дівчині з залу смичок, наказав міцно тримати й у такий спосіб виконав ще одну неперевершену мелодію – «Чардш», а по тому подарував «скрипальці» диск зі своїми композиціями.
«Сьогоднішній наш концерт – зелений, – зізнався скрипаль. – А знаєте чому? Бо він крайній у цьому турі. Під час такого концерту музиканти можуть трохи жартувати на сцені, загалом – робити що завгодно».
І цієї миті пожартувати вирішив звукорежисер та… вимкнув на кілька секунд мікрофон.

Виконуючи авторську композицію «Казка», артист закликав присутніх у залі загадувати бажання й запевнив, що вони неодмінно здійсняться.

А коли віртуоз узявся грати мелодію-рекордсменку «У печері гірського короля» Едварда Гріга, увесь зал просто вибухнув оваціями. Річ у тім, що Олександр виконував її… на трьох скрипках одразу! І якщо не бачив цього на власні очі, у таке годі й повірити.
Олександр Божик подякував лучанам за те, що підтримали українських артистів: «Від вас іде шалена енергетика. Я її ловлю й стараюся віддати назад. Дякую вам за це».

По завершенню концерту всі охочі не лише мали нагоду сфотографуватися з музикантами, а й долучитися до доброї справи та придбати диски з композиціями Олександра Божика і казкою, що її озвучували українські артисти. Виручені від продажу кошти підуть діточкам, які мають ваду серця.

Оксана ГОЛОВІЙ

Фото Олександра ДУРМАНЕНКА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Ваш кабінетВолодимир Показати IP 29 Січня 2020 11:54
Я щиро заздрю Лучанам, що вони вживу бачили це неперевершене вражаюче дійство!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus