USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

«Від лікарів залежить відсотків десять…», - головний лікар Луцького пологового будинку Михайло Токарчук

5 Лютого 2010 12:23
Про Луцький подоговий будинок місцеві чиновники говорять мало як не про одну з головних достойностей міста. «Усі хочуть народжувати у Луцьку» - лейтмотивом проходить у виступах керівників і медиків міста. Після реконструкції у 2007 році, коли на пологовий витратили більше 10 мільйонів бюджетних грошей, усі багато говорять про нові меблі, апаратуру, технології та принципи роботи… Чи так це? Наша розмова – з головним лікарем Луцького пологового будинку Михайлом Токарчуком.
Лікар з майже 30-річним стажем роботи каже, що за роки своєї практики пройшов усі ланки медичної кар’єри. У 1981 році закінчив Тернопільський медінститу. Працював і у жіночій консультації, і у відділенні патології, був заступником головного лікаря з медичної частини. Будучи вже на посаді головного лікаря, він не залишає лікарської практики.
«Минулого літа ми їздили до Франції. Побачили, що наш заклад не гірший»
- У зв’язку з фінансовими труднощами чи стало гірше працювати? Приміром, купувати нову апаратуру для пологового?
- У 2008 році була закуплена лапароскопічна апаратура для проведення операцій в гінекології. З цим обладнанням немає потреби повністю розрізати живота при позаматковій вагітності чи кисті. Робляться лише два проколи. Двоє наших лікарів пройшли спеціальне навчання. Придбали і розхідні матеріали до цієї апаратури.
Але у 2009-му з фінансуванням було складніше. Та все ж за кошти благодійників ми придбали апарат штучної вентиляції легень для дорослих, стерилізатор для лапароскопу, кульпоскоп для огляду шийки матки в жіночу консультацію. За кошти з держбюджету придбали апарат УЗД, два біомонітори, біохімічний аналізатор.
Думаю, з часом ситуація виправиться, але нині ми виходимо з можливостей, які у нас є, і не опускаємо руки.
- А з персоналом, його кваліфікацією все гаразд?
- Зараз у нас іде оновлення персоналу, заміна керівного складу. Направляємо наших лікарів на підвищення кваліфікації. У нас близько 10% персоналу – пенсійного віку. Але їхньою роботою я як головний лікар задоволений. Крім того, вони працюють щоб забезпечити собі заміну.
Двічі з нашими лікарями ми побували у Польщі, минулого літа їздили до Франції. Була змога порівняти. Ми побачили, що наш заклад не гірший.
- Не так давно породіллі народжували по дві-три у пологовому залі. Зараз умови кращі?
- Сьогодні всі знаходяться в акушерському корпусі, в одномісних родильних залах, або як вони ще називаються – залах для проведення партнерських пологів. Після пологів породіллі також перебувають у одномісних палатах. За останні три роки не було спалаху ніяких токсикосептичних захворювань серед породіль та новонароджених.

- До речі, про сімейні пологи. Хто з рідні найчастіше зголошується підтримати жінку? Емоційні татусі роботі лікарів та медсестер під час пологів не заважають?
Партнерські пологи дуже позитивно впливають на жінок. Адже є підтримка близької людини. Партнером може бути мама, сестра, свекруха. Проте, найчастіше жінку підтримує таки чоловік.
Щоб заважали - такого не було. Бувають, звичайно і дуже емоційні, які дивуються: чому жінка через годину після поступлення не народжує. Ми пояснюємо, що пологи – це природній фізіологічний процес. І тривати може не одну годину.
- Були випадки, що породіллі народжували вдома?
- Минулого року вдома народило шестеро жінок. Кожного року цей показник знижується. І ще одна цифра зменшується – у 2009 році жодна з мам не відмовилась від дитини у Луцькому пологовому будинку.
- А як щодо віку породіль? Багато мам, яким ще немає 18-ти?
- У лікарів є спеціальний термін – народжуваність серед дітей. У 2009-му році таких молодих мам у нас було 0,6%. Років з п’ять тому народжували і у 14 років. Зараз такого немає. Сьогодні народжують мами, яким 17-18 років.
Звичайно, є різні життєві ситуації. Було таке, що мати породіллі нічого не знала. Я вважаю, що це неправильно. Дочка повинна матері розповісти все як син батькові.
Було таке, що приїжджали батьки, які ні про що не здогадувалися. Але при співбесіді з персоналом, вони новонароджених забирали - це ж їхня кров.
«Всі хочуть, щоб медицина була безкоштовною. Але…»
- Як стати на облік жінці, яка працює фактично в Луцьку, але не має луцької реєстрації?
- Звичайно, є чимало жінок, які хочуть користуватися пільгами міста, в тому числі й медичними. Але не хочуть платити за комунальні послуги. Хоча по закону вони мали б їхати народжувати за місцем реєстрації. Адже фінансування виділяється державою на її пологовий будинок.
Звичайно, такі пацієнти створюють нам додаткове навантаження. Втім, ми таким жінкам не відмовляємо.
- А за яких умов ви згідні будете прийняти нелучанку?
- Ми приймаємо породіль і з інших населених пунктів, але за умови, що в жінки немає ніяких ускладнень. Маю на увазі випадки, коли жінка приїжджає, припустімо, з Київської області до нас народжувати, але їй потрібно щоб пологи приймали в науково-дослідному інституті. Звичайно, якщо жінка поступає на пологи, то їй ніхто не відмовляє.
36,9%  породіль, які народжували в нашому пологовому в 2009 році, – не жительки міста Луцька. Наш  заклад – комунальний, який фінансується з міського бюджету. Але ми виконуємо й функції обласного. Адже в Луцьку  немає ні обласного акушерського відділення, ні перинатального центру.

- Скільки коштує пакет медикаментів для породіллі?
- Якщо нормальні пологи, то ліки коштують у межах 300-400 гривень. Для кесарського розтину – в межах 500-600 гривень.
Медицина – дуже затратна сфера, а всі хочуть, щоб медицина була безкоштовною. Особисто я виступаю за страхову медицину. Адже людина повинна трохи сподіватися на себе. Вагітність - це все ж таки планова ситуація. Звичайно, коли в людей немає грошей, то ми допомагаємо. Проте, у нас немає випадків що жінка приходить на поріг, а її вже запитують: у вас гроші є?
- Вам відомі випадки, щоб лікарі вашого закладу брали хабарі?
- У нас хабарництва немає. Функція головного лікаря полягає не в тому, щоб спіймати хабарника. У головлікаря є інші обов’язки.
З хабарництвом борються спеціальні структури. Ми ж намагаємось надавати якісні медичні послуги. А якщо хтось хоче віддячити – це його особиста справа. Звичайно, за умови, що це добровільно. Звичайно, якщо хтось з персоналу буде вимагати гроші, то ми таких будемо звільняти з роботи.
- У вас працює фотовідеосалон, який пропонує послуги зйомки процесу виписки? Це не заважає вашим пацієнтам?
- Ці послуги надають приватні особи, які підписали договір з відділом комунального майна міськради. Ми не маємо до цього відношення. Вони платять оренду, та ми з того нічого не маємо.
А користуватися послугами салону - особиста справа кожного. Ніхто не змушує цього робити.
- Пацієнтки розповідають, що в деякі відділення пологового при поступленні на пост до медсестер потрібно принести так званий «пакет для поступаючих», в якому засоби гігієни: миючі засоби, паперові рушники. Це звична практика?
- Жінку лікар повинен оглянути на чомусь і чимось. Сьогодні жіночій консультації, наприклад, державою виділяється 27 копійок на прийом. За ці гроші можна придбати хоча б рукавички? А набір?
Засоби гігієни необхідні. Потрібно, щоб і лікар і пацієнт обробили руки. Адже пологовий будинок – особливий лікувальний заклад, де потрібно суворо дотримуватися санітарно-гігієнічного режиму.
Тут і вагітні знаходяться, і дітки з перших секунд життя. А шкіра у немовлят дуже ніжна, якщо доторкнутися до новонародженого брудними руками – одразу можуть з’явитися на тілі дитини пухирці.

«Від лікарів залежить мало – відсотків десять»
Чи часто народжуються діти з паталогіями? Яка причина?
Захворюваність новонароджених у нас сьогодні - 220 випадків на тисячу. Це може спричиняти перенесення жінкою під час вагітності навіть гострої респіраторної інфекції. Можуть впливати вроджені вади.
Втім, я не вважаю, що картина загрозлива, незважаючи на те, що у 2009-му народилося на 80 діток більше, ніж у 2008-му.
А от кількість породіль серед ВІЛ-інфікованих зросла, і це тривожить.
- Лікарі звично нарікають на те, що у хворобах дітей винні самі матері…
- Зайшовши до кафе чи бару можна побачити чимало молодих дівчат, які курять та п’ють горілку. А потім дивуються – що не так з їхнім здоров’ям.
Наприклад, у Франції є спеціальна пам’ятка, в якій зазначено: якщо пацієнтка не виконала рекомендацій лікаря, він з себе відповідальність знімає. А у нас в будь-якому разі відповідає медичний персонал. Хоча від нас залежить мало – відсотків десять.
Розмовляла Юлія Малєєва
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 36
дідо Показати IP 5 Лютого 2010 13:09
..ну-ну...хоча в пологовому і чисто ,зате постіль порвана...не дають обезболююче, навіть коли будеш довго просити....а для сімї є тільки одна табуретка, на якій треба відсидити всю ніч...після родів деякі лікарі вимагають гроші,особливо педіатри...
молода мама Показати IP 5 Лютого 2010 13:55
Шановний пане Токарчук !Внесу ясність Вам про кошти які сплатила я перебуваючи у вашій лікарні в відділенні екстра патології в серпні 2009р. Благодійні внески що складають 300 грн для пацієнток з області плюс медсестри просять 58 грн на пакет для поступаючих і приносить на ці гроші шприц 20.0 за 1.2 грн і оглядовий пакет за 11.0 грн і 2 скарифікатора!!! Пологовий пакет для кесарського розтину 780 грн плюс антибіотики. Після пологів як до школи заходять мс і просять будь-які кошти : на постіль 20 грн,на суміш 50 грн, муніцепальні збори 10 грн і за деякі уколи мс зі словами "з вас прічітаєтся" по 20.грн. На передодні операції мс розповідає ніби по секрету,що за успішну операцію треба віддячити лікарю, анастазіологу.На запитання по 100 грн вистачить? Була відповідь "не позорся тож вам по 12 тисяч за пологи заплатять!"Врешті вяснили що Бєлкіній не менше 300 грн, Савці хто скільки дасть можна не давати (мабуть не дружить ця мс з цим лікарем) а Вам шановний 1000 грн!!! Я особисто віддячила в загальній сумі 750 грн. Від пологів до виписки мс взяли в мене не менше 250 грн на паперові рушники, рідке мило,туалетний папір, вологі серветки!!! І навіть на виході при виписці якась мс з ящичком на якому червоний хрест жебрала на якісь простирадла! Робіть висновки бо я згадала далеко не все!!!
майбутній молодий тато Показати IP 5 Лютого 2010 14:35
Цілком і повністю погоджуюсь із МОЛОДОЮ МАМОЮ. Я ще не бачив і незнаю того чсього, що відбувається до, підчас і після пологів, проте знаю і бачив яка постільна білизна в палатах пологового будинку. Пригадую як у Луцьк приїжджала Ю.Тимошенко і відкривала кардіоцентр у обласній лікарні то перед тим підняли такий "ШУХЕР" вибачте за молодіжний сленг, у пологовому будинку, усе скрізь мили, чистили, прибирали, постіль перестелили усім нову, але як тільки Прем'єр поїхав ......... все вернулось назад. Може хоч певні служби зроблять правильні висновки із цих коментарів.
Іра Показати IP 5 Лютого 2010 14:46
а медсестра Інна кричить і вимагає благодійні внески і Бєлкіна 300 гривень за прості роди а не кесарські !!!!!!!!
Дівіда Показати IP 5 Лютого 2010 15:30
А в мене приймав пологи дуже уважний, чуйний, добрий, привітний Лікар з великої літери Роман Володимирович. В палаті де я перебувала до пологів у відділенні екстрапатології знаходились жінки з важкими патологіями. Всі дуже переживали за наслідки після пологів і про здоров"я майбутніх діток. Наш лікар завжди знаходив потрібні слова щоб заспокоїти іпідняти настрій.За операцію з кесарського розтину платити мені не пропонували за вийнятком пологового пакету який є обов"язковим для всіх. Якщо вас ображали чи вимагали плати якісь лікарі то наступного разу маючи досвід обирайте лікаря самі тим більше,що зараз є таке право. Скажу ще, наші місцеві ескулапи пророкували мені надважкі пологи і хвору дитину, а завдяки Роману Володимировичу я маю здорового і радісного синочка.
Альна Показати IP 5 Лютого 2010 15:52
В мене також приймав пологи Савка Р.М. Згідна добрий лікар і спеціаліст. Правда я народжувала сама . Я хотіла віддячити йому але гроші він не взяв. А наступного дня попросила чоловіка щоб заніс могорич,а він не заставши Савки в кабінеті, замочив з друзями вдома за ті гроші і тим могоричом!
ТАНЯ Показати IP 5 Лютого 2010 16:12
Да-да після родів якась стара медсестра яка робила уколи тоже казала "з вас прічітаєтся" а коли мама занесла їй цукерки то вона принесла їх назад і сказала що там скоро срок годності кінчається, мусили купляти інші а питім нам пояснили що вона хотіла гроші. Їй що не платять зарплату?
Аня Показати IP 5 Лютого 2010 16:25
Ой девкі я родила і в Луцку і в Нововолинську. Наш Родзь бере за кесарське 100 баксів. А Чернецький за своє діжурство всіх розродить , щоб получити на лапу.Даже таблєткі якісь пхає своїми волохатими риками щоб скоріше розродити і щоб він заробив , бо бачте йому грошей не хватає бо вчить сина в Америці
татусь Показати IP 5 Лютого 2010 17:37
Читаю коментарі і дивуюсь вашій простоті, тому що хабарництво у нас вкраїні в чоновників різного розливу вже в крові а тут така масна нагода - народження дитини ну хто відмовиться дати доброму лікарю подяку в конвертованій і недуже валюті, да Бог з ними якщо все добре закінчується, - здорова дитина, щаслива мама то рука сама сковзає в кишеню і нащупує хрусткі купюри, так ми вже звикли!Інша справа коли лікарі зі скорботними обличчями і прозорими натяками на жебрацьку зарплату заглядають у вічі просячи оплатити "благодійні" і недуже побори,розуміючи що як казав пан Токарчук «Від лікарів залежить відсотків десять…» а все інше від Творця!Нічого не маю проти кваліфікації луцьких ескулапів, інша справа про перефірійних людей у білих халатах. Ось наприклад Нововолинський пологовий де трудяться багато "спеціалістів" після роботи яких в обласних колег чухається язик на якийсь "комплімент".Деякі товариші приходять на зміну з чіткою впевненістю "підшаманити" собі N-кількість папірців з зображеннями видатних постатей України.Розрахунок простий, кількість родів на сьогодні множиться на тариф присвоєний кожному особисто в залежності від "кваліфікації". І нічого страшного якщо жінці сьогодні "не срок" можна ж завжди стимульнути, благо для цього медецина і "ветеринарія-(були і такі вападки)" має широкий спектр засобів,не псувати ж собі настрій недоотриманими подяками!P.S.Заради справедливості скажу що і в Нововолинську працюють кваліфіковані лікарі які чесно і добросовісно виконуть свої обов'язки.Все вище описане відносить до певних "друзів", які загубили совість, як і колір свого колись білого халату.
Знайка Показати IP 5 Лютого 2010 17:53
Не так давно, народжувала і я. Все пройшло чудово, лікарі справді фахові. І витратились ми хіба що на ліки.
каті Показати IP 5 Лютого 2010 18:53
У вашому пологовому будинку гроші беруть за все починаючи з поступлення і закінчуючи випискою.Я мама 4 дітей. Перших 3 я народжувала по місцю проживання а останнього в області у вас у зв"язку з пізніми пологами мені 41 рік. Мало того що платиш за всі ліки засоби гігієни то мусиш платити за догляд під час і після пологів бо акушерки мають дуже малі зарплати і постійно про це розповідають, а я не думаю що в них менша зарплата як у мене в бібліотеці, але я читачам не пропоную платити мені за допомогу знайти потрібну книгу. І не зустрічала двірника який прозоро натякає про доплату за прибраний тротуар.Як я можу платити за кожну ін"єкцію по 10-20 грн коли вдома мене чекають дітки яким я не завжди можу купити цукерок? І як вистачає совісті у лікарів і медсестер про це натякати? Дійсно стикнулася з ситуацією коли мене викликали в кабінет зав.відд. і акушерка в грубій формі сказала про несплачений благодійний внесок і це через 6 год після поступлення. Так що дуже прошу зав.відд. Бєлкіну провести бесіду про етику і деонтологію між персоналом а не в палаті вагітних про нестачу коштів, бо вибачте не видно по вас що ви малозабезпечені!
Олена Показати IP 5 Лютого 2010 19:02
Мені до пологів ще 2 місяці, а я лишень на усілякі огляди, УЗІ та аналізи витратила хто зна скільки... З порожнім гаманцем у жіночій консультації робити нічого. Нажаль.
Хохма Показати IP 5 Лютого 2010 22:08
А я згідний з головним лікарем: він бере подяку бо йому приносять, а контролюючі не перевіряють бо самі попросять. Летальні випадкі були? А те що проблеми післяродові трапляються від недодачі то всеоднож його колегі будуть виправляти. А те що прививок обовязкових на халяву дітям не дають то це ж умовна держава винна. Молодеь! Вор не пойман- значит он не вор!
Зоя Показати IP 6 Лютого 2010 00:41
Чудовий голлікар, фахівець у своїй справі, приймав кесарські у мене... причому безкоштовно... якщо не рахувати моєї невеличкої дяки
Аксюта Показати IP 6 Лютого 2010 17:21
Малі зплати ? Та вас кожного третього треба вивести за сарай і ростріляти!!!
Розік Показати IP 6 Лютого 2010 18:24
В Луцьку дійсно фахівці і навіть якщо беруть подяку то після пологів і дякуйте за гарний результат! А в Нововолинську вже з часу постановки на облік кожен докторішка починає набивати собі ціну. Дільничий гінеколог Супоровська - бачить патологію вагітності яку тільки вона діагностує і вилікує.На УЗД Бас вагітності не бачить а тільки патологію і вже іншу при чому дає направлення в стаціонар де в графі діагноз- вагітність 12-14 тижнів під "?" Це вона вагітності не бачить чи не розуміє те що бачить? Вирішила перевіритись ще у одного супер УЗД-іста Кійко побачив каміння в нирці якої в мене немає. І скажіть що робити далі кому з них вірити? Народила я у Луцьку фінансово не заперечую витратилась: на благодійні внески , пологовий набір іт.д. Ну і звичайно подяка за правильні і фахові діагнози і їх вирішення , яка ніщо у порівнянні з збереженими нервами і здоровою дитиною! А які кошти врятували б дитя яке можливо народилося у мами , яку всю вагітність лякали невиліковними хворобами і патологіями вагітності!
Хімік Показати IP 6 Лютого 2010 21:28
Шановні,то нащо ви даєте ті хабарі?Натякає,візьми диктофон,запиши і занеси в УБОЗ,невже так важко?Моя дружина родила і ніхто навіть слово не сказав про якусь подяку.Сам Токарчук вів до пологів і все відбулося нормально.Просто ми самі привчили брати а потім самі жаліємось.В нас же і прокуратура є,і СБУ.Це їхня робота,вони за це гроші отримують.Не бійтеся звертатись і все буде добре.
муся Показати IP 6 Лютого 2010 23:02
шановні мамочки!ах, як ви плачете за своїми грошиками-копійками!а ви знаєте, яка зарплата у лікарів, а йому ще потрібно медичний журнал чи книжку виписати, і на курси підвищення кваліфікації поїхати, я вже не кажу про життя насушне!так , звичайно, у цьому винна держава! але скоро буде впровадженна страхова медицина і тоді ви самі відчуєте, як було добре всунути лікарю прострочені цукерки за 12 годинні пологи ,а нам буде приємно лише почути від вас ДЯКУЮ!!!
Фея Показати IP 7 Лютого 2010 20:28
До Муся: Знаю, яка зарплата у лікарів. Так , відносно не велика, та вона у 1,5-2 рази вища, ніж у багатьох тих мамочок, які приходять. Медсестри говорять про соц. виплати на дитину...700-1000гр. в місяць, а потім 130гр. в місяць. Це ж "величезні" гроші! Якщо гарне ставлення і добре зроблена робота, то і самі породіллі "подякують" без нагадування. А не приходиш і тобі відразу починають розказувати розцінки.
111 до Фея Показати IP 7 Червня 2014 17:37
шановна в усім заробітня плата мала і не лише їхня професія потребує підвищення кваліфікації. Це треба собі 2 роки відмовляти в усьму, щоб завести дитину. Брєд.
Ліза Показати IP 5 Березня 2010 17:32
До Аксюти :тебе в першій трійці треба стріляти. Ще прилізеш родити тоді по другому будеш співати
Аліна Показати IP 10 Квітня 2010 21:48
Після народження доньки неонатолог 3 рази заходив,але не для того,щоб перевірити стан дитини,а щоб нагадати,що він її врятував !(слиз з ротової порожнини відсмоктав),а що це подвиг і не входить до його обов"язків?
незнакомка Показати IP 5 Липня 2010 15:55
корнева галина пантелеймонивна-старша медсестра терапии.зарплата-як в ликаря помножити на 3.цикаво ?
я Показати IP 20 Вересня 2010 09:57
Я народжувала 4 роки тому. Теж платили лікарю, медсестрі, санітарці (та й багатьом протягом вагітності). Але все це в принципі мені ніхто не нав'язував. Було лише 2 випадки : перший в відділенні патології вагітності - лікар вимагав гроші, якщо я не хочу ходити на роботу (це при гострому запаленні нирок), а другий випадок - дитячий педіатр ходив до мене в палату і наголошував, щоб я не думала виписуватись з дитиною, поки він не зайде - треба ж лікарю віддячити! За що? За те, що він 1 раз в день прийде огляне мою дитину? Оце було гидко.
незнакомка Показати IP 13 Вересня 2012 13:17
народжувала у Луцьку дуже вдячна САВЦІ Р.М.хороший лікарь врятував мою донечку,і не копійки невзявши з нас, чого не скажеш про БЄЛКІНУ.
волиняночка Показати IP 17 Листопада 2012 20:55
а мені здається, що все залежить від людини і її виховання. Якщо воно нормальне-то людині буде соромно взяти "подяку" і тоді, коли вона заслуженна.я тоже скоро буду акушеркою працювати, але хочу заслужити повагу своєю поведінкою серед пацієнток.справді, є хороші лікарі, особливо це видно під час проходження практики. просто вам потрібно перед родами поцікавитися у знайомих або зайти на якийсь сайт і прочитати інформацію про медперсонал.НАРОДЖУЙТЕ!!!!!!!!!!!ВСЕ БУДЕ ДОБРЕ)))))))))))))
Инна Показати IP 23 Листопада 2012 19:57
- Я не хотел оскорбить вас этими деньгами ! -Ничего,оскорбляйте ,и покрупнее...
snejinka Показати IP 10 Серпня 2014 11:25
Нарождувала у Луцькому пологовому будинку свою 5 дитинку, мала проблеми зі здоров'ям. Попередньо мала консультацію в Савки Романа Володимировича, він і приймав у мене пологи. Дуже хороший лікар! Найкращий спеціаліст своєї справи! Єдине, що до нього дуже багато жінок хочуть потрапити і він просто не має змоги всім приділити багато часу. А у нас вагітних стільки ж тих питань на які нам потрібно знати відповідь)) .. Загалом по фінансах я розраховувала, що вийде дорожче. Здивувало також коли в родзалі мені віддали те що залишилось з 'пакету для пологів'. У нас по місцю проживання ніхто тут нічого не повертає, та і список на пологи вдвічі більший. У відділенні екстра патології персонал привітний, чого вже не можна сказати про післяпологове відділення. Складається таке враження що там працюють люди які відбувають 'срок' а не ходять на роботу. Навіщо робити те що не по душі? Тим більше це ж лікарня!
мама Показати IP 3 Лютого 2016 17:21
Трьох діток народжувала в Луцьку. Усі народжувалися кесаревим розтином. Савка чудова людина і спеціаліст. Дуже йому вдячна. А випадки бували всякі, головне коли усе добре закінчуєтья. Тоді і "подяки" не шкода.
mamylya до мама Показати IP 28 Березня 2016 11:03
Згідна з вами на 200%. Головне, щоб народжувалися здорові діти. А віддяка це вже справа кожного.
Lora Показати IP 11 Лютого 2016 14:42
Доброго дня всім! Я народжувала свою дитину 4,5 років назад.... це був просто кашмар в Луцькому роддомі.... божевілля... В мене перші води відійшли о 08-00, поїхала в роддом після обіду і одразу ж відправили мене в род зал... Спершу казали купити дещо.... дайте гроші, а ми самі купимо.... Декілька сотень дали... їм стало недостатньо... сказали ще дати, а я принципово сказала, що гроші на карточці, то написали довжилезний список, що потрібно купити і були дуже сердитими... Я попала до дуже хорошої до 35р.жіночки лікаря невеличкого зросту підстрижена під каре, вона мене сильно підтримувала... розказувала як і що мені робити щоб краще себе почувати, але нажаль я не встигла на її зміну родити, а попала до МИГЕРИ ЖИРНОЇ білявки, вона працює напару з лікарем який дуже молодо виглядає як на свої роки.Насправді він виглядає на років 30, а насправді було за 40. Вибачте за ці подробиці, просто я не пам"ятаю прізвища лікарів. В мене були 1-і і болячі роди.Та "жирна мигера" мені погрожувала якщо я не закрию рот, бо мала приїхати її знайома родити, то вона все мені зробить щоб я її запам"ятала на все життя. Казала-"Мені нас..ти на тебе і на твоє подальше здоров"я, мені зараз головне щоб родилася живою дитина, неважно яка і все...." І як після таких слів можна реагувати.... Я не змовчала після таких слів... і між нами почалася "Війна", постійно "жирна мигера" приходила до мене і закривала рот, а потім сказала купити якісь дорогі три уколи для розроджування. Відразу ж купили, а вона навіть мені жоден не вколола.... сказала сама рожай і мучся... О 14-00 наступного дня я ледве народила дитинку синю... Мене відправили в окрему палату в якій я реально стікала кров"ю і ніхто не реагував. На наступний деньз ранку прийшла до мене медсестра і була в великому "шоці" До мене за цілий день і ніч ніхто не підходив і я просто стікала кров"ю і ніхто нереагував. Прийшов якись лікар і сказав, що мене завтра виписують. Я зателефонувала до мами і все розповіла, вона одразу ж зателефонувала на гарячу лінію в Київ і моментально за 30хв.-1год. забігали абсолютно "всі".. і верхівка теж....бігали цілий день до мене... санітарки боялися заходити в палату(бо постійно в мене були той чи інший лікар). Не почистили мене після родів, занесли інфекцію, дитина родилася з жовтушкою і лише після "чудо" дзвінка, всі недоліки побачили і одразу ж почали іх позбуватися.... В мою палату привезли скляний ковпак для малечі від жовтушки, мені чистку післяродову робили аж 3 рази (зав відділенням-дуже хороша жіночка). Я з нею поговорила тет-а-тет.... і вона сказала мені, що не хоче осуджувати своїх колег, але вина їхня є і дость велика... Я там пролежала 10 днів, а на 9-ий день визвали всю бригаду яка приймала в мене роди, всі вибачилися за свою поведінку лише "жирна мигера" не прийшла і передала зав відділенням, що вона не вважає що потрібно за щось вибачатися і нічого вона не говорила. Хоча особисто мед персонал вибачався(не перед верхівкою, а тет-а-тет). Я всім пробачила, не тримаю зла... а на ту "злу жирну біляву мигеру з середнім хвостом" не пробачу ніколи.... Я зараз вдруге вагітна і не потерплю ніякого знущання... Якщо щось піде не так.... "чудо"дзвінок на гарячу лінію... зробить "чудеса"!!!! Дякую всім лікарям, мед персоналу, які мені допомогли на наступний день після народження моєї донечки. Я бажаю щоб таких випадків в Українів було "0"
Inna Показати IP 18 Червня 2016 22:20
Шановний пан Токарчук!!! Зверніть все таки увагу та прийміть кінець кінцем міри до Ваших підлеглих. Ви всі твердите для чого ми даєм хабарі!? А я відповім Вам! Я принцепово не плачу за хамство, не професіоналізм та просту людяність яка нажаль відсутня у багатьох у Вашому "самому кращому пологовому будинку". Жінки які лежать після кесерового розтину або навідь і сама народжувала, за цілий день як з плачом допросишся щоб підійшла чергова акушет...то повезло. Не встигнеш щось попросити то у відповідь почуєш що немає стимуляції щоб акушер допомогла. Їй за це не платять. Я перепрошую!!! Не платять!!!! Заплатіть їм бідним!!! Аж смішно! Жінки а так низько ведуть себе!!!
мама Показати IP 18 Жовтня 2016 08:54
ДОРОГІ ЖІНКИ НЕ ВІРТЕ НЕГАТИВНИМ ВІДГУКАМ ПРО НАШ ЛУЦЬКИЙ ПОЛОГОВИЙ БУДИНОК !!!!! Я ТУТ НАРОДИЛА ДВОХ ХЛОПЧИКІВ ( ОДИН КЕСАРЕВО) І НІКОМУ Я НІЯКИХ ГРОШЕЙ НЕ ПЛАТИЛА (!!!!!!!) , ПЕРСОНАЛ ДУЖЕ ХОРОШИЙ, ПАЛАТИ ЧИСТІ , ХАРЧУВАННЯ ДОБРЕ , В КОЖНОЇ ЖІНКИ ОКРЕМА ПАЛАТА З ДИТИНКОЮ, Я ВПЕВНЕНО МОЖУ СКАЗАТИ ЩО МЕНІ ПОВЕЗЛО ЩО Я МАЛА ЗМОГУ НАРОДЖУВАТИ В НАШОМУ ПОЛОГОВОМУ БУДИНКУ , А ТІ ХТО ПИШЕ ВСЯКУ МАЯЧНЮ ТІЛЬКИ З СВОЇХ ВЛАСНИХ ЗАДУМІВ ХАЙ ПОБОЇТЬСЯ БОГА , БО ЛІКАРІ ТАМ Є ДІЙСНО ВІД БОГА
Наташа Показати IP 21 Лютого 2017 18:56
Савка Роман Володимирович - лікар від Бога, він врятував мою дитину, завдяки йому та воле Бога вона жива...велике дякую лікарю...він своєю майстерністю, знаннями приносить счастя в багато родин, рятуючи жінок та їх діточок
Наталя Показати IP 28 Лютого 2017 12:26
Савка Роман Володимирович - справді лікар від Бога. Уважний, добрий, вміє підняти настрій. Я народжувала давно 13 років тому, але і тоді він був найкращим лікарем. Вдячна йому безмежно. Знаєте він і зараз при зустрічі вітається. Хоча я всього одна з його тисячі вдячних пацієнток, а він памятає. Дуже приємно. Дякую Вам дорогий Роман Володимирович. Здоровя Вам.
Надія Показати IP 18 Червня 2017 15:30
Теж хочу подякувати Савці Роману Володимировичу за свої пологи. Дуже добра і чуйна людина, а також хороший спеціаліст. Міцного Вам здоров'я і довгих років життя!!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus