USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Від індійської вакцини могли померти 160-200 дітей, – Тетяна Бахтєєва

12 Жовтня 2009 18:06
Комітет Верховної Ради визнав вакцинацію від кору «медичним геноцидом», – повідомляють «Волинські новини».
Запаси індійської вакцини, яка спричинила смерть підлітка в Краматорську, до цього часу не ліквідовано. А людина, яка дозволила ввіз вакцини в Україну ходить на роботу, перебуваючи в офіційному розшуку.
Якби вакцину від кору та краснухи не заборонили в 2008 році, щеплення стало б фатальним ще для кількох сотень дітей, – пише ТСН.
Про це заявила голова парламентського комітету з охорони здоров\'я Тетяна Бахтєєва. «Індійська вакцина не була тестована в Україні. Виходячи з того, що до загибелі 17-річного підлітка в Краматорську вакцинацію пройшли 130 тисяч чоловік, слідча комісія встановила: якщо б прищепили 9 мільйонів підлітків, як планував МОЗ, ще 160-200 дітей могли померти», – розповіла Бахтєєва.
На її думку, політика Міністерства охорони здоров\'я в області вакцинації – це «медичний геноцид» українців. Після загибелі краматорчанина вакцину заборонили, але назріла нова проблема: термін придатності партії препарату закінчився ще у вересні, однак вона не була знищена.
Директор Держцентру імунобіологічних препаратів Ганна Моісеєва повідомила, що повна утилізація препарату буде проводитися, але терміни не уточнює. Вона впевнена: «Щеплення не могло призвести до смерті ще 200 дітей, дивно, що вакцинацію не відновили після цього випадку, адже в багатьох країнах світу цим препаратом масово прищеплюють дітей і його визнано безпечним. Комусь було невигідно, щоб його поставляли як гуманітарну допомогу». У МОЗ слова Бахтєєвою і ситуацію з утилізацією вакцини коментувати відмовилися.
Нагадаємо, що після смерті Краматорського школяра Генпрокуратура порушила кримінальну справу проти колишнього заступника міністра охорони здоров\'я Миколи Проданчука, який дозволив ввезення препарату в країну.
«Підстав для порушення кримінальної справи не було, ми подали чергову заяву до апеляційного суду», – розповів адвокат Проданчука Микола Шупеню. За його словами Проданчук досі формально перебуває в розшуку, не дивлячись на те, що 2 тижні тому він вийшов на роботу в Інститут токсикології.
Нагадаємо, 13 травня 2008 року в місті Краматорськ Донецької області після щеплення від кору та краснухи помер учень 11-го класу однієї з місцевих шкіл Олександр Тищенко. Крім того, з підозрою на ускладнення здоров\'я після вакцинації були госпіталізовані більше 100 людей.
Пізніше Міністерство охорони здоров\'я провело розслідування і дійшло висновку, що смерть підлітка була викликана не індійською вакциною Trevisac, а трагічним збігом обставин.
Втім, смерть краматорського учня дискредитувала ідею проведення загальної вакцинації від кору та краснухи в Україні. МОЗ вирішило не проводити додаткової імунізації з використанням індійського препарату. 8 мільйонів невикористаних доз вакцини терміном придатності до вересня цього року було вирішено передати іншим країнам або знищити.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Краматорськ Показати IP 15 Жовтня 2009 19:06
І що більше ні одна дитина під час наступних вакцинацій не постраждала? Бахтєєва своєю головою поручиться за безпечність щеплень?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus