USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Відключення світла вже вдарили по цінах: НБУ заявив про подорожчання широкого спектру товарів

9 Грудня 2022 14:12
Російські атаки на критичну інфраструктуру України вже призводять до зростання цін на широкий спектр товарів та послуг. Проте листопадова інфляція в країні все одно виявилася нижчою, ніж очікували у жовтневих прогнозах.

Про це повідомляє Оbozrevatel з посиланням на Національний банк України (НБУ).

Так, дефіцит електроенергії не лише підвищує витрати підприємств, а й впливає на кількість вироблених товарів, попит на які при цьому не знизився.

А чим менша пропозиція і вищий попит, тим сильніше зростають ціни. Відключення світла б’ють по різних секторах економіки – від металургії до харчової промисловості, тваринництва та сфери послуг, зазначили в НБУ.

«В останні місяці суттєво зросли витрати підприємств на підтримку безперебійної роботи в умовах періодичних відключень електроенергії. До того ж, її дефіцит призводить до скорочення виробництва і, відповідно, пропозиції товарів», – пояснили в регуляторі.

При цьому попит на пальне в країні зростає. І це створює додатковий тиск на вартість енергоносіїв.

«Всі ці фактори спричиняють подорожчання широкого спектру товарів і послуг, а за окремими позиціями – суттєве зростання цін. Незважаючи на це, загальна динаміка інфляції залишається контрольованою і навіть дещо нижчою за траєкторію жовтневого макроекономічного прогнозу НБУ», – вказали в Нацбанку.

Проте регулятор чекає уповільнення зростання цін. Воно, за прогнозами, можливе вже 2023 року.

«Цьому насамперед має сприяти зниження ризиків безпеки завдяки успішним діям ЗСУ. Звільнення окупованих територій, налагодження на них виробництва та логістики, а також розширення можливостей морської логістики вплинуть на приборкання інфляційних процесів», – вважають у НБУ.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Анонім Показати IP 9 Грудня 2022 16:03
подібні заяви більше схожі на заспокоєння населення, ніж на повідомлення про реальний стан речей

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus