USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

Відкрив полякам справжню Україну: на Волині фінішував масштабний проєкт, присвячений дослідженню спадщини Юзефа Крашевського

27 Квітня 2023 12:10
Театрально-мистецьким заходом «Бенефіс Ю. І. Крашевського на Волині» завершили масштабний проєкт «Колорит прикордонного Полісся у житті та творчості Ю. І. Крашевського – відтворення сторінок спільної українсько-польської культурної спадщини».

Проєктом, який реалізували за фінансової підтримки Європейського Союзу у межах Програми транскордонного співробітництва Польща – Україна 2014-2020 Європейського Інструменту Сусідства, було охоплено прикордонні території Волинської області та Люблінського воєводства. Головні партнери у його реалізації – Волинський обласний благодійний фонд «ПОЛІССЯ», Волинський краєзнавчий музей, Ківерцівська міська територіальна громада (зокрема село Омельне) з українського боку та Музей Ю. І. Крашевського у Романові з польського.

Як зазначають автори проєкту, постать видатного польського письменника, публіциста, видавця, історика, філософа, громадського та політичного діяча Юзефа Крашевського є непересічною і для українців, і для поляків та заслуговує на належне пошанування. Адже саме завдяки йому наш край увійшов в історію польської та світової літератури.
Упродовж роботи на проєктом «Колорит прикордонного Полісся у житті та творчості Ю. І. Крашевського – відтворення сторінок спільної українсько-польської культурної спадщини» його автори провели колосальну роботу: організували дві виставкові експозиції – у Волинському краєзнавчому музеї та будинку культури села Омельне, який розташовується в домі, де колись жив Юзеф Крашевський. Окрім того, видано публікацію «Поліське забарвлення в житті та творчості Ю. І. Крашевського», а також виготовлено промоційний відеофільм про нього.
Читати ще: Історія крізь призму мистецтва: презентували виставку «Юзеф Крашевський і Волинь»

Як зазначають ініціатори, проєкт передовсім мав на меті популяризацію спільної історико-культурної спадщини України та Польщі, пов’язаної з видатним польським письменником, публіцистом, видавцем, істориком, філософом, польським та українським громадським і політичним діячем Юзефом Крашевським. Окрім того, це сприяє кращій візуалізації туристичного потенціалу Волині та Люблінщини.
У межах проєкту волинські музейники неодноразово їздили до Романова, аби ознайомитися із діяльністю місцевого музею та перейняти досвід польських колег і найкращі практики промоції творчості Крашевського в Польщі.

Між музейними закладами Романова та Волині започатковано цікаве партнерство, яке триватиме й надалі.

На фінальний захід проєкту завітало чимало гостей – поціновувачі історії та культури краю, студенти волинських вишів, школярі.
Як зазначила спеціалістка з промоції історичної спадщини проєкту Ольга Шарута, саме в Романові минули найщасливіші роки дитинства Юзефа Крашевського, про які від до останніх своїх днів згадував з великим теплом. Тож фахівці з музею в Романові відзняли фільм про його дитячі роки та життя в родинному маєтку. Усі присутні з великим задоволенням переглянули цей ролик.
До слова, аби глядачам було легко сприймати фільм, було здійснено його синхронний переклад. Ним можна буде послуговуватися і в майбутньому під час виставок та інших заходів, присвячених творчості Крашевського.
«Дуже тішить, що завдяки програмі транскордонного співробітництва «Польща – Україна» з’явилася можливість для співпраці прикордонних регіонів, обміну досвідом і спільних зусиль щодо промоції відомих особистостей, зокрема – Юзефа Крашевського», – додала Ольга Шарута.

Із її слів, до реалізації цього проєкту був великий, але розрізнений і недостатньо вивчений архів документальних, архівних, літературних та мистецьких джерел про творчість і життя Крашевського на теренах Польщі та України. І саме цей проєкт допоміг вивчити тему Полісся в шедеврах Крашевського та його громадській діяльності.
Для всіх, хто завітав на захід, учасники зразкової театральної студії «Бешкетники» підготували яскраве театралізоване дійство «Волинське кохання Юзефа Крашевського». Саме цю тему юні театрали обрали невипадково, адже саме на Волині видатний поляк зустрів кохання всього свого життя – юну й вродливу Софію Воронич. Саме в Омельному народилася їхня старша донька Констанція.
Ця постановка припала до душі не тільки юним гостям, для яких тема кохання є вельми актуальною та цікавою, а й поважним панам та пані. Адже «Бешкетники» і біографічний матеріал підібрали оригінальний, і подали його у вишуканій манері.
По тому гості імпрези мали нагоду оглянути експозицію Волинського обласного краєзнавчого музею, присвячену життю й творчості Юзефа Крашевського.
«Я просто в захваті від заходу. Дуже цікаво було дізнатися про життя й творчість Юзефа Крашевського, – поділилася враженнями першокурсниця факультету філології та журналістики ВНУ імені Лесі Українки Оксана Фірук. – Особливо сподобався театралізований колаж від «Бешкетників», у якому вони вдало поєднали минуле й сучасне. Сподобався мені й фільм. Знаєте, вивчати й досліджувати творчість діячів минулого саме в такій формі – напрочуд цікаво та захопливо, а нові знання набагато краще відкладаються в пам’яті».
«У мене неймовірні враження, адже я сьогодні дізналася чимало нового, і ці знання точно стануть мені в пригоді, – додала її колежанка Юлія Маховська. – Окрім цікавезного фільму й постановки студії «Бешкетники», дуже пізнавальною була розповідь дослідниці творчості Крашевського Ольги Шарути про дитинство, волинський період та загалом про творчість видатного польського діяча. Із задоволенням оглянула експозицію і думаю, що запрошу сюди й друзів. Адже знати свою історію – це дуже круто».

Читати ще: «Якби Крашевський був нашим сучасником, то став би популярним блогером»: у Луцьку обговорили, як популяризувати спадщину польського письменника

По тому гості імпрези вирушили в Омельне – місце, яке надихало Юзефа Крашевського, яке стало свідком їхнього із Софією кохання.
У місцевому будинку культури, який колись був родинним гніздечком Крашевських, облаштовано кімнату-музей, у якій не лишень проводять екскурсії. Він, як зауважила Ольга Шарута, є живим, адже сюди можна прийти з друзями в будь-який час, аби дізнатися щось цікаве з минувшини та якісно провести дозвілля.
До слова, місцеві школярі тут – часті гості, тож не оминули такої нагоди й цього дня. Затамувавши подих, вони переглянули фільм про дитинство видатного поляка на великому екрані. А по тому – театралізований колаж від «Бешкетників», який особливо їм припав до серця, адже його їм у доступній та цікавій формі презентували однолітки.
А ще гості «Бенефісу Ю. І. Крашевського на Волині» мали нагоду прогулятися тією самою липовою алеєю, що її понад двісті років тому висадив Юзеф Крашевський, помилуватися краєвидами та відчути ту неймовірну життєствердну силу любові до Волинського краю, що досі живе десь високо поміж віттям кремезних лип – там, де її щовесни плекають лелеки.

Оксана ГОЛОВІЙ

Фото Олександра ДУРМАНЕНКА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus