USD 39.80 40.20
  • USD 39.80 40.20
  • EUR 39.60 40.10
  • PLN 9.85 10.00

Відбулися обшуки в АМКУ й на фірмі російського олігарха

31 Березня 2017 14:24
31 березня Генеральна прокуратура України провела обшуки у Антимонопольному комітеті України та у дистриб'ютора тютюнових виробів "Тедіс Україна", пов’язаного з російським олігархом Ігорем Кесаєвим, за підозрою у фінансуванні терористів "ЛНР" і "ДНР".

За даними слідчих, для утримання монопольного становища фірма також отримувала сприяння з боку окремих державних органів, пише Економічна правда.

"Департаментом у сфері економіки ГПУ разом з Головною військовою прокуратурою при оперативній підтримці підрозділів Національної поліції викрито схему особливо великого ухиляння сплати податків та незаконного виводу мільярдів гривень за кордон, в тому числі – для фінансування тероризму.

Досудове розслідування встановило, що "з 2012 до сьогодні дійсним власником монопольного дистриб'ютора тютюнових виробів ТОВ Мегаполіс Україна (тепер – Тедіс Україна) є, зокрема, громадянин РФ Кесаєв, щодо якого рішенням РНБО застосовано санкції у вигляді заборони виведення коштів з України за кордон", – йдеться у повідомленні Генпрокуроа України Юрія Луценка.

"Під впливом Кесаєва на ключові посади в ТОВ "Тедіс" призначено осіб, які всі свої рішення узгоджують із членом ради директорів російського ЗАТ "Завод імені Дегтярьова" – одного з постачальників зброї терористичним організаціями ДНР-ЛНР", – заявив Луценко.

"Попри заборону РНБО та НБУ через рахунки фірм – транзитерів за 2015-2017 роки виведено 2,5 мільярда гривень", – додав він.

За даними слідчих, для утримання монопольного становища фірма також отримувала сприяння з боку окремих державних органів.

"Наразі 1000 співробітників правоохоронних органів проводять обшуки та інші невідкладні слідчі дії", – повідомив генпрокурор.

За словами Луценка, пише Українська правда, слідство найбільше цікавить фінансова частина – "припинення цього фінансового фонтану, який незаконно виводив гроші з України і частина якого могла йти на фінансування озброєння до терористичних організацій".

Міністр внутрішніх справ також розповів: "Голова наглядової ради заводу імені Дегтярьова, який випускає кулемети й автомати для російської армії, є керівником юридичного офісу, який керує бізнесом усієї компанії "Мегаполіс" в Україні. Цей факт установлено слідчо-оперативним шляхом, зараз і в цьому офісі теж проводяться відповідні слідчі дії".

"За нашими оцінками, від 2 до 3 мільярдів гривень було виведено в чорний ринок і переправлене в Російську Федерацію", – наголосив він.

Луценко зазначив, що на всьому пострадянському просторі створили монополію "Мегаполіс", монополія "Мегаполіс Україна" виникла 2012 року.

"2012-й рік, мені здається, пам’ятають усі. Хто і що сприяло такій монополій, слідство встановить – в тому числі, оцінить дії тодішнього керівництва Антимонопольного комітету. У зв’язку з тим також сьогодні йдуть виїмки документів", – сказав Луценко.

"Компанія отримала монопольне право на продаж цигарок по всій Україні, всі інші конкуренти були мінімізовані або взагалі задавлені. "Мегаполіс", який потім перейменувався в "Тедіс", має розгалужену структуру, яка включає як представництво юридичне, так і людей, які співпрацювали з політиками і правоохоронцями", – заявив він.

"Для цього були спеціальні особи. Ми будемо оцінювати їхні дії з точки зору відповідності законодавству, а також їхніх партнерів, з якими вони спілкувалися, – на ступінь адекватності до законодавства їхніх дій", – запевнив генпрокурор.

Він не знає, чи бував Кесаєв в Україні, але зазначив: "Принаймні, у постреволюційний час я такої інформації не маю. Думаю, що після початку війни це стало би неможливим – він був би негайно затриманий поліцією".

"Тому їхнє спілкування йшло дистанційно. Оперативним шляхом ми встановили, що фактично московська юридична фірма керувала всіма діями, в тому числі, й фінансовими, "Мегаполісу", потім "Тедісу". Саме звідти приймалися рішення, в якому обсязі й коли виводити гроші з України. Саме це стало підставою для наших підозр", – сказав Луценко.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus