USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Відкриття представництва «ДНР» у Марселі «викликає огиду», – посол України у Франції

25 Вересня 2017 22:42
Посол України у Франції Олег Шамшур зазначив, що відкриття так званого "представництва ДНР" у Марселі може викликати "не просто жаль, а й обурення та огиду".

Про це посол повідомив у коментарі BBC Україна.

За його словами, посольство України у Франції задовго до цієї події звернулися до МЗС Франції "з вимогою припинити діяльність так званого "представництва". У свою чергу, МЗС Франції звернулося до прокуратури, аби розслідувати цей інцидент.

"Ми розраховуємо на те, що французьке правосуддя зробить необхідні кроки, аби принити діяльність так званого "репрезентативного центру", - заявив пан Шамшур.

На думку посла, відкриття "центру" саме у Марселі відбулося через те, що "пан, який позиціонує себе як "офіційний представник" так званої "ДНР" живе у департаменті Буш-дю-Рон, до якого Марсель безпосередньо належить".

Відкриття "представництва"

Організатор цієї події, Жераль-Юбер Файяр, який називає себе "почесним консулом представництва", є президентом національного центру приватних підприємців департаменту Буш-дю-Рон.

У червні 2017 року Жераль-Юбер Файяр відвідував Донецьк. Сайти самопроголошеної "республіки" повідомляли про зустріч кількох французьких політиків із керівництвом "ДНР".

"Представництво" у Марселі розташоване в одному з приміщень багатоповерхової офісної будівлі. Але юридична адреса зовсім в іншому місці, у приватному будинку у містечку Куду, де немає залізничної станції, а автобуси ходять кілька разів на день.

Як повідомляє ВВС Україна очевидець, на "відкритті" було близько півсотні людей - разом із журналістами. Відкривали - у готелі, поруч із так званим "представництвом".

"Подія" тривала близько години, вона почалася із виступу "про історію України". Хто профінансував "захід", організатори не повідомили.

До "відкриття" через Skype мала долучитися так звана "міністр закордонних справ" Наталя Ніконорова, але їй завадили труднощі з інтернетом і відсутність перекладача.

Також після "відкриття" планувався фуршет, але його скасували, бо "не було грошей".

Позиція МЗС Франції

На сайті зовнішньополітичного відомства Франції вказується, що країна підтримує територіальну цілісність України у межах її міжнародно визнаних кордонів, і не визнає "сепаратистських утворень у деяких районах Донецької та Луганської областей, з якими у них немає жодних стосунків".

Франція є членом "нормандської четвірки" з врегулювання кризи на Донбасі і гарантом підписання Мінських угод.

У той же час, як пояснює речник французького МЗС Аньєс Ромате, у Франції зареєстрована як "асоціація" структура, яка називає себе "представницьким центром "ДНР" у Франції, але згідно із французьким законодавством, така реєстрація не вимагає дозволу держави.

В МЗС Франції наголошують, що французька влада офіційно не визнає цієї асоціації і вона не має "жодного дипломатичного статусу".

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін кілька днів тому наголосив, що створення "фальшивих дипломатичних місій" тягне за собою юридичну відповідальність.

"Нагадування для тих, хто ще не зрозумів, що світ об'єднався заради України", - написав очільник МЗС у Twitter.

Інші спроби

Це не перша спроба самопроголошених "республік" відкрити "представництва" за кордоном.

Найскандальнішим було відкриття "представництва" у місті Острава Чеської Республіки у вересні минулого року. Тоді МЗС України у ноті до МЗС Чехії назвало подію "фактичним відкриттям "представництва" терористичної організації, що суперечить міжнародному праву та двостороннім українсько-чеським угодам".

Міністерство закордонних справ Чехії назвало "представницький центр" так званої "ДНР" "лише асоціацією", яку зареєстрував місцевий суд Острави відповідно до Цивільного кодексу Чехії, без дипломатичних повноважень. Формально "представницький центр" існує і досі, але не діє.

Лідери так званої "ДНР" у березні 2017 року повідомляли про відкриття "представництва" в Афінах (Греція), проте грецьке МЗС одразу ж заперечило цю інформацію.

Також подібні повідомлення були про появу "представництва" у Турині (Італія).

Самопроголошена "ЛНР" намагалася відкрити "представництво" в Австрії, проте безрезультатно через позицію влади країни.

В усіх згаданих випадках офіційні органи країн підтверджували невизнання самопроголошених "республік" і беззастережну підтримку територіальної цілісності України.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
ВОЛОДЯ ЗГОРАНСЬКИЙ Показати IP 26 Вересня 2017 03:10
ДЕ ТИЛЬКИ ГРОШИ БЕРУТЬСЯ НА ВСЮ ЦЮ КЛОУНАДУ???? ЦИРК ПОВИНЕН ГАСТРОЛЮВАТИ...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus