USD 39.80 40.10
  • USD 39.80 40.10
  • EUR 39.93 40.25
  • PLN 9.90 10.00

Відома літературознавиця презентувала у Луцьку книгу про Максима Рильського. Фото

22 Жовтня 2023 11:03
У Луцькій книгарні «Є» 21 жовтня презентували книгу «Мистецтво рівноваги. Максим Рильський і його час». Це оновлене видання, яке відома літературознавиця, дослідниця, викладачка Національного університету «Києво-Могилянська академія» Віра Агеєва переробила як біографію.

Дізнатися детальніше про творчість видатного українського поета-неокласика Максима Тадейовича Рильського зібралися десятки небайдужих містян, серед яких були й викладачі та студенти. Модерувала розмову з Вірою Агеєвою народна депутатка України Ірина Констанкевич.
У книзі «Мистецтво рівноваги. Максим Рильський і його час» розповідається про життєпис поета. Йдеться не лише про переказ його творчого шляху, а й про історії із повсякденного, робочого та особистого життя. Зокрема, читач може дізнатися чимало дотепних літературних анекдотів, адже Максим Рильський мав прекрасне й тонке почуття гумору, а також спогади про громадського діяча.
Читати ще: «Це про покров, про захист»: у Луцьку відкрили виставку картин на хустинах. Фото

«Максим Рильський – це чудовий поет, варто лишень прочитати його вірші. Ця книжка – так би мовити, освідчення в любові до дорогого поета. Крім того, це перевидання моєї книги, яке переробила як біографію. Її можна читати як літературознавство або історію української культури. Там зібрано багато цікавих літературних анекдотів», – розповіла в коментарі Інформаційному агентству Волинські Новини авторка Віра Агеєва.
Літературознавиця поділилася, що має чимало друзів та колег у Луцьку, адже співпрацює з Волинським національним університетом, зокрема допомагала готувати велике 14-томне видання про Лесю Українку. Також, за її словами, кожен, хто любить українську літературу, відвідує Волинь, адже тут літературна спадщина видатної Лариси Петрівни Косач.
Читати ще: У Луцьку звучали вкрадені Росією українські пісні. Фото

Під час спілкування з аудиторією Віра Агеєва зачитувала вірші Максима Рильського та розповіла невідомі історії із життя поета. Варто виділити дотепну розповідь про ректора Київського національного університету ім. Тараса Шевченка на прізвище Швець.

«Швець вимагав, щоб його прізвище писали без м’якого знака – Швец. Максим Тадейович сказав: «Раніше в українській мові був тільки один іменник, у якому після «Ц» не стояв м’який знак. Це слово поц (у жаргоні так називали дурнів, – ВН). Тепер буде два – поц і Швец», – закцентувала Віра Агеєва.
Крім того, авторка розповіла, що Рильський був майстром тостів, згадавши його іронічну відповідь на гасло із радянського плакату до 8 березня «Хай живе радянська жінка». У виконанні поета тост звучав так: «Хай живе радянська жінка... із ким вона хоче».

Після презентації охочі мали змогу придбати книгу «Мистецтво рівноваги. Максим Рильський і його час» або інші праці Віри Агеєвої. Не обійшлося без автограф-сесії та неформального спілкування з авторкою, що стало завершенням зустрічі.
Довідка

Максим Рильський – український поет, перекладач, публіцист, мовознавець. Народився в Києві 19 березня 1895 року. Син громадського діяча Тадея Рильського. Рильський писав у стилі неокласицизму. У його доробку понад 30 збірок віршів, найвідоміші з яких – «Під осінніми зорями», «Синя далечінь», «Україна», «Збір винограду», «Слово про рідну матір».
У 1931 році сидів у в’язниці за критику комуністичної реальності. У 1943–1946 роках очолював Спілку письменників України. Був директором академічного Інституту мистецтвознавства, фольклору та етнографії. Помер 24 липня 1964 року, похований на Байковому кладовищі в Києві.

Дмитро КЛИМЧУК
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus